Нездравословното хранене прави децата нервни и раздразнителни

нездравословно хранене

Ново научно изследване, проведено от екип учени в Германия (DONALD – Dortmund Nutrition and Anthropometric Longitudinally Designed), установява връзка между нивото на хормоните на стреса и киселинното натоварване на организма вследствие на нездравословното хранене, пише Puls.bg.

В изследването са участвали  здрави деца на възраст между 6 и 10 години, като резултатите показват, че при децата с по-високо киселинно съдържание на урината се наблюдава и повишено отделяне на хормона кортизол, както и на метаболитните му продукти.

Изводите, направени от учените са, че храненето извънредно много повлиява нивото на стресовите хормони, вреди на костната система, може да доведе дори до повишаване на детското кръвно налягане и др.

Известно е, че поддържането на високи нива на кортизол за по-продължително време може да доведе до редица негативни въздействия върху организма:

  • Нарушени познавателни способности, проблеми с паметта и концентрацията;
  • Понижен имунитет и забавени оздравителни процеси;
  • Колебания в нивото на кръвната захар;
  • Повишаване на кръвното налягане;
  • Намаляване на мускулната маса за сметка на увеличена мастна тъкан (оттам нараства рискът от затлъстяване, а на по-късна възраст и опасността от инфаркт, инсулт);
  • Редуциране на костната плътност и то точно в периодите на ускорен растеж в детството и др.

 

Вижте още:

7 храни, които сриват детския имунитет

Пет храни, богати на пробиотици

10 хитрини за здравословно хранене на капризни деца

Антибиотик? Не, благодаря!