5 ползи от детската градина

детска градина

Полезна или вредна за децата е детската градина? Истината е, че колкото хора, толкова и мнения – всеки вижда градината и яслата в различна светлина и за някои родители тя е необходимост, за други – немислимо явление, а за трети – верен и полезен помощник във възпитанието и отглеждането на децата. Днес обаче ще се фокусираме върху петте основни ползи от детската градина за детето .

  1. Децата се социализират

Няма по-добър начин за развитие на социалните умения в детска възраст от това малчуганите да бъдат в група. Доказано е в практиката, че деца, които никога не са били в колектив, трудно свикват да се съобразяват с околните и да се приспособяват в определена среда. Подражателният елемент е особено силен във ранно детство и децата бързо започват да правят това, което правят и останалите – да се хранят с прибори, да се събличат и обличат самостоятелно, да спят следобеден сън и т.н.

  1. Научават се да споделят вещите и играчките си

Споделянето на играчки и общите игри в среда, в която няма „твое” и „мое”, а има „наше” и „общо” е от особено значение. За едно дете, което няма братче или сестриче, е полезно да се научи да споделя и по този начин да изгради социалните си умения. Това върви ръка за ръка с уменията за създаване на приятелства, емпатията и грижата към околните.

  1. Научават се да бъдат извън обсега на мама

Разбира се, че децата имат нужда от близост с родителя, от това да бъдат прегръщани, обгрижвани и да им се отделя специално внимание. Но това в никакъв случай не трябва да е непрестанно и не е нужно майка и дете да са като скачени съдове. За детето е полезно да опознае света извън дома, да разбере, че не винаги мама ще е там, за да задоволява всяка нужда и за да развие самостоятелност.

  1. Изграждат имунитет

Честото боледуване е един от най-големите минуси, когато говорим за посещение на детска градина. След време обаче имунната система на детето се развива и то по-лесно се справя с връхлитащите вирусни и бактериални инфекции.

  1. Научават се да се съобразяват се с правила

Когато детето започне да посещава детска градина, това е много голяма промяна за него. То не само, че е отделено от родителя (което е огромна промяна), но се оказва и че трябва да спазва правила, които досега не му се е налагало да спазва. Това обаче има и своите предимства. Ако у дома детето ви може да се заинати и да каже, че няма да вечеря или няма да ляга, това много по-рядко се случва в детската градина. За много родители е изумително, че децата им, които отказват да спазват правила у дома, стриктно следват това, което им казва учителките в детската градина.

Разбира се – това дали да запишем детето на детска градина е въпрос на личен избор (а и на възможност да го направим поради все още неуредените въпроси с недостиг на места). Но със сигурност би било погрешно да гледаме едностранно на детската градина и да я възприемаме като нещо вредно и ощетяващо детето. Напротив, от нея има доста ползи, а и родителят има възможност да работи и да изпълнява своите ангажименти.

 

Вижте още:

7 неща, които да направим, преди да пуснем детето на детска градина или ясла

Преходът от детска градина към училище – трудностите за един първокласник

Детската градина и отделянето от родителя

Детската градина в края на 80-те (ВИДЕО)