Приучаване на детето към гърне – кога и как?

Как да приучим бебето към гърне? Този въпроси си задават много от родителите на малки деца. На каква възраст обаче е добре да се случи преходът от пелени към гърне? Възможно ли е това да се случи лесно и безпроблемно още в съвсем ранна възраст? Какви грешки допуснат често родителите? Вижте съветите на Нели Василева-Стефанова, детски психолог и специалист по ранно детско развитие:

Приучването на гърне става много естествено и лесно, стига да запомните две изключително важни правила:


ПРАВИЛО 1. Не бива да карате детето насила да ползва гърне. Не бива да му се карате, да го наказвате и да оказвате каквито и да било форми на принуда.

Често в желанието си да научат детето да пишка в гърнето, а не в гащите, майките прибягват към силови методи. „Ела да напляскам това дупе, щом ака в гащите.” Или „Сядай веднага на гърнето и да не си станал, докато не се изпишкаш”.  Подобни методи не само, че няма да помогнат, но със сигурност ще навредят.

Никое свободно човешко същество не би направило нещо градивно под принуда. Това, което ще постигнете с подобни методи, е детето ви да продължи да се напишква в гащите напук, само за да ви покаже, че не позволява да бъде насилвано и няма да върши нищо под принуда. По-покорните деца ще поддадат под натиска и ще се подчинят, но подсъзнателно ще намерят начин да се противопоставят на родителския терор под някаква форма, като често принудителното приучване на гърне при тях ще доведе до други психологически проблеми.

Защо много детски психолози се изказват против ранното приучване на гърне?

Именно поради факта, че родителите не знаят как да приучат децата си естествено, без принуда към ползването на гърне и прибягват до силови методи, които травмират детето и водят до много проблеми, много детски психолози съветват да не приучваме детето към ползване на гърне преди 1 и половина – 2 годишна възраст. В аргументите си психолозите изтъкват, че често деца, които са били принуждавани насила към гърнето продължават дълго след това да се изпускат в гащите или страдат от нощно напикаване. Такива деца може да имат проблеми със заекване, трудности в общуването, болезнена привързаност към родителите и трудно адаптиране в нови ситуации.

Искам обаче да ви обърна внимание, че всички тези проблеми не идват от гърнето, а от факта, че върху тези деца е оказвано психическо и физическо насилие от страна на родителите в опита им да ги научат да ползват гърне и именно това насилие може да доведе до различни психологически проблеми при детето.

Да караш детето да пишка под принуда, не когато му се пишка, а когато ти си решил, че то трябва да пишка, може да нанесе огромни вреди върху крехката детска психика. На пръв поглед ще кажем „какво толкова – подканваме детето да се изпишка, няма да дойде краят на света от това” – да обаче за детето това подканване да пишка насила, когато не му се пишка означава, че то не може само да осъзнава кога му се пишка и явно не е способно да се справя само със себе си има нужда друг да решава вместо него. Ако внушим това в детето си, след време то ще чака винаги друг да решава вместо него и няма да е в състояние само да проправя своя път в живота. Такива деца именно стават подвластни на лоши компании, защото не са в състояние да отстояват собствените си ценности, а оставят другите да ги водят за носа. И всичко това само, защото сме накарали детето си да повярва, че трябва да пишка, когато мама му каже, а не когато самото то почувства нужда.

Много родители все още мислят, че децата са както кукли и нямат чувства, психика, емоции. Мислят, че детето трябва да прави това, което му казва родителят. Изследванията върху детската психика обаче, недвусмислено показват, че децата ни са пълноценни личности със собствени представи за живота и света, с чувства, желания и стремежи, точно както нас възрастните и единствената разлика е в техния ръст. Може да са малки и дребни на ръст, но са точно толкова умни, разумни, впечатлителни и чувствителни, колкото нас и в никакъв случай не бива да издевателстваме над тях, дори и под предлог, че го правим „за тяхно добро”. Защото не е за тяхно добро. Това вреди!

