Лесен трик за откриване на ГМО в хранителните стоки

Каква е вредата от генетично модифицираните организми (ГМО) и как да разберем дали ги има в храната?

гмо, списание родител, roditel.bg

Better Writer Ad

Все повече се говори за вредата от генномодифицираните организми или още ГМО. И колкото и да не ни се вярва, над 70 % от хранителните продукти, които всеки от нас консумира ежедневно, съдържат ГМО.

Как да разпознаем ГМО храните?

4-цифрен PLU Код, започващ с 3 или 4

Разгледайте стикерите на хранителните продукти и намерете т. нар. Product Lookup Number (PLU). Ако кодът се състои от 4 цифри, които трябва да започват с 3 или 4, това е знак, че в този продукт няма ГМО и не са използвани химикали и пестициди.

5-цифрен PLU код, започващ с 9

Храни, на чийто етикет PLU кодът се състои от пет цифри, които започват с 9, също са безопасни и органично чисти. При тях няма използване на химикали, пестициди и ГМО.

5 цифрен PLU код, започващ с 8 – ВНИМАНИЕ!

Ето в този случай трябва да сте с повишено внимание, тъй като именно продуктите с пет цифрен код на етикета, започващ с цифрата 8, са със съдържание на генномодифицирани организми.

Какво е ГМО?

Генетично модифицирани организми (ГМО) са организми, чийто генетичен материал е изменен чрез техниките на генното инженерство. Продукти, създадени по този начин, съдържат нови протеини, които досега не сме консумирали. Например в ГМ царевицата има протеини на бактерии, в ГМ картофите – протеини на вируси, а в ГМ доматите – рибни протеини.

Каква е вредата от ГМО?

Все още няма достатъчно изследвания относно реакциите, които генномодифицираните храни биха могли да предизвикат в човешкия организъм за един по-дълъг период от време. Скорошно изследване на Лондонския университет доказа, че консумацията на генномодифицирана соя и нейни производни продукти е в пряка зависимост с увеличаващите се случаи на алергия към фъстъци, тъй като ГМ соята съдържа алерген, който е 41% идентичен с алергена от фъстъците.

Списание РОДИТЕЛ