Какво трябва да съдържа домашната аптечка за първа помощ

аптечка за първа помощ

Много хора подценяват значението на домашната аптечка, но всъщност тя е едно от най-важните неща в дома. При появата на децата това да имаме средства за първа помощ се превръща в задължително, тъй като при малките немирници винаги може да има неприятни изненади. Разбира се – най-добре е никога да не ни се налага да прибягваме до домашната аптечка за спешни случаи, но е по-добре тя да е на разположение. Ето какво да сложим в нея:


 1. Термометър
 2. Марли
 3. Средства за дезинфекция – риванол, кислородна вода, 70% спирт
 4. Лейкопласт
 5. Бинт – еластичен и обикновен
 6. Температуропонижаващи средства – от типа на Панадол, Ибупрофен под формата на сироп, течен аналгин, който се прилага, ако температурата се покачва твърде бързо, температуропонижаващи свещички
 7. Противоалергични средства – Ксизал, Ериус, Фенистил (капки)
 8. При кожно изгаряне – Дефламол
 9. Овлажнители за носната лигавица – физиологичен разтвор или спрей с моркса сол. Използвайте, ако виждате, че детето започва да образува секрет и да има хрема.
 10. Срещу повръщане – Вомитусхил (свещички)
 11. Обрзболяващи капки за уши – при децата болката в ушите обикновено идва внезапно и може да бъде изключително остра и непоносима. Ето защо е добре да разполагате с обезболяващи капки от типа на Отипак, докато стигнете до педиатъра.
 12. Лекарства при обезводняване – рехидрин
 13. При диария – смекта, ентерол, пробиотици.

 

Разбира се, аптечката не може да излекува всичко и не бива да замества прегледа при лекар. Но е ценен помощник, когато се случи нещо инцидентно и когато трябва да реагираме бързо, преди появата на медицинския екип.

Списание РОДИТЕЛ, roditel.bg

Вижте още:

10-те най-важни хомеопатични лекарства за деца

Болки в ушите и ушна инфекция при деца

Класация с 10-те най-полезни храни за нашето здраве

7 неща, които да направим, преди да пуснем детето на детска градина или ясла