Конюнктивит – симптоми и лечение

конюнктивит

Какво представлява конюнктивитът?

Това е възпаление на мембраната, покриваща бялата част от окото. То е много често срещано заболяване и може да се причини от какво ли не – бактерии, вируси, алергии и дразнители (прах, хлор, дим и др.).

Какви са симптомите?

Конюнктивитът причинява зачервяване на едното или двете очи. Пациентите обикновено се оплакват от сърбеж и/или болка в засегнатото око. Секрецията може да причини слепване на горния и долния клепач, особено сутрин при събуждане. Ако конюнктивитът е бактериален, обикновено е налице гъста жълтеникава или зеленикава на цвят слуз. Ако е вирусен, секрецията е прозрачна и водниста. При алергия и дразнители, обикновено не се образува секреция.

Заразен ли е?

„Заразен” е меко казано. Конюнктивитът, причинен от вирус или бактерии, лесно се предава на останалите членове на семейството. Повечето майки се заразяват като почистват окото на детето и след това неволно пипат собствените си очи. Другите деца го прихващат от играчки, кърпи и прибори, докосвани от детето с конюнктивит. Някои родители не осъзнават колко заразно е това заболяване: то се пренася дори от възглавниците, на които спим, така че е важно да се вземат предпазни мерки.

Колко дълго продължава конюнктивитът?

Ако става въпрос за вирусен конюнктивит, той обикновено отминава за седмица до десет дни, но симптомите се облекчават още в началото. Когато напълно изчезнат, се смята, че болният вече не е заразен. Ако причинителят са бактерии, в повечето случаи ще се излекува с помощта на антибиотици.

Как да предотвратим разрастването на конюнктивита в дома си?

Първата и най-важна превантивна мярка е да си миете ръцете. Напомняйте на детето си да си мие ръцете през целия ден и да не си търка инфектираното око. Същото важи и за вас. Мийте си ръцете след всеки контакт с детето, особено след като сте му почистили окото или сте му поставили компрес.

Ето и още няколко полезни съвета:

  • Не позволявайте детето да обменя салфетки, кърпички и спално бельо с други деца или възрастни, за да не разпространява инфекцията
  • Дезинфекцирайте дистанционните устройства, телефоните, дръжките на вратите и други често докосвани предмети в дома.

Тези мерки следва да намалят вероятността от разпространение на конюнктивита. Следете за появата на симптоми у себе си и у другите в семейството и при подозрение, веднага потърсете медицинска помощ. Възможно е да се наложи медикаментозно лечение.

Как се лекува конюнктивитът?

При вирусен конюнктивит обикновено не се предписват лекарства, но се прилагат мерки за облекчаване на симптомите. С помощта на чиста кърпичка, топъл или студен компрес (в зависимост от предпочитанията на болния) можете да намалите болката. Винаги използвайте различни кърпички или компреси за двете очи, за да не се разпространява инфекцията между тях. Понякога се прилагат и обезболяващи средства, за да се почувства пациентът по-добре.

Бактериалният конюнктивит се лекува най-често с антибиотични капки или кремове, които трябва да бъдат предписани от специалист. Никога не използвайте изписано по-рано или на друг човек лекарство, без да се консултирате с лекаря. Медикаментът се прилага по няколко пъти дневно в течение на около една седмица.

Откъс от книгата „Наръчник за оцеляване на младата майка”

на Д-р Дженифър Уайдър, предоставена с любезното съдействие на издателство Кибеа

 

Вижте още:

Закаляване на детето – стъпка по стъпка

Алергична хрема и лечението й с хомеопатия

Класация с 10-те най-полезни храни за нашето здраве

Как да предпазим детето от гръбначни изкривявания и какво трябва да знаем?