9 неща, които всеки родител на дете в пубертета трябва да знае

Струва ви се, че сякаш беше вчера, когато държахте новороденото си бебе в ръце. Сега е почти тийнейджър — все още е дете, но скоро ще поеме по пътя на съзряването, наречен пубертет.
Как можете да помогнете на сина си или дъщеря си да се справи с този объркващ и понякога травмиращ период на полово съзряване?

Какво трябва да знаят родителите на деца в пубертета?

1. Пубертетът си има свой график

Той може да започне на рано (понякога дори на 8) – или доста по-късно (например – на 15–годишна възраст). Възрастовият диапазон на нормалния пубертет е голям.

2. Пубертетът може да породи неувереност

Подрастващите могат да са много чувствителни относно мнението на другите за тях. Започнат много да се притесняват как изглеждат и как се държат. Често се тревожат дали другите деца ще ги приемат и дали не ги смятат за странни. Самочувствието може да падне дори още повече, ако се появи акне, което е често явление през този период.


3. По–ранното съзряване крие особени предизвикателства

Това се отнася най–вече за момичетата, тъй като може да понасят подигравки, когато им пораснат гърди и придобият по–женствени извивки. Също така е възможно да привлекат вниманието на по–големи момчета, което често буди безпокойство у родителите.

4. Пубертетът е свързан с физическо узряване, но не означава емоционална зрялост 

Необмислените или наивни постъпки не само че няма да спрат, но и могат да зачестят. Пубертетът не променя този факт. Един младеж може да изглежда голям, но това не е показател за способността му да взема разумни решения, да се държи отговорно, да проявява самоконтрол или други признаци на зрялост. Именно това прави ролята на родителя още по-голяма. Прекарвайте достатъчно време със своя син или дъщеря.

5. Говорете за пубертета, преди да започне

Предупредете детето си какво да очаква, особено във връзка с менструацията (ако е момиче) или „мокрите сънища“ (ако е момче). За разлика от постепенните промени по време на пубертета тези неща се случват внезапно и могат да са объркващи и дори плашещи. Когато обсъждате подобни въпроси, бъдете положителен и обяснете на детето си, че пубертетът е полезна промяна, която подготвя човек за зрелостта.

6. Обяснявайте подробно и без уклончивост

Уклончивостта и притеснението ви да говорите по темата само ще объркат още повече детето или ще го накарат да няма желание да бъде отворено към подобни разговори. А

7. Задавайте въпроси, които предразполагат към разговор

За да разчупите леда, говорете за това как протича пубертетът при другите. Например може да попитате дъщеря си „Някои от съученичките ти казвали ли са, че вече имат менструация? Децата подиграват ли се на момичетата, които се развиват по–рано?“. Може да попитате сина си „Останалите присмиват ли се на момчетата, които не се развиват толкова бързо?“. Когато говорят за пубертета при другите, подрастващите може да са по–склонни да споделят своите чувства и преживявания. И следвайте принципа: „Слушай повече и говори по-малко“

8. Помогнете на подрастващото си дете да развие „мъдрост и мисловни способности“

Пубертетът не се състои само от физически и емоционални промени. В този период вашето подрастващо дете се учи да разсъждава, което ще му помага да взема правилни решения, когато порасне. Възползвайте се от тази възможност да обсъждате въпроси, свързани с ценностите, да му давате различни гледни точки и да възпитавате с добър пример.

9. Не се отказвайте, ако нещата тръгнат на зле

Много младежи сякаш не искат да разговарят с родителите си за пубертета, но не се заблуждавайте. Вашият пораснал тинейджър, който се преструва, че е незаинтересуван, отегчен, отвратен или че не те слуша, всъщност запомня всяка казана дума и тя оказва влияние, колкото и да не си личи. Ако видите, че моментът не е подходящ или не се получава, не насилвайте детето да се отвори към темата, но не спирайте да търсите правилния момент и правилния подход.

Вижте още:

Как да използваме обратната психология за възпитанието на детето?

Провали ли се либералното възпитание

Майки и синове – вълнуващи снимки, показващи силната връзка на майките и техните момчета

Как да говорим с децата за секса?