6 неща, които всеки баща на новородено бебе е добре да знае

баща подкрепа новородено бебе

Раждането на бебе в семейството определено е голяма промяна в живота и на майката, но и на бащата. Много мъже, особено когато стават родители за първи път, се чувстват не напълно подготвени за новата си роля. Когато новороденото бебенце и майка му се приберат вкъщи след раждането, животът на семейството тръгва в нов ритъм, много неща коренно се преобръщат и често бащите откриват промени, които не са очаквали и се оказват изненадани.
Какво е добре да знаят мъжете за периода на адаптация, който неминуемо ще се отрази на тяхната половинка, на тях самите, на отношенията им с любимата жена, а и принципно на живота им като двойка? Ето няколко важни неща, които със сигурност ще бъдат полезни и като информация, и като съвети, за бащите на новородените бебета.
  1. Ще мине време преди вашата половинка да си върне формата от преди забременяването

Тялото на жената неминуемо се променя през бременността и това става постепенно – в продължение на 9 месеца. Съвсем логично и нормално е то да не може да се върне в „изходно положение“ и любимата ви да изглежда отново в топ физическа форма само няколко дни след раждането. Например коремчето на вашата половинка няма да изчезне с магическа пръчка веднага след като бебето се появи на бял свят. Необходими са 6 до 8 седмици, за да може матката да се върне в нормалните си размери. А за да започне целият й организъм да функционира както преди бременността, ще са нужни още много седмици. Така че, бъдете готови, че веднага след раждането вашата половинка може да изглежда все още в не много добра форма. Някои жени дори може да изглеждат така, както в 6-ия или 7-ия месец на бременността. Това, разбира се, е индивидуално и зависи от много фактори – колко е наддала бъдещата майка преди раждането на бебето, дали спазва подходящ режим на хранене, дали кърми и т.н. Важно е обаче вие да са наясно с този период на адаптация на тялото на своята половинка, за да не се осланяте на нереалистични очаквания и да не изпадате в неудобни ситуации.

  1. Не забравяйте, че хормоните на майката се променят след раждането и влияят на настроението й

Раждането, хормоналните промени, възстановяването на организма, денонощните грижи за новороденото бебе – за всички тези неща вашата жена ще се нуждае от голяма подкрепа и разбиране. Бъдете внимателни и търпеливи с нея през този период, бъдете й опора, когато се нуждае от силно рамо. Това ще бъде от голямо значение, когато следродилните емоции „залеят“ жената до вас.

Статистиката показва, че около 70%, дори 80% от родилките преминават през състояние, наречено „baby blues“ – в превод от английски „родилна тъга“ или „меланхолия след раждането“. То се появява обикновено през първите 14 дни след появата на бебето и е добре да сте запознати с него и със симптомите, които включват лесно разстройване, притеснение, умора, униние, съмнения. Ако това емоционално състояние е много интензивно и продължава месеци, жена ви може и да страда и от следродилна депресия. Ако е така, трябва да я уверите, че в това няма нищо срамно и неудобно и че нейното здраве и щастие са на първо място за вас. Подкрепете я, помогнете й да намери професионална помощ и не спирайте да общувате с нея. Говорете си открито и честно за всички трудни моменти, с които се сблъсквате, и когато общувате, бъдете внимателен към любимата си.

  1. Помнете, че е нормално бебето да предпочита мама в началото, но вашата роля е изключително важна

Някои бащи приемат тежко факта, че в самото начало бебето се нуждае повече от майка си и предпочита контакта с нея (което е напълно логично). Понякога дори малко ревнуват. Ако и вие сте от тези татковци, не се учудвайте, защото е повече от нормално в първите няколко месеца от живота на мъничето да не сте любимият му родител. Бъдете подготвени, че понякога по-трудно ще ви се отдава да успокоите бебето. Но това няма да трае дълго, а междувременно вашата помощ ще бъде безценна. С присъствието и обичта на бащата, бебето е много по-спокойно и тук не може да става дума за конкуренция между вас и вашата половинка. Не си мислете, че вашият принос към грижите за новороденото е маловажен или недостатъчен. Напротив – ролята на бащата още от най-ранна възраст има ключово значение за детето.

  1. Кърменето може да се окаже много трудно, затова подкрепете половинката си

Повечето бащи обикновено смятат, че кърменето е нещо напълно естествено и съответно – би трябвало да се случи лесно и от само себе си. Но това не е валидно във всички случаи. За много току-що родили жени кърменето създава големи трудности, особено в началото. Именно в този момент те имат нужда от помощ и подкрепа. Може би ще си помислите, че точно в кърменето няма с какво да бъдете полезни, но не е съвсем така. Бихте могли да помогнете на половинката си като сменяте пелената на бебето, ако се наложи по време на кърменето, да поставите мъничето в правилната позиция, да разглобите, сглобите или стерилизирате помпата за кърма, да я подсещате да се храни правилно за добра лактация и т.н. Не забравяйте, че ако това е първото ви дете, жена ви знае за кърменето горе-долу колкото и вие самият. Затовам особено в този случай, тя ще има голяма нужда от вашата подкрепа и насърчаване.

  1. Бъдете на разположение и наблизо за бебето и за любимата си жена

Може и да не знаете какво точно да кажете или какво точно да направите около майката и новороденото бебе в определен момент – това няма значение. Вашето присъствие до жена ви тогава, когато е възможно, е много важно, а това че сте там и сте на разположение да помогнете с каквото можете – е безценна подкрепа и за нея, и за бебето. А когато не можете да се ориентирате как да се включите в някоя ситуация и ви се иска просто да излезете – не го правете. Понякога всичко, от което има нужда вашата любима жена, е да сте до нея и да я изслушате.

  1. Показвайте обичта и уважението към майката на детето си

Един мъдър човек е казал: „Най-доброто, което един баща може да направи за децата си, е да обича майка им“. Не би могло да се кажа по-добре. Това е много важно, както в най-ранните години от живота на вашите деца, така и в дългосрочен план. Като показвате любовта и привързаността си към вашата половинка, вие показвате на вашето мъниче какво означава да обичаш, как да даваш и да получаваш обич. Така създавате спокойствие и стабилност в живота на децата. Ако имате син, по този начин ще го научите как да обича и уважава жените около себе си – майка си, сестра си, бъдещата си любима. Ако имате дъщеря, ще й покажете какво означава истинската любов и как се формират здравите отношения между мъжа и жената. Всичко това е ценен семеен модел и пример, от който децата ви имат нужда!

Автор: Нина Спиърс
Превод и адаптация: Яна Атанасова, Roditel.bg

Вижте още:

Как един баща изненада бившата си съпруга и се превърна в интернет сензация

Как да засилим връзката между баща и син – 8 съвета за татковци

Децата се нуждаят от грижовен и отдаден татко – или каква е ролята на бащата в семейството

Как един баща помага на срамежливия си син да създаде приятелства в училище