Ето как тревожността и депресията при родителите се предава на децата

бебе плач мобилно приложение

Ново изследване разкрива механизмите, по които родителите предават тревожността и депресията на своите деца. Според резултатите от проучванията на екипа, воден от американския професор Нед Калин, тревожността на родителите води до свръхактивност на мозъка, която се предава по генетичен път към бебето.

Свръхактивна мрежа в мозъка е отговорна за това как децата наследяват тревожността и депресията от своите родители. Мрежата се състои от три региона в мозъка, които работят заедно, за да контролират отговора на страха.

“Свръх-активността на тези региони в мозъка са наследени мозъчни изменения, които са директно свързани с риска в по-късен етап от живота да се развият тревожност и депресия. Това е голяма стъпка по пътя на разбирането на невронните основания за наследените тревожност и депресия и започва да стеснява кръга за по-селективни мишени за третиране”, подчертават авторите на изследването.

Изследователите провели изпитания и с маймуни. Те оценявали равнището на хормона на стреса (кортизол) у животните, когато в клетката влизали странични лица. Някои маймуни ставали нащрек или пък застивали на място. Високата тревожност се предавала на малките им в 35% от случаите.

По-рано друг екип от учени анализирали данни на 4746 двойки майки и деца, а също на 4144 бащи. В средата на бременността родителите запълвали анкети за равнището на тревога и депресия. Три години по-късно анкетата била повторена. В резултат изследването показало, че децата, чиито родители са страдали от депресия по време на бременност или веднага след раждането на детето, по-често са били капризни към храната и направо злояди. Като цяло такива се оказали около 30% от децата под 3-годишна възраст.

 

Вижте още:

Другата страна на майчинството – която оскърбява, съсипва и разболява

Семейните кавги разболяват децата

Отхвърляйки бащата…

Какво се случва с децата, когато им крещим?

 

Comments are closed.