Антибиотик? Не, благодаря!

антибиотик дете

Ще започна с това, че никога не съм харесвала употребата на лекарства, но съм ги приемала като необходимото „зло”. От малка чувах майка ми да казва „О, много кашляш – ще трябва да взимаме антибиотик”. Като че ли години наред по нашите географски ширини „антибиотикът” беше синоним на „витамин” или някаква панацея, която е нормално да поглъщаме поне няколко пъти годишно.


Може би затова, когато вече станах майка, не бях особено притеснена, че на детето ми се изписваха подобни медикаменти. На тригодишна възраст дъщеря ми започна да посещава детска градина, а това неминуемо доведе след себе си течащ нос, болно гърло, кашлица.

След като се прокашляше в продължение на седмица, лекарката ни изписа антибиотик за 10 дни. Съвестно давах лекарството и кашлицата сякаш отшумя. Детето се върна на детска градина и само три дни по-късно всичко започна отначало –кашлицата се завърна, сякаш още по-силна и по-дълбока отпреди.

Няма да изпадам в подробности и да описвам омагьосания кръг, в който попаднахме, включващ инфекция, антибиотик, нова инфекция, нов антибиотик. По-важен е резултатът от всичко това, а именно – едно малко дете, със срината имунна система, което видимо отслабна на тегло, стана бледо, започна да страда от болки в стомаха и липса на апетит. Като капак на всичко, разви алергични прояви и астматични пристъпи.

Разбрах, че е време нещата да се променят, при това драстично. Спрях да купувам безумно скъпите и неефективни лекарства, които педиатърът съвестно ни изписваше и започнах да чета. И то много. Изчетох всичко за алтернативните начини за лечение на бактериални инфекции, за подобряване на имунната система, за справяне с алергични пристъпи и подсилване на организма при децата. Промених изцяло начина на хранене на детето и напълно изключихме бялото брашно, бялата захар и пакетираните храни. Резултатите не закъсняха. След няколко месеца дъщеря ми спря да се разболява от най-малкото и започна да се храни. Лицето й си възвърна руменината и отново ходеше на градина. Ето кое помогна при нас:

  1. Подсилване на имунната система – при нас много добър ефект имаше сребърната вода, пчелният клей, коластрата. Няма как да разчитаме детето да не боледува, ако имунната му система е слаба. А тя зависи от много фактори .
  2. Закаляване – за съжаление, разбрах ролята на закаляването твърде късно, когато детето беше пропуснало част от важните моменти за прилагане на закалителни процедури. Съветвам всички майки да не пренебрегват закаляването, защото въздушните, водните и слънчевите бани са от водещо значение за здравето на малчуганите.
  3. Повече игри навън – игрите на чист въздух също не са за пренебрегване. Когато хлапетата са по цял ден на детска градина, не винаги ги извеждат навън. Прашният застоял въздух в затвореното помещение – у дома или в градината, е предпоставка за възникването на инфекции. Проветрявайте, дори и навън да е студено и осигурявайте достатъчно време за игри на открито.
  4. Правилно хранене – самата аз бях изумена, когато започнах да се ровя в медицински изследвания, представящи вредата от бялото брашно и бялата захар върху организма. А негативният ефект е най-сериозен при малчуганите, чиято имунна система е все още незряла. Ако менюто на детето се състои от пици, хамбургери, желирани бонбони и кренвирши, не се учудвайте, че всяка настинка прераства в дълго боледуване. Вместо тези вредни храни, давайте повече плодове и зеленчуци, пълнозърнест хляб, мед, прясно изцедени сокове.

Е, това е нашата история. Не ме разбирайте погрешно, не съветвам никого да отрече напълно антибиотиците, те понякога могат да се окажат животоспасяващи. Просто казвам, че не бива да се изписват безразборно. И че можем да направим много неща, които биха помогнали на децата да са по-здрави, преди да се е стигнало до лекарствата и техните странични ефекти.

Автор: Кристина Младенова

Списание РОДИТЕЛ, Roditel.bg

Вижте още:

7 храни, които сриват детския имунитет

9 причини да не затрупваме детето си с техника поне до 12 годишна възраст

Как да подсилим имунната система на детето преди тръгване на ясла, градина и училище

6 ефикасни домашни рецепти против болно гърло