6 признака, че детето е с ниско самочувствие

Всички деца понякога не са уверени, но тези с ниско самочувствие са нещастни или неудовлетворени от себе си през цялото време. Много често това произтича от факта, че детето има трудности с ученето, които все още не са диагностицирани. В повечето случаи това са трудности със слуховата обработка.

Ниското самочувствие се проявява при все повече деца или тийнейджъри, защото стресът и напрежението в училище се увеличават. Въпреки че няма лесен и бърз начин за преодоляването на ниското самочувствие, има конкретни стъпки, които родителите могат да предприемат, за да помогнат на детето си да се чувства по-добре.

Симптоми на ниско самочувствие

  1. Най-очевидните симптоми на ниското самочувствие са страхът и тревожността:
  2. Страх, че ще допуснат смущаващи грешки
  3. Тревожност, че не са достатъчно добри
  4. Много деца с ниско самочувствие са хиперчувствителни
  5. Те смятат, че другите виждат липсата на адекватност, която те чувстват, търсят знаци, че е точно така, и често реагират прекалено бурно
  6. Децата с ниско самочувствие също са склонни към пристъпи на депресия и панически атаки, по време на които страховете им временно стават непреодолими.

Последствията от ниското самочувствие

Децата с ниско самочувствие често развиват поведения, които създават порочен кръг. Той удължава и засилва проблемите със самочувствието им:

  1. Слаби социални умения. Липсата на самочувствие се проявява чрез срамежливост и изолираност. Децата избягват социалните контакти, в които всяка грешна дума се възприема като провал.
  2. Не поемат рискове в ученето. Ниските очаквания за добри резултати и страхът, че могат да изглеждат глупаво, често водят до нежелание да се възползват от нови възможности. Всяко ново умение в училище е считано като още един начин да се провалят.
  3. Крайности в представянето в училище. От една страна страхът от провал или отхвърляне може да доведе до липса на желание за полагане на усилия. От друга страна, някои деца с ниско самочувствие се престарават, за да си докажат, че са достойни и способни.

Децата с ниско самочувствие често не вярват, че заслужават да се отнасят добре с тях. Това може да доведе до лош избор на приятели. Освен това, тези деца може да не отстояват себе си и да не поискат помощ, когато ги тормозят. Децата с ниско самочувствие може да развият депересия, гняв или тревожност в резултат на повтарящи се провали. Те може да проявяват негативни поведения и да се подведат от влиянието на средата. Според доклад на PsychCentral, децата с трудности с ученето често приемат прекалено лично негативните преживявания, свързани със затрудненията им.

Причините за ниското самочувствие

Има няколко фактора, които могат да доведат до ниско самочувствие, и са отвъд контрола на вас и детето ви. Сред тях са медицински проблеми и стрес поради финансови затруднения или провалени връзки. Те са последвани от неразбиране от околните. Много деца, най-вече момичета, със затруднения с ученето смятат, че са глупави или не харесват външния си вид. Често отбранителното поведение, което произтича от ниското самочувствие, може да бъде тълкувано като мързел или липса на интерес към нещо. Тези деца получават многобройни негативни коментари от родителите, учителите и хората около тях за това как трябва да се държат. “Когато едно дете редовно се чувства унижено, това може да доведе до ниско самочувствие“, твърдят PsychCentral. 

Друг често срещан източник на ниско самочувствие е диагноза за затруднения с ученето като разстройство на слуховата обработка, дислексия или Синдром на хиперактивност с дефицит на вниманието. Добрата новина в този случай е, че сте открили източника на проблема и вече можете да се справите с него. Ако успеете да се справите с причината, от която произтичат симптомите, или дори със самите симптоми, вероятно това ще подобри самочувствието на детето ви.

Ниското самочувствие и недиагностицираното разстройство на слуховата обработка

Най-големият проблем за детето с ниско самочувствие и родителите му е недиагностицираното затруднение с ученето. Това се случва, когато умно дете – будно, любознателно и енергично – навлиза в училище и бавно губи почвата под краката си. Детето чувства товара на очакванията от родителите, учителите и съучениците си, но не може да ги покрие.

Понеже родителите му го смятат за умно и способно, те смятат, че поведенията, свързани с ниското самочувствие, са неоправдани и се опитват да ги коригират. По този начин само задълбочават проблема. От гледна точка на детето, когато знае какви са очакванията на родителите му, чувства допълнителна тревожност от факта, че вътрешно знае, че няма да може да ги оправдае.

Разстройството на слуховата обработка е най-често неразпознаваното и недиагностицирано затруднение с ученето. Дори да е леко, то все пак е забавяне на слуховата обработка. Причината толкова често да не бъде диагностицирано е, че е “фино“ умение (езикът изисква обработка от 40 звука за секунда) и езикът стои в основата на всеки вид учене – четене, слушане в час и всякакъв вид разбиране.

Разстройството на слуховата обработка – неспособността да разберем чутото – пречи на фонематичното осъзнаване. В резултат на това превръща четенето в досадна дейност и прави слушането в час – особено в шумна класна стая – изтощително.

Източници:
Gemm Learning
neuro-therapy.eu

Вижте още:

11 признака, че детето ви е щастливо

Възрастовите кризи при децата на 1, 3 и 7 години

5 знаменитости, които са били тормозени като деца

Ето как тревожността и депресията при родителите се предава на децата