Как да засилим връзката между баща и син – 8 съвета за татковци

Отношенията между бащата и сина могат да бъдат много сложни. Ако двамата имат коренно различни интереси, за тях може да се окаже трудно да изградят връзка помежду си. Понякога между бащата и сина се появява конкуренция. А друг път чисто мъжката им склонност да не споделят чувствата си още повече усложнява нещата, тъй като и единият, и другият искат да подобрят взаимоотношенията си, но нито един от тях не знае как да го направи.


И все пак, как може да бъде създадена и поддържана силна връзка между баща и син?

Като почерпих опит от отношенията ми с моите синове и от връзката със собствения ми баща и на базата на наблюденията ми върху общуването между много други татковци около мен и техните момчета, достигнах до някои полезни изводи как да стане това.

  1. Не забравяйте, че синовете се влияят силно от бащите си

Независимо дали го виждаме или не, момчетата се учат да бъдат мъже предимно като наблюдават баща си. Влиянието на таткото върху индивидуалното развитие на сина често остава незабелязано, но със сигурност го има. Докато един младеж наблюдава как баща му се отнася към майка му, той се учи на уважение към жените или на липса на такова. Учи се и как да се справя с конфликтите и различията, които възникват във взаимоотношенията между двата пола. Младият мъж наблюдава и начина, по който баща му говори и се държи с другите мъже и от него придобива модел на поведение в компаниите и разговорите „по мъжки“. Ето защо татковците трябва се замислят и да приемат много сериозно и отговорно задачата си да дават добър пример, тъй като влиянието им над порастващите им синове е неизменно.

  1. Прекарвайте време заедно и си намерете общи интереси и занимания

Това е важен урок, който научих от моя баща. Докато бях малък, той работеше като полицейски служител и работата му беше на смени. Татко беше истински мъжкар в много отношения. Той спортуваше много и се събираше с приятелите си – тези, с които общуваше извън работата си. Аз пък бях повече тип „книжен плъх“, не ме биваше, а и не обичах да спортувам, мразех и физическото в училище. Баща ми доста се помъчи да събуди в мен интерес към спорта, накара ме да се запиша на бейзбол, обаче аз предпочитах да си седя под някое дърво и да чета книга. Но имаше едно нещо, което и двамата много обичахме, и това беше къмпингуването. И на двамата страшно ни харесваше да опънем палатката и да си опечем нещо за хапване на истински огън на открито. Когато открихме тази наша обща страст, започнахме да прекарваме много по-качествено времето си заедно, наслаждавахме се на природата и отношенията ни се развиха в много положителна посока.

  1. Не пропускайте „момчешките“ игри

Синовете ми, особено когато бяха малки, обожаваха да играем заедно на игри, които изискваха енергичност, движение и дори малко грубост. Много обичаха например да се борим. И като че ли при момчетата малко по-дивите преживявания създават особена връзка. Разбира се, като бащи трябва да пазим живота и здравето им, но е полезно от време на време да им даваме да поемат малки и добре премерени рискове, които ще им помогнат да натупат повече опит физически. На по-късен етап такива занимания могат да бъдат например скалното катерене, карането на скейтборд, хокея на лед и други подобни.

  1. Включвайте сина си във вашите „мъжки“ дейности и избягвайте критичния тон

Има нещо много специално в това едно момче да бъде помощник на баща си, докато той ремонтира къщата, сглобява мебелите или коси ливадата. Това не само учи детето на усърдност и трудолюбие, но и помага в изграждането на здрава връзката между баща и син. Аз самият изживях такова нещо с моя баща, когато двамата ремонтирахме автомобилни двигатели и това върна няколко коли в движение. Някои татковци започват да строят къщичка на кучето заедно със синовете си, други предприемат дълъг преход в планината, трети се отправят на колоездачна обиколка из страната през лятото. Тук е много важно да запомним, че за да остане изживяването приятно, то не трябва да е насила, нито пък да е съпроводено с критика и пришпорване. Това само ще откаже детето от подобни съвместни занимания.

