Съветите на фотографа за сполучлива детска или семейна фотосесия

мирослава дерменджиева фотограф

Мирослава Дерменджиева е професионален фотограф, чиято страст към снимките се заражда преди 7 години. Днес тя реализира проектите на Vesper photo studio, намиращо се в София. Обърнахме се към нея с молба да ни сподели своя опит при създаването на семейни и детски фотосесии, това какво ги прави успешни и какво е добре да знаят родителите, решили да си направят такъв тип снимки при професионален фотограф.


  

– Мирослава, какво показва твоя опит – има ли подходяща и неподходяща възраст за снимане на деца?

– Всяка една възраст, която проследява развитието ни, е подходяща. Все пак смисълът на фотографирането на деца е да се проследи процеса на развитие, който е динамичен. Ако искаш да имаш спомени от това как си изглеждал през различните етапи oт детството, със сигурност няма по добър начин от заснемането им.

 

– А какво мислиш за фотосесиите на новородени бебета, които са буквално на няколко дни?

– Харесвам снимките на новородените, тъй като са много ефирни и невинни. От фотографска гледна точка това е един доста благодатен момент, защото в този период бебетата спят през цялото време, така че не се налага да използваш трикове, за да им задържаш вниманието. И въпреки това, този период носи известен риск според мен, защото все пак новороденото не е изградило нужния имунитет и родителите трябва да си преценят дали е разумно да правят фотосесия или да изчакат малко.

 

– Какъв реквизит е подходящ за снимане на бебета и деца?

Свикнали сме да гледаме типичният реквизит, visper2кошчета, смешни шапки, мечета, балони и т.н., но според мен детето, въпреки че е дете, е малък човек и е хубаво да има снимки, които го представят като такъв. Харесва ми децата да се фотографират така, както големите хора. Момиченцата от малки са кокетни и искат да са красиви, не знам как става, но позирането им е вродено. Момченцата от друга страна са любопитни, палави и на моменти – доста срамежливи. Харесва ми да гледам на тях като на бъдещи мъже и жени и да се опитвам да ги снимам като личности.

 

A какво мислиш за цветовете на дрехите при снимки на децаима ли подходящи и неподходящи?

– Неподходящи са единствено неудобните дрехи. По принцип пастелните, меки тонове, са идеални за децата, но това в никакъв случай не ограничава избора.

 

– Колко тоалета е добре да донесат родителите при детска или семейна фотосесия?

– Оптималното е до 3. И пак трябва да кажа, че е много индивидуално, защото децата се разсейват от преобличането, дразнят се и има доста голям риск да се пролее някоя и друга сълза. Така че, ако видя, че детето не желае да се преоблича, по-добре да има снимки само с един тоалет, но с настроение, отколкото с повече преобличане, но със сълзи и досада.

 

– Трудно ли се снимат деца? Как успяваш да предразположиш малките, когато трябва да направиш такъв тип фотосесия?

– Не е лесно със сигурност. За разлика от нас, възрастните, те не крият емоциите си, което е и хубавото всъщност. Често преминават от една емоция в друга и трябва да се опиташ да задържиш вниманието им. Моят начин да ги предразположа е като съм усмихната, позитивна и запасена с нужното количество търпение, а и със сладки и лакомства. Това винаги помага.

 

– Позиране или снимки при естествени ситуации? Кое води до по-добър резултат?

– Да кажем, че премереното позиране е ключът към добрия резултат.

 

– Какви съвети би могла да дадеш на родителите, които искат да направят професионални снимки на децата си?

DSC_5456– Според мен е добре да разгледат различните варианти, да поговорят с фотографите, които са си набелязали, и да видят кой най-много им допада като човек. Защото те не отиват просто някъде, а отиват при конкретен човек, на който трябва да имат доверие, че ще успее да накара детето им и самите тях да изпитат една прекрасна емоция. Това е чудесно преживяване, интересно е за децата. Те попадат в един магически свят, където са главните герои и трябва да се чувстват комфортно.

 

– Какво включва предварителната подготовка за фотосесията?

– Предварителната подготовка е просто да се съобразите с режима на вашето дете и да го заведете на фотосесия, когато е отпочинало и готово за игра.

 

– Какво да правим, ако детето отказва да се снима? Имала ли си такива случаи и какво може да се предприеме в подобна ситуация?

– Да, имала съм и такъв случай. Просто се съобразявам с детето, ако отказва и не му е приятно, няма смисъл да го насилваме, защото съм имала и случай, когато едно дете дойде по повод рождения си ден – ставаше на 1 година. От началото до края плака и съответно снимките бяха доста драматични. Аз съм снимала същото това дете, когато е било на 4 месеца и тогава беше едно малко слънце. Но да не забравяме, че децата са личности с тяхно мнение и настроения и е най-разумното да ги приемаме като такива.

 

– Как изглежда според теб идеалната семейна снимка?

– Всяка една снимка на семейството е идеална, защото това сте вие. Дори не всички да гледате усмихнато в една посока, когато след години погледнете този спомен от отдавна отминалия момент, няма да гледате дали сте в най-идеалната си форма, дали всички сте усмихнати и дали всички са спретнати като от каталог. Не, вие виждате че сте заедно, че се обичате и сте запечатали любовта на семейството си. Това прави снимката ви идеална.

Въпросите зададе: Ася Георгиева
Списание РОДИТЕЛ, Roditel.bg

Вижте още:

20 креативни идеи за бебешки снимки

24 страхотни идеи за семейни снимки

14 оригинални начина да съобщим, че очакваме бебе