Следродилна депресия – симптоми и начини за справяне с проблема

Следродилна депресия – всички сме чували за това състояние, но какво всъщност представлява? Как да разпознаем следродилната депресия и нейните симптоми и кога да потърсим помощ?

Раждането и майчинството са едни от най-емоционално наситените периоди в живота на всяка жена. Когато бебето се появи, настъпват бурни промени от всякакво естество – физически, емоционални, психически, в начина и ритъма на живот. Именно тези промени стават причина за тъгата, тревожността, дискомфорта и дори депресивните състояния, в които повечето майки изпадат в следродилния период.

Ако и вие сте родила току-що и изпитвате объркване, несигурност, тревога и сте необяснимо тъжна, не се безпокойте, не сте единствена. Следродилната депресия може да се случи на всяка нова майка. Това не означава, че имате слаба психика или че не сте със силен характер. Просто тялото и мозъкът ви реагират на промените във и около вас.

Тази реакция може да се прояви под различни форми, като следродилната депресия е само една от тях. Голям процент от родилките преминават през по-леката форма на депресия, която е известна като „родилна тъга“, появява се почти веднага след раждането и продължава няколко дни до две седмици след това. Макар и много рядко, среща се и сериозната форма на  следродилна психоза – състояние, причиняващо халюцинации, неадекватност, опасно поведение, което може да наложи дори хоспитализация.

Какво е родилна тъга (baby blues)?

Родилната тъга е нещо различно от следродилната депресия. Ако ставате майка за първи път и сте очаквали да бъдете изпълнена с радост от събитието, може да бъде много разочароващо и смущаващо да откриете, че чувствате точно обратното. Успокойте се, нормално е. Някъде между 40 и 80% от родилките преминават през етапа на т. н. „родилна тъга“ или „родилна меланхолия“ или „тревожност след раждането“ – все варианти на превод на термина „baby blues“ (от англ.). Това е едно емоционално състояние, характеризиращо се със сълзи, униние, притеснение, съмнения и умора. Родилната тъга обикновено започва няколко дни след раждането и отминава от само себе си след седмица или две.

Ако тези чувства обаче са много интензивни и продължат по-дълго от две седмици, може би състоянието ви е по-сериозно и страдате от следродилна депресия.

Какво е следродилна депресия?

Понякога е трудно да различим клиничната депресия от обикновения стрес и изтощение в следствие на раждането и първите седмици на майчинството. Но ако чувството на тъга и отчаяние след раждането са толкова силни, че ви пречат да изпълнявате ежедневните си задължения, може би страдате от следродилна депресия. Около 10% от родилките развиват това състояние, а някои специалисти смятат, че реалните данни надминават официалната статистика, защото много от жените не търсят помощ и лечение. Следродилната депресия може да започне в първите седмици след раждането, а и дори преди това. Приблизително половината от жените с това състояние имат симптоми още по време на бременността.

Какви са симптомите на следродилната депресия?

Ако забелязвате 5 или повече от изброените симптоми почти всеки ден, през по-голямата част от деня за поне две последователни седмици, възможно е да страдате от следродилна депресия:

 • Много силна тъга, усещане за празнота или безпомощност;
 • Непрестанен плач;
 • Загуба на интерес или невъзможност за изживяване на удоволствие от изпълнението на ежедневните дейности и любимите занимания;
 • Трудно заспиване нощем или постоянна сънливост през деня;
 • Загуба на апетит или прекаляване с храната, непреднамерена загуба на тегло или напълняване;
 • Непреодолимо чувство за безполезност или вина;
 • Безпокойство или флегматичност;
 • Трудности в концентрацията или при вземането на решения;
 • Усещане, че животът не си заслужава.

Други възможни признаци на следродилната депресия са:

 • Лесна раздразнителност;
 • Избягване на приятелите и семейството;
 • Прекомерно притеснение за бебето;
 • Липса на интерес към бебето или невъзможност за поемане на грижата за него;
 • Чувство за толкова силно изтощение, което води до невъзможност за ставане от леглото с часове.

В редки случаи някои жени със следродилна депресия имат налудни мисли или халюцинации и могат да наранят бебето си. Затова и експертите съветват, ако ви идва наум да нараните себе си или бебето, незабавно да се свържете с личния си лекар или със специалист. Състоянието ви може да изисква спешни мерки.

Кое причинява следродилната депресия?

Следродилната депресия е резултат на лоша комбинация от хормонални, социални, емоционални и генетични фактори, които са извън вашия контрол. Някои жени може да се чувстват по някакъв начин отговорни за следродилната депресия, но тя не се дължи на нещо, което те са направили или не са направили. По-предразположени към депресия са жените, които са изпадали вече в такова състояние или са се чувствали подтиснати по време на бременността, както и тези, които са преминали през родилната тъга след раждането. Други фактори, които допринасят за развиването на депресия след раждането, са физическото изтощение в следродилния период, емоционалното адаптиране към ролята на родител и недостигът на сън. За разлика от обикновената клинична депресия, която не е свързана с бременността, следродилната е последица от хормоналните промени, настъпващи след раждането. Според специалисти внезапните промени в хормоналните нива след като бебето напусне тялото на майката могат да отключат депресия. Това се случва при жените, които са по-чувствителни към варирането на нивата на естроген и прогестерон.