  1. Изслушвайте синовете си и се интересувайте от нещата, които ги вълнуват

Мъжете като че ли по правило не са много по разговорите. Аз мога да кажа за себе си, че обикновено съм склонен да слушам минута-две и след това веднага минавам към намиране на решение на евентуалния проблем. Ако започнем от най-ранна възраст да изслушваме нашите момчета си обаче, без веднага да ги критикуваме и да се опитваме да им даваме готови решения, това ще повлияе много благотворно върху нашите отношения с тях. Освен това, ще бъде много полезно, ако се възползваме от случаите, в които имаме възможност наистина да чуем това, което синовете ни искат да кажат – например ако отидем заедно за риба, на спортно събитие или просто ако пътуваме само двамата в колата. Добре е в тези случаи ние, бащите, да говорим по-малко и да прекараме по-голяма част от времето в активно слушане.

  1. Винаги отделяйте време за разговор „по мъжки“

Бащите трябва да отделят време, за да говорят със синовете си на тема „момичета“, „връзки“ и „секс“. Ако таткото е отворен към такива разговори, това ще помогне на порастващото момче да се ориентира по-добре в тези теми. Ако обаче бащата избягва тези теми, защото ги намира за прекалено трудни, синът така или иначе ще се информира от други места – интернет, филми, разговори с приятели. От една страна, от това ще пострада връзката между бащата и момчето. От друга страна – твърде възможно е източникът на информация, на който ще попадне синът, да не споделя същите виждания и ценности по отношение на любовта, връзките и секса, каквито има семейството на момчето.

  1. Не сравнявайте сина си с други деца и се фокусирайте върху положителните му качества

Нашите деца ежедневно са бомбардирани с негативни послания от всички страни. Само ако загледаме рекламите по телевизията, ще стане ясно колко опасно ще бъде момчетата да започнат да се сравняват със силните и добре изглеждащи млади мъже, които обикновено участват в тях. Наша задача като бащи е да говорим с децата си за нездравословните сравнения и да изразяваме нашето одобрение, особено когато момчетата ни постигат успехи. Защото когато помагаме на синовете си да се развиват и подкрепяме силните им страни, това ще изгради връзка на доверие между нас и тях и ще им помогне да преодоляват по-лесно негативизма, с който се сблъскват всеки ден.

  1. Не пропускайте важните моменти от живота на своя син, те няма да се повторят!

Нали сте чували израза „Работата ще почака, докато покажеш на детето си дъгата, но дъгата няма да почака да си свършиш работата“. Винаги трябва да намираме време за децата си. Но за татковците е особено важно да имат време за си синовете си и да нагласят графика си така, че то да не липсва. Най-малкият ми син например е запален по баскетбола и ние с него прекарваме много часове като играем след вечеря само двамата. Най-големият ми син пък участва в училищни олимпиади и аз винаги го придружавам. Едни от най-хубавите ни моменти и спомени заедно са свързани с времето, когато пътуваме към поредния кръг на някоя олимпиада или пък чакаме да започне поредното състезание. И винаги си повтарям колко ценни са миговете със синовете ми, защото те няма да се повторят!


В заключение ще кажа следното: нека прекарваме повече и качествено време с нашите синове, да си говорим с тях за живота, да ги изслушваме внимателно и с интерес. Това ще помогне и на нас, бащите, и на синовете ни да развием здрава и значима връзка помежду си. Така нашите момчета ще пораснат и ще се превърнат в „мъже“ в най-истинския смисъл на тази дума.

 

Публикацията е базирана на статия от Уейн Паркър
лектор и автор на книгата за родители „Силните бащи“

Вижте още:

Децата се нуждаят от грижовен и отдаден татко – или каква е ролята на бащата в семейството

Как един баща помага на срамежливия си син да създаде приятелства в училище

Отглеждането на деца – разликата между мама и татко в 8 забавни илюстрации

18 снимки, показващи на какви подвизи са готови татковците за своите деца