Майки и синове – какво се крие зад тази силна връзка?

майка син

Откъс от книгата „Майки и синове“ на Вероник Моралди, издателство Емас

Майчината любов не бива да става причина детето да се чувства всесилно. Рискът от крайности е още по-голям, когато става дума за дете от… силния пол.

Майката – първата жена в живота, въплъщаваща сигурността и привързаността

Синовете обичат всичко в майка си: от една страна, тя ги е дарила с живот и със сила, но от друга – тя е извор на нежност и сигурност. Тя е техният пристан, техният дом. За сина майката е бягство, олицетворение на древен инстинкт, желанието за завръщане на мястото, където се е чувствал най-защитен – майчината утроба. Това е неясен спомен за далечното минало на сигурност, изгубен рай, откъдето раждането го е откъснало.

Именно заради това майката остава извор на доверие, нежност и закрила. И не защото е физически силна или може да го предпази от всичко. Съвсем не. Често с времето синът започва да закриля майка си. Но истината е, че каквато и да е майката, тя е там за него.

На много синове им е достатъчно просто да знаят, че е до тях, че те са до нея и винаги могат да се върнат при нея, следователно и към корените си, преди да се впуснат отново в битката на живота. Майката го усеща инстинктивно – в някои моменти синът е като малко птиче, което изпитва желание да се сгуши за момент в нея, преди отново да отлети. И тя трябва да е до него.

Вече пораснали, синовете продължават да подчертават до каква степен майката е била и винаги остава важна за тях, до каква степен е източник на постоянна подкрепа, на стабилност. Като носеща подпора на мост, без която би рухнал. За сина майката е емоционалната подпора, защото говори на езика на емоциите, защото въплъщава разбирателство (вече говорихме за това). Една майка казва за подрастващия си син:

“Винаги се обръща към мен, винаги се осланя на мен, когато минава през труден период, когато в живота му се случва нещо тревожно или е на прага на голяма промяна. Търси моята подкрепа, а не подкрепата на баща си. Затова в такива моменти мъжът ми се шегува: “Синът ти има нужда да го накърмиш!”

Ето защо, когато майката не изпълнява задълженията си, детето страда. Липсва му съкровеното убежище. За него не съществуват сигурността и защитата.

Различните категории неспособни майки са всъщност еднакви, независимо дали става дума за майки на момичета, или на момчета. Тъй като жената си е жена, майката си е майка, няма значение от какъв пол е потомството й. И все пак, не бива да забравяме, че се случва майката да е безразлична към едно от децата си, но отдадена на другото.

Първият женски образ

Ето как един мъж определя какво представлява майката за сина: “Това е първата жена в живота му. Тя е котва, тя е пристан”. Въздушна база, от която той ще излети към живота. Първата жена на живота му.
Спомням си прекрасния роман на Ян Кефелек „Моята първа жена”, в който авторът скромно признава, че ако моряците имат по една жена на всяко пристанище, то той търси пристана във всяка жена, търси майка си…

За сина майката, първата жена в живота му, е също така и първият женски образ, трайно запечатал се в съзнанието му. И ако тя е повече жена, отколкото майка, е възможно в съзнанието му да остане повече образът на съблазнителката и след години този мъж да бъде привличан от такъв тип жени, да има идеализирана, съвсем различна от реалността представа за нежния пол. И понеже за него майката е като героиня от роман или филм, съществува риск в истинския живот той да не се държи адекватно и вместо да оценява жените от плът и кръв, вечно да търси някоя несъществуваща.

И винаги, когато конкретна жена не отговаря на идеалистичния образ, мъжът я изоставя, за да търси другаде своя идеал. И така до безкрай.

50-годишен мъж споделя:

“Като млада майка ми беше манекенка и винаги си остана много изискана, елегантна, беше старлетка, същинска звезда от Чинечита. Навярно заради това през целия си живот не съм понасял неподдържаните жени. Какво имам предвид ли? Жена, която не е фризирана, гримирана, нагласена”.

Партньорката на такъв мъж трябва винаги да бъде безупречна. Колко изтощително! Но още по-притеснителен е случаят на 34-годишния мъж, споделил кое за него е истинският проблем и защо му пречи да изгради стабилна връзка с жена: “Трудно понасям прозаичността на всекидневието. За мен жената е съвършено същество. Вероятно ще ви разсмея, но за мен едно съвършено същество не може да ходи до тоалетната сутрин. За мен това е истински убиец на любовта. Ако доловя шум от уриниране, харизмата изчезва и имам желание единствено да си тръгна – което и правя.”

Нека споменем и този 15-годишен младеж, който затрогващо обявява: “Не искам да имам втора жена в живота си. Предпочитам майка ми да си остане единствената. Такава, каквато е – до такава степен тя е уникална като стил и личност”. Не просто първият женски образ, трайно запечатан в съзнанието, но и първата личност.

Така синът отрежда на майка си първото място. Жените в живота му ще са различни от майка му; няма съзнателно да търси жена, приличаща на нея, защото, както казва цитираното по-горе момче – тя е единствена и уникална като личност. Въпреки това той си дава сметка – според неговото уточнение – че в живота го привличат нестандартни жени – по подобие на майка му, а тя е всичко друго, но не и стандартна. Ясно личи какъв отпечатък е оставила майката върху младежа. Единствено времето ще покаже какви партньорки ще си избира в бъдеще, но при всички случаи те ще имат някаква връзка с майка му: или ще я открива в тях, или – напротив – ще бъдат пълна противоположност, за да не вижда в техния образ, защото тя е “единствена”.

Ако синовете отъждествяват образа на жената с образа на съблазнителката, ако са имали майка от типа повече жена, отколкото майка, те навярно винаги ще търсят такъв тип жени, но това не означава, че така ще запълнят усещането за празнина вътре в себе си. Основният риск да загубят лесно партньорката си е точно защото са виждали майка си да сменя множество мъже.

Такива синове остават неуверени в любовен план, защото винаги се страхуват от евентуалния край на връзката и никога не изграждат доверие към партньорката си. Те дори подсъзнателно провокират края на връзката, въобразявайки си, че е бил неизбежен. В други случаи обаче е точно обратното – като реакция срещу своята майка някои синове търсят съвсем различни партньорки, далеч от типа „съблазнителка“.

 

Вижте още:

Да си майка на момче

10 съвета към родителите на момчета

Другата страна на майчинството – която оскърбява, съсипва и разболява

Безценни мъдрости за майчинството и възпитанието от Петър Дънов