„Мама е строга, а татко – не“: как да се справим с различията при възпитанието

различния между родители възпитание
Преди да имам деца, си представях идеалната картина на майчинството. Имах свой стил и правила за възпитание, които бях готова да следвам. Но в моето планиране направих една голяма грешка: забравих да включа бащата на детето си в уравнението.
Сега, когато имаме две дъщери, осъзнавам, че често нашите родителски стилове се сблъскват. Аз вярвам, че е добре бебето да спи до нас през първата година, а той предпочита бебето да е в своята стая възможно най-скоро. Аз имам по-строги правила за храненията и закуските, а той е „човекът с бонбоните“. Понякога може да стане напрегнато, докато се опитваме да намерим общ език.

Различията на родителите по отношение на възпитанието – преодолими ли са?

Различията в родителските стилове са напълно нормални. Ние не сме единствената двойка, която преживява това. Например, нашите най-близки семейни приятели винаги са се допълвали чрез своите различни личностни черти. Но когато им се родиха двете дъщери, авторитарният стил на възпитание на бащата започна да създава напрежение в дома им.

„Той иска две малки деца, които да са тихи и перфектни през цялото време. Това е нереалистично – те са деца! И аз трябва да налагам правила, с които не съм съгласна, така че сме много непоследователни“, казва приятелката ми. Как решават различията си? „Опитваме се да не се караме пред децата и да разрешаваме конфликтите насаме“, споделя тя. „Това помага, но бихме се радвали на повече инструменти, за да се справяме по-добре с различните си възгледи.“

За съжаление, не можем да тестваме как ще се съчетаят родителските ни стилове преди раждането на децата. Въпреки това, не е необходимо да сме напълно съгласни по всички въпроси, за да бъдем успешни родители.

Как да говорите със жена си/мъжа си, за да изясните различията си?

Бъдете ясни за вашия родителски стил

Дори двойките да не могат да са напълно синхронизирани, е полезно да осъзнаят своите родителски стилове и какви вярвания и навици имат. След като изясните това, можете съзнателно да решите как желаете да възпитавате децата си.

Някои родители може да са възпитани по определен начин и да искат да приложат същия стил. Но е добре да имаме предвид, че децата днес са различни, растат в различни условия и се нуждаят от родители, които ще комуникират с тях по-активно и целенасочено.

Не критикувайте партньора си пред децата

Ако забележите, че партньорът ви се държи по начин, който е различен от вашия, изберете да го оставите, докато не можете да говорите насаме. Децата не трябва да бъдат свидетели на родителски спорове. Също така е полезно за връзката ви да избягвате критики към другия родител пред децата.

Можете да използвате кодова дума, когато възникне ситуация, която трябва да дискутирате

Прекъсването на партньора ви по време на дисциплиниране може да доведе до проблеми по-късно. Въпреки това, партньорът ви може наистина да се нуждае от помощ в дадена ситуация. Намерете начин да сигнализирате нуждата си от помощ, без да създавате объркване. Може и да ви звучи смешно и странно, но моят съпруг и аз използваме думата „Въже“, което значеше, че някой трябва да бъде издърпан от ситуацията.

Отделяйте време за вас като двойка

Грижата и подхранването на връзката ви като двойка трябва да бъдат висок приоритет. Ако е възможно, излизайте без децата, отделете си уикенд заедно. Ако това не е опция, създайте си занимания само с партньора ви у дома, когато децата не са наоколо. След като децата заспят, опитайте да планирате късна вечеря само за вас двамата или филмова вечер. Използвайте тези моменти насаме, за да говорите открито за нещата, свързани с възпитанието.

Потърсете помощ от терапевт

Макар и доста хора да считат тази стъпка за крайна, не гледайте на нея като на нещо страшно, особено ако конфликтите и споровете са взели превес. Ако мама е много строг родител, а татко  предпочита свободата (или обратното), двойката може с течение на времето да се отчужди кардинално. В тези случаи работата с терапевт би имала ползотворен ефект, особено ако попаднете на добър специалист, който да помогне при създаването на баланс в семейството. В някои случаи различните стилове на родителство могат да са напълно синхронизирани и допълващи се, но неутрален експерт може да бъде от полза при семейства, в които балансът е нарушен и разликите са значителни.

Никога не е твърде късно

Много двойки изглаждат и синхронизират родителските си подходи бързо и още докато децата са малки. За други това може да е истинско предизвикателство и да доведе до стрес в семейството. Има ли момент, когато е твърде късно да се поправят щетите, причинени от спорещите родители?

Като родители често чуваме за важния период в ранните години и може да почувстваме натиска на тиктакащия часовник. Но никога не е твърде късно за промени, които могат да имат положително въздействие. Винаги има време за подобрение, и децата ще се възползват значително от тях, когато родителите се стараят на намерят общ език. В крайна сметка, докато има любов и желание връзката да се запази, всичко друго е преодолимо.

Автор: Каролина Силвър, Parents.com
Превод и адаптация: Ася Гоергиева, Roditel.bg