Как да се справим с нощното напикаване при децата?

нощно напикаване

Под напикаване в детска възраст се разбира напикаване по време на сън (нощем или денем) на деца обикновено от 2 до 7 годишна възраст.


Така нареченото дневно подмокряне: изпускане в будно състояние, най-често когато детето, захласнато в играта, забравя да уринира, НЕ  е напикаване (познато като enuresis nocturna et diurna).

Напикаването бива първично и вторично. Първичното е това, при което детето се напишква откакто се е родило. Най-често причината за него е психогенна. Когато напикаването се появява, след като детето е спряло да се напишква, то се нарича вторично. То има най-често инфекциозен произход: инфекция на пикочните пътища или други инфекции (например грип).

Когато детето има инфекция на пикочните пътища и пикочо-каменна болест, тогава то ще има кървава урина, температура и напикаване. В случая най-вероятно се касае за калкулозен пиелонефрит, който трябва да се лекува. След като той се излекува, се лекува и напикаването.

Наличието на кръв в урината на децата в ранна кърмаческа възраст, често говори за аномалии на пикочните пътища. Желателно е ранно поставяне на диагнозата и по възможност хирургическа намеса. Това може да реши един бъдещ проблем като напикаването.

Диагнозата spina bifida (незарастване на прешлените най-често в лумбалната област) се поставя често при деца с напикаване. Истината е, че тя не е водеща причина за напикаване. Има много деца без напикаване с подобна диагноза и обратното.

Години наред ние лекувахме напикаването с ограничаване на течностите особено привечер. Правеше впечатление, че децата са особено жадни вечер, докато през деня не са и на практика не беше възможно да се ограничават течностите. Децата трябваше да спят на твърди легла, за да е по-повърхностен сънят им и по-лесно да се събуждат. Това също не доведе до ефект.

Медицината предлага следните лекарства срещу напикаване: thireoidazin, psychofurin, mictonorm, driptane и adiuretin капки или таблетки. Една част от тях са известни антидепресанти, които се дават на възрастни при психози и шизофрения. Това не са лекарства за деца. Те имат много сериозни странични ефекти. Не си струва да увреждате децата си заради едно нощно напикаване!

Основни хомеопатични лекарства при  напикаване:

  • Sepia
  • Causticum
  • Medorrinum
  • Equisetum

Sepia: Водещо лекарство за напикаване при момичета. Това са сериозни и резервирани деца, с недостиг на физическа енергия. Те са открити, прями и недоволни към родителите си, учителите и приятели. Смятат, че са неоценени и неразбрани. Момичето навън е гордо, а вкъщи е отчаяно. Деца, които се зареждат от спорта, не признават грешките, избухват в сълзи от гняв. Тъгуват много за родителите си когато са далече от тях. от храненето имат непоносимост към мляко, упорит запек и склонност към гъбични инфекции. Напикаването е във фазата на първия сън (23 часа) и ако детето се изпишка преди това то е сухо до сутринта.

Causticum: Това са деца които правят така, че другите да се чувстват добре с тях. Много състрадателни към хора и животни. Често спират да ядат месо. Децата имат добър контрол върху чувствата си, умеят добре да балансират емоциите си. Развиват физически симптоми, когато се карат близки хора, когато усетят несправедливост. Causticum защитава света и хората, бори се срещу несправедливостта. Става тревожно и лесно се обезсърчава.
Напикаването е преди полунощ, имат и дневно подмокряне: изпускане по време на смях и кашлица.

Medorrinum: Изключително припряни деца, говорят бързо. Искат да бъдат чути и говорят често, че ще оправят света. В бързината си не довършват изреченията си, забравят мислите си, създават бъркотия и се наслаждават на това. могат да бъдат изключително гневни и злобни, неприятен за тях е всеки който оспорва поведението им. Голяма любов към животните и цветята и изключително агресивен към хората, силен язвителен, деструктивен. Това са едни от най-лошите деца, злобни и отмъстителни. Обичат нощта и свежия въздух, често имат безсъние.
Напикаването може да се случи по всяко време на нощта.

Equisetum: Често се дава като симптоматично лекарство. При него няма определена психическа картина.

Автор: Д-р Румяна Манева

Хомеопат

Вижте още:

Неспокойният сън при децата – как да им помогнем с хомеопатия

10-те най-важни хомеопатични лекарства за деца

Хомеопатия при спешни случаи, пътувания и грип

Сваляне на висока температура с хомеопатия