Обзавеждане за детска стая – последни тенденции и интересни идеи

dytyacha_32

Обзавеждането и ремонтът на детската стая вероятно вълнува много от вас, защото учебната година вече е съвсем близо и може би все още не сте успели да подготвите стаята на учениците. А ние всички искаме най-доброто за децата си.

Сигурно си задавате и въпроса – каква е модерната детска стая? Краткият отговор е – многофункционална стая, която расте заедно с детето. В нея то не само спи, но и подготвя домашните си, играе си, посреща приятели, забавлява се, а понякога даже и спортува. И затова, когато купуваме мебелите за детската стая, освен безопасността е важно да отчитаме и многофункционалността им: на пазара вече има достатъчно много качествени мебели, които растат заедно с нашето дете и могат да се използват години след като то престане да бъде бебе.


Тенденциите в обзавеждането и организацията на детската стая

обзавеждане детска стая идеи7 Една устойчива тенденция е нарастващият интерес на много известни дизайнери и мебелни компании към дизайна за деца. Тя се потвърди и по време на панаира в Милано през април тази година.

„Това е огромен пазар с много висок потенциал, включващ не само обзавеждане, но и играчки“ , казва Клаудио Лути, президент и главен изпълнителен директор на известната италианска компания Kartell, предлагаща дизайнерски изделия за дома от пластмаса. По време на Седмицата на дизайна тя представи голяма нова колекция от предложения за детската стая, резултат от съвместната й работа с известни дзайнери, включваща люлеещ се стол на японското студио Nendo, трактор играчка и състезателна кола, дизайн на Лисони, и миниатюрни интерпретации на емблематичния Louis Ghost стол на Starck, които могат да бъдат персонализирани с рисунки и снимки.

обзавеждане детска стая идеи5обзавеждане детска стая идеи6Други интересни тенденции включват легла с форма на къща с прозорец и перденца, с форма на автомоцили. Те обединяват в себе си функцията спане и игра и може да се трансформира с подвижни модули.

Този нарастващ интерес от страна на дизайнери и производители към дизайна за деца би трябвало да доведе до по-качествени продукти, които са не само удобни, но и стимулират фантазията на децата и изграждат техните естетически предпочитания.

обзавеждане детска стая идеи4

Друга интересна тенденция според американски изследователи е предпочитанието на родители и деца, детската стая да се споделя от децата, които са под 18 години – т.е. дори и когато семейството разполага с достатъчно спални, децата да спят заедно, а свободната стая да се използва за игра и/или занимания. Според проучването на New York Housing and Vacancy в около две трети от семействата с две деца те споделят обща спалня. Психолозите смятат, че това е полезно за децата – така те се научават как да споделят, да общуват и да решават конфликти.

обзавеждане детска стая идеи2От друга страна, важно е в общата стая да се обособят личните пространства за всяко от децата, докато достигнат възрастта, в която вече ще бъде необходимо те да имат собствена стая. Отделянето на лично пространство може да стане с преградни мебели, завеси и цялостната декорация – с красив тапет или различни, избрани от самото дете цветове за текстила и стените.

Стая за игра и занимания

обзавеждане детска стая идеи3  Важна тенденция е също така, изискването при покупка на жилище, то да има пространство, което да може да се използва като т.нар. Playroom – стая за игри и занимания, в която не се спи.  Това разделяне на функциите е логично и независимо, че се отбелязва като тенденция в американско проучване за пазара на имоти, много скоро то вероятно ще се случи и у нас. обзавеждане детска стая идеи8

Дори и да не разполагате със специално определено за такава цел помещение, винаги може да се предвиди поне част от помещение, което да се обзаведе подходящо, както можете да видите на примерите по-горе.  То може да се използва също и за всякакви творчески занимания. Например в кът от кухнята, където ще можете да наблюдавате децата, докато работите. Или просто да отделите една стена за рисуване.

Това разделяне на функциите има не само здравословна и психологическа функция, но представлява и удобство от гледна точка на поддържане и организация.

Използвани източници:
Ka6tata.com
Pinterest

Вижте още:

20 страхотни идеи за обзавеждане на детска стая

7 супер идейни изобретения за банята на семейства с малки деца

Идеи за детската стая: Легла с форми на автомобили

Баща превръща детската стая на дъщеря си в истинска приказка