Как да говорим с децата за секса?

Днес за секса се говори навсякъде — по телевизията, във филмите и в рекламите. Изглежда, че тази тема е табу единствено в разговорите между родителите и техните деца. Но често детето си казва следното: „Иска ми се родителите ми да знаят колко ми е притеснително и неудобно да разговарям с тях за сексуални въпроси. По–лесно ми е да говоря за това с някой приятел.”

Обикновено родителите също се притесняват да разговарят с децата си на тази тема. В своята книга „Големият разговор” Дебра Хафнер, специалист по въпроси, свързани със здравето и секса, казва: „Много родители споделят, че купуват на детето си книга за сексуалните въпроси или пубертета, оставят я в неговата стая и след това не говорят повече по въпроса.” Тя допълва, че така към детето се изпраща посланието: „Искаме да си информиран за твоето тяло и за секса, но нямаме желание да разговаряме за това.”

Но като родител трябва да гледаме на този въпрос по–сериозно. Много е важно лично да разговаряме с детето си за секса поради следните три причини:


  1. Разбирането за секса се е променило. Сексът вече не означава само полов акт между женени хора, на който се гледа като на нещо срамно.
  2. Вероятно още в най–ранна възраст децата ще попаднат на погрешна информация. Те ще чуят да се говори за секс веднага щом започнат да ходят на училище, че и преди това. Но едва ли мнението, което ще си изградят, ще е такова, каквото родителят иска да имат.
  3. Децата имат въпроси относно секса, но вероятно им е трудно да говорят на тази тема. 

Имайте предвид възрастта им

Освен ако не живеят в пълна изолация, децата чуват за секса от най–ранна възраст. Следователно е много важно да започнем да обучаваме детето си относно сексуалните въпроси още докато е малко.

За деца в предучилищна възраст:

Може би още на 3-4 години детето ще ви попита „от къде идват бебетата“. По-лесно и по-добре е да му кажете истината още отначало, отколкото да му дадете неправдоподобно обяснение, което по-късно ще трябва да промените. Опитайте се да отговорите на въпроса така просто, както е зададен. Например, можете да кажете: „Бебето расте на специално място вътре в майката.“ Не е необходимо да му казвате нищо друго, ако за момента това го задоволи. Но след известно време то ще иска да знае как влиза бебето там и как излиза.

Първият въпрос сигурно ще постави майката (или бащата) в неудобно положение. Тя може да помисли, че детето иска да знае нещо за зачеването и за половите връзки. Разбира се, детето няма това предвид. То си мисли, че разни неща влизат в стомаха при ядене и се чуди дали и бебето влиза по същия начин. Един простичък отговор е, че бебето расте от малко семенце, което винаги е било у майката. Ще минат доста месеци, преди то да запита каква е ролята на бащата.

За деца, които ходят на училище:

Използвайте тези години, за да увеличавате познанието на детето относно сексуалните въпроси. На тази възраст вече може да изпадате в по-голяма конкретика, но не прекалявайте. Оставете детето да води инициативата, за да не се чувства неловко. Ако го предразположите и му покажете, че няма от какво да се притеснява и че сте готови да отговорите на всичките му въпроси, така ще е по-лесно. Говорете кратко, но често, така че темата за секса да не се превърне в табу.

За младежите:

В този период е важно да се уверите, че вашият син или дъщеря имат достатъчно познание за влиянието, което сексът оказва във физическо, емоционално и морално отношение, както и за важността на това да се прави безопасно.

Предупреждение: Младежите може да избягват да задават въпроси, защото се притесняват, че родителите им може да ги заподозрат в погрешно поведение. Обяснете им, че обсъждате тези неща, не защото детето е извършило нещо погрешно, а за да се уверите, че е готово да се противопостави на лошо влияние или да е подготвено за това, което го очаква.

Вместо да задавате на своето пораснало дете директни въпроси относно секса, го попитайте как неговите съученици гледат на това. Например може да попитате: „Много хора днес смятат, че сексът трябва да се случва още на 16. Дали и твоите съученици мислят така?“  Тактичните въпроси може да подтикнат младежа свободно да сподели своето мнение.

Как да преодолеете неудобството

Вярно е, че да говорите с детето си за секса, може да е едно от най–трудните задължения като родител. Но усилията си заслужават. След време неудобството изчезва и такива разговори дори могат да ви сближат. Неудобството никога не изчезва напълно, но откритото общуване е жизненоважно за всяко едно семейство.

Вижте още:

Ако детето мастурбира – как да се справим и как да реагираме

Стриктните майки имат по-успешни деца

Как да отгледаме деца, които да не са разглезени – съветите на богатите

Как да отговорим на въпроса „Мамо, от къде идват бебетата?“