Стриктните майки имат по-успешни деца

 

Better Writer Ad

Бяха ли взискателни родителите ви, докато растяхте? Помните ли как без много уговорки и пазарлъци от вас се очакваше да си почистите стаята, да си напишете домашното  и да се стараете всеки ден, вместо да прекарвате времето си пред телевизора или компютъра?

Много от днешните родители са израснали  в семейства със строги майки, които от време навреме са им вгорчавали живота. Това обаче е имало ползотворно въздействие, показва ново проучване, проведено то Ерика Раскон, професор в  университета в Есекс.

Според изследването, стриктните майки имат по-успешни деца, а успелите хора имат по-строги майки. Строгостта обаче не се изразява в липса на обич и привързаност, а в по-сериозна взискателност и способност да кажем „не” на детето си.

В изследването са били включени  повече от  15 000 деца на възраст от до 14 г. и е проведено в периода от 2004 до 2010 г. Резултатите показват, че децата, чиито майки проявяват повече строгост, са много по-успешни в образованието и професията си, което създава предпоставка да бъдат и по-уверени. Интересно заключение, до което стига проучването е, че дъщерите на стриктни майки са с 4% по-малка вероятност да забременеят в ранна възраст. Децата, които имат по-взискателни майки, също така са с по-голям шанс да завършат университет и да имат по-добре платена работа.

Макар че е много важно децата да следват своите собствени мечти и желания, изследването посочва, че е важно родителите да съветват децата си и да ги насочват, а не да оставят изцяло избора в техни ръце.

Успелите личности помнят стриктните си майки като „враг”,  но това е само в тяхна полза след време. Майките могат да превърнат живота ни в ад, но нека не забравяме, че това често ни помага да станем разумни личности, които умеят да се съобразяват с околните, да бъдат последователни и да си поставят високи цели”, допълва проф. Раскон.

 

Вижте още:

Синдромът „лелка“ или какво трябва да запомни всяка майка

Не съм идеална майка

10 златни правила за възпитанието на детето: номер 9 е просто задължително

Кога не бива да казваме „НЕ“ на детето си?