Необичаното дете не спира да обича родителите си. To спира да обича себе си.

дете тъга самота липса на обич

Вероятно за повечето хора звучи шокиращо и дори нереалистично твърдението един родител да не обича детето си. И малцина родители биха си признали, ако е така. Някои хора обаче наистина не обичат собствените си деца, без значение дали тази неприязън е съзнателна или не.

В повечето случаи, за да разберем дали едно дете е обичано, е достатъчно само да го погледнем. Често в очите на децата личат белези, нанесени от безразлични родители. И въпреки че липсата на любов към детето не може да бъде оправдана, има причини, които понякога наистина водят до липсата на тази естествена привързаност.

Понякога детето е нежелано, а понякога се ражда в такава среда. Майката може просто да не е подготвена да бъде родител или да страда от лична и непреработена емоционална травма. Ако в сърцето или душата на родителя няма място за детето му, той няма да може да го отглежда и да се грижи за него адекватно. Може да го отблъсне, да е постоянно зает или да избягва родителските задължения.


Независимо от причината, децата не разбират защо се случва това. Те виждат връстниците си да растат, заобиколени от родителска любов и се чудят: „Защо аз не съм като тях?“. Така детето започва да мисли, че нещо не му е наред, защото родителите му го отблъскват.

Светът е страшно място, особено за децата, които не познават семейния уют и безопасност.

Децата имат нужда от подкрепа, а безразличните родители просто не могат да им я дадат. Но още по-лошо е, когато родителите не осъзнават факта, че не дават любов на детето си. Те могат да се опитат да намерят извинение за себе си или дори да отрекат случващото се.

„За да не го разглезим“

Друг сценарий е родителите просто да не искат да „разглезят“ детето си, показвайки му любов. Тяхната студенина няма за цел да му навреди, а да го направи „силен“. Студеното родителство обаче не помага на децата да растат силни. Напротив, това ги прави неспособни да се справят с емоциите и да изградят нормални взаимоотношения в бъдеще. Такива деца могат да станат агресивни, ядосани за всичко, което не са получили в детството, и самите те да се превърнат в студени родители след време.

В някои случаи това се превръща в порочен кръг, когато преживяното страдание води до съзнателното причиняване на болка на другите. Други нелюбящи родители могат да обвинят самото дете. Казват, че не могат да се справят или обвиняват децата, че са неконтролируеми и се оплакват, че не знаят какво да ги правят.

Но основното в това „лошо“ поведение е, че детето се опитва да привлече внимание. А децата, които жадуват за обич, внимание и грижа, се опитват да ги получат по всякакъв възможен начин. Незрелите им умове просто не са в състояние да разберат защо родителите им не ги обичат.

Ако едно дете страда от липса на родителска любов, то това вероятно ще намери израз в следните неща:

1. Недоверие

На децата може да им е трудно да се доверят на възрастните, защото самата основа на тяхното доверие е била подкопана от техните родители. Ето защо сега им е толкова трудно да допуснат някого в сърцето си.

2. Страхове и фобии

Деца, които никога не са били обичани и които са били лишени от чувство за сигурност в собствения си дом, ще растат неуверени в себе си и ще се страхуват от много неща. Те могат да развият страх от тъмното, от животни и от определени ситуации. И всичко това, защото никой не ги научи как да контролират емоциите си и как да се справят с чувствата си. Страхуват се от всички и всичко.

3. Гняв и негодувание

Необичаните деца могат да се озлобят и да негодуват. Техните действия може да са продиктувани от изблици на гняв или негодувание към други деца, защото изпитват завист, че родителите им ги обичат.

4. Безпокойство

Необичаните деца развиват тревожност, породена от желанието да угодят на всички около тях. Те жадуват за любов повече от всичко на света и затова, в опитите си да направят хората щастливи, могат да станат перфекционисти, надявайки се, че накрая ще бъдат обичани. И тъй като никога не са изпитвали любов към себе си, те очакват само най-лошото, което само влошава състоянието им на тревожност.

5. Импулсивност

Децата, които растат в дом без любов, може да станат импулсивни и да имат затруднения с регулирането на емоциите си. Те ще действат необмислено, защото просто не са били научени на друго.

6. Проблеми с концентрацията

Дете на безразлични родители може да има проблеми с концентрацията и да се справя зле в училище.

7. Социална изолация

Без родителска любов и внимание децата не развиват адекватни умения за социализация. В резултат на това те могат да се опитат да се изолират или да се скрият от други хора.

8. Нестабилност

Дете, растящо в семейство на безразлични родители, може хаотично да превключва от един интерес към друг, опитвайки се да намери нещо, което да запълни вътрешната му празнота. Поради това на тези деца им е много трудно в много области от живота си.

***

Всички имаме нужда от любов и внимание. Ние жадуваме за прегръдки и близост. Без тази любов психиката ни е разклатена и объркана.

Без родителска любов детето няма да знае какво е да обичаш друг човек. А тя, любовта, не е подарък, а неразделна част от нашата същност, необходима точно колкото нуждата от храна и вода.

Над статията работи: Ася Георгиева, Roditel.bg

Източник: cluber.com.ua