ПРАВИЛО 2: Детето още от първия ден след раждането си дава сигнали, когато ходи по голяма и малка нужда и трябва да следим тези сигнали и да откликваме на тях

Ако имате бебе, не може да не сте забелязали, че когато иска да ака то започва да се напъва, издава специфични звуци (повечето бебета пъшкат), обикновено личицето на бебето почервенява. В такива моменти обикновено майката си казва „сега ще ака”, но не прави нищо. Оставя бебето да се изходи в памперса, след което го преобува. Какво обаче се случва след време? Същата тази майка решава в даден момент да учи детето си да ползва гърне, но детето й тогава на 1 година и половина не желае да седне на гърнето, не дава да му свалят памперса и пищи и се дърпа от гърнето като дявол от тамян.

Над 90% от бебетата, които не са били приучвани да ползват гърне на възраст под 1 годинка, на възраст над 1 година реагират по този начин. И това е съвсем естествено. Представете си, че откакто се помните през целия си живот вие сте били с памперс на дупето и никога не сте били без памперс. Със сигурност ще свикнете с усещането. Така се чувства и бебето. Ако никога не сте му дали шанс да живее без памперс, то ще възприема памперса като част от себе си и няма да иска доброволно да се раздели с него. Ако никога не е пишкало и акало другаде, освен в памперс, то ще настоява и занапред да пишка и ака единствено в памперс.

Ако обаче вземем горния пример с малкото бебе, което още от първия ден след раждането си показва с жестове и звуци кога му се ходи до тоалетна и вместо да пренебрегнем неговите сигнали ние издържим бебето над легенче в удобна за него поза, това бебе ще придобие убеждението, че пишкането и акането не стават в гащите, а в специално определени за това места. С порастването си то все по-ясно ще дава сигнали кога иска да пишка и ака, така че родителят да го заведе до мястото за пишкане и акане. Този метод за отглеждане на бебето се нарича Естетвена Бебешка Хигиена (или ЕБХ). Бебетата, които още от раждането си или от първите си месеци практикуват ЕБХ на около 8-10 месечна възраст вече носят обикновени памучни гащички и ползват успешно гърне (или тоалетна) без да се изпускат в гащите.

Физиологични предимства на естествената бебешка хигиена (ЕБХ)

От физиологична гледна точка бебето, което не ходи до тоалетна в гащите пази гениталиите си чисти и не съществува риск от подсичане, гъбични инфекции и възпаления. При момченцата особено важно е, че ранното отучване от памперсите и носенето на обикновено памучно бельо помага тестисите на бебето да не се претоплят.

Психологически предимства на ЕБХ

Когато бебето израства с увереността, че нуждите му са важни и разбрани, то придобива увереност в себе си, чувства се значимо, спокойно и расте щастливо. Когато бебето ни изпраща сигнали, че иска да ходи до тоалетна или че е гладно, а ние пренебрегваме неговите сигнали и не ги разбираме, бебето си изгражда вътрешна представа, че в този свят е само и на никого не може да разчита и че никой не се интересува от него. Какво като сте му облекли най-скъпите дрешки и сте облицовали цялото му креватче в дантели и пъстри играчки като не зачитате основните му нужди?

Сигналите за пишкане са по-трудни за долавяне, отколкото тези за акане, но ако общувате внимателно с бебето и се вглеждате в сигналите, които то изпраща, бързо ще започнете да разпознавате всички негови сигнали и безпогрешно да разбирате всеки сигнал за какво се отнася. Няма по-хубаво нещо от това да се научите да общувате с детето си, да го разбирате и да му покажете, че може да ви се довери! Това умение ще ви помага за цял живот занапред в отношенията ви и ще създава между вас атмосфера на близост и разбирателство.

Естествена бебешка хигиена означава да се научите да разбирате кога бебето ще пишка или ще ака и да му дадете възможност да не го прави в гащите, като ги свалите и го задържите над легенче или го сложите на гърне. Естествена бебешка хигиена НЕ означава вие да решите кога да сложите бебето над легенче или на гърне и да го държите там, докато не се изпишка или изака, нито означава да учите бебето какви сигнали да Ви дава и да му се сърдите, ако не успее да даде измисления от вас сигнал и се напишка или наака в гащите.

Ако ви е трудно, започнете по-късно

За ЕБХ говорим в периода на първите месеци след раждането. Много често обаче през тези първи месеци родителите са все още много объркани и трудно се ориентират в нуждите на бебето и трудно разгадават все още сигналите, с които бебето оповестява, че има определени нужди. За много хора е трудно в този все още ранен етап на опознаване на бебето и привикване с новата роля на родители и не успяват да започнат успешно практикуване на ЕБХ.

