5 полезни съвета относно детската възглавница за сън

 дете възглавница сън


С порастването на детето идва моментът, в който то вече има нужда от възглавница, за да спи комфортно през нощта. Детските възглавници, наричани още „бебешки възглавници“, са създадени с единствената цел да предоставят на детенцето комфортен сън – през нощта и по време на следобедната почивка. Каква обаче трябва да бъде възглавницата в един по-късен етап и какво трябва да знаем за избора на детска възглавница за сън? Ето някои отговори:

 

 1. Възглавницата за възрастни не e подходяща за детска възглавница за сън.

Ако досега наличието на специализирани детски възглавници за сън е останало извън вашия радар, вероятно се чудите защо едно малко дете да не може да спи на стандартна възглавница за възрастни.

Стандартната възглавница е проектирана да създава опора за главата и врата на спящ възрастен човек. Едно малко дете няма същите пропорции като тези на възрастния и затова лежането на стандартна възглавница ще създаде излишно напрежение върху детските раменца и врат.

 

 1. Детето само ще даде знак кога има нужда от възглавница за сън.

Съществуват разнопосочни мнения за това кога едно малко дете може или трябва да използва възглавница за сън. Много „експерти“ поддържат мнението, че подходящото време за възглавница на детето е тогава, когато го преместим от бебешкото в детското креватче – някъде около 18-24 месечна възраст.

Мненията, които ще чуете от родители обаче се различават. Много родители споделят, че са предоставили възглавница за сън доста преди тази възраст с отличен ефект. И тъй като всяко бебе се развива по собствена крива на растежа и реагира индивидуално на промените, изглежда няма „общоприложимо“ правило за това кога е подходящият момент да предложите детска възглавница за сън, или поне не такова, свързано с възрастта на детето.

Ето някои насочващи признаци, че е дошъл моментът детето да спи с възглавница

 • Детето си подпъхва ръцете под главата при заспиването
 • Детето спи неспокойно и много се върти
 • Детето търси да положи глава върху одеяло или плюшена играчка
 • Детето търси декоративните възглавнички  при излежаването на дивана
 • Детето предпочита да заспива върху възглавниците в родителското легло

Не забравяте: целта на детската възглавница за сън е да създава комфорт. Ако детето спи чудесно и без възглавница, нека продължи така, като не пропускайте да следите за това кога ще се проявят споменатите признаци за необходимост от възглавница за сън.

        3. Има няколко важни неща, които трябва да имаме предвид, когато избираме възглавница за сън на своето дете:

Идеалната детска възглавница за сън е хипоалергична (противоалергична), екологична, ортопедична, с перфектен баланс твърдост/мекота и с подходящи размери. Възглавници с формовани ядра или възглавници с пълнеж, всеки компромис с материала, от която е изпълнена възглавницата, води до незадоволителни резултати. Някои материали са естествено противоалергични, екологични, дават възможност за голям диапазон в избора на твърдост и мекота. Предварителното проучване на различните материали, от които се правят възглавничките, е добре вложено време.

 1. Нужно ли е използването на калъфки за детска възглавница за сън?

Въпреки че много от бюджетните детските възглавници за сън са предназначени за пране направо в перална машина, много родители избират да сложат допълнителна калъфка. Някои от предимствата при този подход са очевидни, а до други  човек стига само след опит:

 • Калъфките се перат по-лесно и съхнат много по-бързо от самите възглавници
 • Децата се привързват към възглавницата си както към плюшените си играчки, ако не и повече. Ако разполагате с допълнителна калъфка,  няма да се налага да се чака за изсъхването на калъфката след прането
 • Допълнителният слой може да възпрепятства навлизането на мръсотия или миризми в ядрото/пълнежа на възглавницата
 • Ако самата възглавница е с груба текстура на външната част, използването на мека калъфка може да предпази от раздразнение на кожата
 1. Кога да подменим детската възглавница с нова?

Ако детската възглавница за сън не е придружена от гаранционна карта за поне 3 години, много е вероятно да се наложи подмяна на възглавницата преди детето да има нужда от по-голяма.

Ще разберете, че е време детската възглавница за сън с пълнеж да бъде подменена, ако пълнежът се е слепнал или се налага често да се  допълва, за да се поддържа подходящата височина.

При възглавниците с формовани ядра тестът  след сгъване през средата и рязко отпускане формата да се възвърне бързо и напълно. Ако това не се случи, значи е време за подмяна.

Ако детската възглавница има някои от изброените дефекти, време е тя да бъде подменена с нова. Ако това не се направи навреме, влошените качества на детската възглавница за сън може да доведат до нарушен сън, напрежение във врата и мускулна болка през деня.

Автор: Боян Бонев, собственик на CUCLO

Вижте още:

Детето в спалнята на родителите – редно ли е?

Обзавеждане за детска стая – последни тенденции и интересни идеи

Нуждата от сън при деца от 1 до 3 години

Как да спи бебето? По гръб, по корем, настрани?