Фактори, предразполагащи към следродилна депресия

Всяка родилка е в риск да развие депресия, но при някои жени той е по-голям.
Как да разберете дали сте в „рисковата група“?
Най-важните фактори, предвещаващи следродиланата депресия, са:

 • Депресия или безпокойство по време на бременността;
 • Силен стрес по време на бременността или скоро след появата на бебето;
 • Травматично раждане;
 • Преждевременно раждане;
 • Бебе с увреждане или с медицински проблем;
 • Необходимост новороденото бебе да остане в интензивно отделение;
 • Липса на подкрепа;
 • Депресии в миналото;
 • Проблеми с кърменето.

Другите рискови факти, свързани със следродилната депресия, включват:

 • Родилна тъга;
 • Непланирана или нежелана бременност;
 • Близнаци или тризнаци;
 • Фамилна обремененост с психиатрични проблеми;
 • Липса на партньор или половинка;
 • Нисък социален и икономически статус или финансова нестабилност;
 • Домашно насилие;
 • Безработица;
 • Твърде чести медицински прегледи по време на бременността;
 • Прегестационен или гестационен диабет.

Не забравяйте, че не е задължително тези рискови фактори непременно да доведат до следродилна депресия. Това са просто предпоставки, които показват дали сте предразположени към нея. Много жени, при които са налице няколко от изброените фактори, така и не изпадат в това състояние. При други пък е възможно да не се наблюдава нито един от изброените фактори и да бъдат диагностицирани със следродилна депресия.

Как се лекува следродилната депресия?

Ако сте изпаднали в следродилна депресия, много важно е да потърсите помощ и лечение. Терапията за вашето състояние може да варира от наблюдение и редовни прегледи при специалист, ако симптомите са по-леки, до психотерапия, антидепресанти или комбинация от двете, ако симптомите са по-сериозни. Психотерапията може да бъде под формата на посещения при психоаналитик, групови срещи или семейната терапия. Антидепресантите балансират тези химикали в мозъка, които влияят върху настроението. Тези медикаменти обаче имат странични ефекти и ако усетите, че те пречат на ежедневието ви или, че депресията ви се задълбочава, незабавно трябва да информирате лекаря си.

Нелекуваната депресия може да бъде много объркваща и плашеща, особено ако състоянието се влошава. Добрата новина е, че тя е лечима и, ако се вземат мерки навреме, вие ще получите подкрепата и разбирането, от които се нуждаете. В никакъв случай не подценявайте състоянието си, за да не премине то в дълбока депресия, от която трудно се излиза. А когато се почувствате по-добре, по-лесно ще установите връзка с бебето си и ще бъдете в по-добра кондиция да се грижите за него.

Полезни съвети при следродилна депресия

Като допълнение към професионалната помощ, която можете да получите, ето и няколко неща, които можете да направите сами за себе си, когато страдате от следродилна депресия:

 • Грижете се колкото се може по-добре за себе си – опитайте се да се наспивате, да се храните добре и положете всички усилия да не се чувствате виновни;
 • Щадете се, не бъдете прекалено взискателна към себе си, правете нещата едно по едно;
 • Искайте подкрепа и помощ от партньора си, близките и приятелите;
 • Споделяйте чувствата си, не спирайте да общувате с най-близките си хора;
 • Давайте си почивка и дори да не можете да заспите – почетете или погледайте телевизия, но непременно от време на време за кратко се отделяйте от денонощните грижи за бебето;
 • Излизайте на разходка или просто прекарвайте малко време на открито, защото чистият въздух и слънцето се отразяват много добре на депресията;
 • Не се опитвайте да свършите всичко наведнъж, не се впускайте в домакинска работа, докато бебето спи, поръчайте храна вместо да готвите и не се напрягайте с мисли за работата, докато сте в отпуск по майчинство.

В заключение – не подценявайте следродилната депресия. Тя може да има последствия не само за вас като майка, но и за вашето бебе и за цялото семейство. Депресивните състояния след раждането повлияват върху отношенията и връзката между родителите и децата и пълноценното развитие на вашето мъниче може да бъде възпрепятствано. Новороденото бебе има изключителна нужда от грижи и внимание и липсата им в този период може да остави сериозен белег в по-късното развитие на детето. Несъмнено следродилната депресия е тежко и изпълнено с дискомфорт състояние, но не трябва да забравяте, че като майка носите отговорност не само за себе си и трябва да направите всичко, което зависи от вас, за да се справите с нея.

 

Добре е да знаете: Тази публикация не е медицинска литература и не може да замести консултацията със специалист. При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, винаги се обръщайте към квалифицирано медицинско лице.

По материали от: BabyCenter.com
Превод и адаптация: Яна Атанасова

 

Вижте още:

Ето как тревожността и депресията при родителите се предава на децата

Коя е най-добрата възраст за раждане на първо дете?

Как да отслабнем безопасно след раждането

Не обичам своето дете