Ако ви е трудно да се ориентирате кога на бебето му се пишка или ака, то по-добре изчакайте. Важно е да не насилвате бебето да пишка, когато Вие решите и ако не разбирате кога на него му се пишка, то по-добре изчакайте бебето малко да порасне.

Как детето да се научи да ползва гърне?

Много често бебето разглежда гърнето като странен предмет без изобщо да разбере за какво се ползва. Ето някои насоки, които ще ви помогнат да разясните на детето си ролята на гърнето.

Не забравяйте, че е изключително важно да не принуждавате насила детето да пишка или ака в гърнето и да не очаквате от него да се научи бързо. Така само ще вмените вина в детето, която забавя процеса на приучаване към хигиенни навици.

Следтете бебето като пишка и ака и по-специално непосредствено преди да се изпишка/изака – какви физиономии, мимики, жестове прави, какви звуци издава, има ли специфична поза тялото му – това са сигналите, които ако се научите да разпознавате, ще знаете кога на бебето му се пишка/ака и ако бързо след като видите сигнала, сложите бебето на гърне, то ще започне да пишка/ака в гърнето и гащичките му ще бъдат сухи и чисти.

Ако не успявате да схванете ясно сигнали, с които бебето показва, че му се пишка/ака, но сте забелязали, че ежедневния ритъм на бебето има моменти, в които то винаги пишка или ака – например веднага след събуждане от сън или след хранене и т.н., то използвайте тези моменти, за да го сложите на гърне.

Можете да поставите гърнето в тоалетната и заедно с бебето да отидете в тоалетната. Посочете на бебето, че вие пикшате на голямото гърне, а то пишка на малкото и му кажете, когато иска да пишка, да ви посочи да дойдете до гърнето. Децата най-лесно се учат като подражават.

Всеки път, когато бебето се изпишка/изака в гърнето, го похвалете и когато останалите членове на семейството дойдат им разкажете в присъствието на детето и повторете похвалата. Децата силно се стремят към одобрението на възрастните и за детето получаването на похвали и одобрение е сериозен стимул.
Детето не може да контролира физиологичните си нужди до около 18 месечна възраст

Ако не сте запознали детето с гърнето до 18 месечна възраст, след това най-вероятно ще срещнете голям отпор

Ако детето не е практикувало ЕБХ и не е слагано на гърне, то може и до 2, 3 и дори 4 годишна възраст да иска да пишка и ака в памерс, защото не знае как да ползва други пособия за ходене до тоалетна. Имайте предвид, че след 18 месечна възраст започва периода на бебешкия пуберет и в тази възраст децата стават изключително нетолерантни към промени в ежедневието им. Това е възрастта, в която детето иска нещата да се случват само по познатия за него начин и е готово да се съпротивлява до край, само и само да не позволи нововъведения да навлязат в ежедневието му.

Тази особеност на детското поведение има своите психологически обосновки, но това, което е важно за темата, която разискваме е да разберете, че детето не може да регулира само физиологичните си нужди до около годинка и половина, но ако чакате да започне да ги регулира и тогава да му предложите да ползва гърне, детето най-вероятно ще ви откаже, ще се тръшка и ще бяга от гърнето и ще настоява да си пишка и ака в памперса, защото така си е свикнало. В практиката ми имам случаи, в които деца на 4 и на 5 години продължават да акат в гащите и са готови да стискат два дни, но не и да се откажат от навика, с който са живели през целия си живот.

Затова най-добре е детето да бъде запознато с изхождането извън памперс от ранна възраст, за да го възприеме като нещо нормално и да не се страхува да го прилага, когато стане готово за това, но не бива да настояваме и изискваме детето да се пази сухо и да ползва гърне. То ще започне да го прави, когато е готово за това. От нас се иска само да го запознаем с гърнето и да му покажем, че когато ни се пишка е удобно да го правим там.

 

Автор: Нели Василева-Стефанова,
детски психолог и специалист по ранно детско развитие.  info@babysling-bg.com

Вижте още:

Защо НЕ трябва да отлагаме приучаването на детето към гърне

Преходът от пелени към гърне – 6 грешки, които родителите допускат

8 съвета за приучаване на детето към гърне

Основни правила при грижата за бебешката кожа