9 най-чести проблеми при приучаването на детето към гърне и тяхното решение

Понякога приучаването към гърнето става по плавен и естествен начин. В други случаи обаче този процес е съпътстван от някои проблеми, които притесняват и обезпокояват родителите, но всъщност е съвсем нормално да се появяват, докато малкото дете се учи. Кои са най-често срещаните трудности и предизвикателства, когато решим да свалим пелените и да запознаем хлапето си с гърнето? Ето 9 от тях:


1. Детето отказва да седне на гърне

Съпротивата от страна на детето може да означава, че още не е настъпил точният момент да започнете приучаването към гърне и е добре да се съобразите с това. Не насилвайте детето, не го заплашвайте и не му се карайте. Обикновено още от бебешка възраст всяко хлапе си има определени „сигнали“, които подсказват „малката“ и „голямата“ нужда. Когато разпознаете тези знаци, сложете детето на гърнето, но го дръжте там само за няколко минути. Обяснете му какво се очаква да се случи, докато е седнало там. Бъдете търпеливи и спокойни. Ако детето протестира много силно, не настоявайте повече.

2. Детето се изпишква или изхожда веднага, след като стане от гърнето

Това е обичаен проблем, който се появява в ранните етапи на приучаването към гърне. Не забравяйте, че може да отнеме известно време преди мъничето ви да се научи да отпуска мускулите, които контролират дебелото черво и пикочния мехур и затова да не „уцелва“ точния момент. Все пак обърнете внимание дали това се случва много често – ако е така, може би детето все още не е готово да премине от пелени към гърне. Изчакайте известно време и започнете с опитите отново.

3. Детето иска да му сложите пелена, когато усети позив за изхождане и застава на определено място

Освен, че е нормално да се случва, това е положителен знак. Обикновено означава, че хлапето е готово да започне да се приучава към гърне психически, но не и емоционално. Не отчитайте това като неуспех. Напротив – похвалете детето, че разпознава сигналите на тялото си. Ако все още не иска да седне на гърнето, предложете му да сложите пелена и да отидете в тоалетната. Не забравяйте, че това е стъпка напред в един процес, който е с различна продължителност при различните деца. Бъдете търпеливи, скоро ще преминете към следващия етап.

4. Детето не разпознава позивите за уриниране, въпреки че разпознава нуждата от изхождане

Това също е нормално. Контролирането на пикочния мехур е по-трудно от това на червата и изисква повече време, за да се усвои. Много малки деца не успяват да постигнат пълен контрол върху уринирането преди да минат седмици и дори месеци след като са се научили да контролират изпразването на дебелото черво. Това не трябва да ви обезсърчава. Имайте предвид този факт и продължете процеса на приучаване към гърне с търпение и разбиране.

5. Детето е стресирано от прехода от пелени към гърне

Инциденти се случват, докато детето се учи, дори може да се каже, че те са част от цялостния процес. Много често те предизвикват стрес у малкия човек и е важно как родителите реагират на тях, защото неправилната прибързана или първосигнална реакция може не само да забави добрите резултати, но и да усложни приучаването с допълнителни проблеми. Ако се скарате на хлапето или го накажете, дори ако то само види, че сте разстроени, това ще го накара да се почувства зле, да се засрами и със сигурност ще го стресира. А приучаването към гърне трябва да се случва максимално естествено, с много търпение, внимание и разбиране от страна на родителите. Затова приемайте леко инцидентите, не показвайте разочарованието си и в никакъв случай не мъмрете и не наказвайте детето, за да избегнете стреса у него.

6. Детето се опитва да си играе с това, което вижда в гърнето, след като стане от него

Това изглежда много неприятен проблем, но неговото обяснението е много просто.  Любопитство на малкото човече може да го накара „да изследва“, да се опитва да пипне или дори да изсипе съдържанието на гърнето на пода. Тук отново много внимавайте с реакциите си. Не трябва да стресирате или да разстройвате детето. Можете да предотвратите следващите му опити като просто му кажете спокойно, но твърдо „Това не е за игра“ или „Това не се пипа.“

7. Детето се разстройва, когато види, че изхвърляте гърнето в тоалетната чиния

Ако се случи и на вас докато приучавате мъничето, знайте, че и този проблем има обяснение. Някои деца вярват, че урината и изпражненията са част от тялото им. Така че, представете си колко плашещо за тях и трудно за разбиране е да видят как вие ги изхвърляте в тоалетната чиния и те потъват, отмити от водата. Много е важно да обясните по подходящ начин на детето каква е целта на облекчаването на физиологичните нужди, какво представлява пишкането и изхождането и защо тялото е добре и трябва да се освободи от изпражненията и урината.

8. Детето ползва гърне през деня, но се напишква насън

Това е много характерно за повечето малки деца. Дори и ако вече са свикнали да пишкат на гърне, може да отнеме малко повече време да се научат да се сдържат по време на следобеден сън и нощем. Обикновено контролирането на пикочния мехур по време на бодърстване се усвоява от детето преди контролирането насън. Какво можете да направите като родители? Насърчавайте мъничето да използва гърнето непосредствено преди лягане и веднага след като се събуди. Обяснете му, че ако се събуди през нощта, защото му се пишка, трябва да ви повика, за да го сложите на гърнето или, ако вече може, само да седне там.

9. Детето иска да се върне към пелените

Всяка ситуация на стрес може да разстрои хлапето, вследствие на което процесът на приучаване към гърне може да се забави и дори да спре за определен период от време. Ако е стресирано от нещо, мъничето ви може да поиска да се върне към пелените, особено, ако наскоро се е разделило с тях. Най-честите стресиращи фактори включват боледуване – на самото дете или на член от семейството, раждането на ново братче или сестриче, преход от бебешка кошарка към детско легло или преместване в нов дом. Дайте малко време и нещата отново ще се наредят.

И в заключение – да повторим и потретим най-важният съвет при всички проблеми, свързани с гърнето (а и не само с него): Бъдете търпеливи към детето си! Въоръжете се със спокойствие и разбиране към мъничето, подгответе се психически, не пристъпвайте към приучаването с големи очаквания за краен срок, в който трябва да се вместите. Детето ви ще се научи да сяда на гърне, след това ще се научи да сяда на тоалетната чиния и докато се усетите, вече ще ходи до тоалетна само. Това е просто един етап, който заедно трябва да преминете и изпитаната формула „търпение и любов“ ще ви помогне. Така че – обичайте детето си, бъдете търпеливи към него, старайте се да го разбирате и положителните резултати ще дойдат. Дори може да се изненадате колко бързо ще се случи това. 

 Над публикацията работи: Яна Атанасова, Roditel.bg

 

Вижте още:

Приучаване на детето към гърне – кога и как?

Защо НЕ трябва да отлагаме приучаването на детето към гърне

8 съвета за приучаване на детето към гърне

Преходът от пелени към гърне – 6 грешки, които родителите допускат