4 простички занимания, подпомагащи развитието на бебето

Периодът, в който детето усвоява огромно количество информация и натрупва нови познания, е този след раждането до навършване на 12 месеца. За нас, възрастните, може и да е необяснимо, но именно тогава малкият човек се сблъсква с цяла една непозната за него вселена и мозъчето му усвоява куп нови неща всяка секунда.

“Потенциалът на бебешкия мозък е огромен и дори и най-простите занимания с помощта на родителя могат да помогнат на детето да опознае света и да развива нови умения”, споделя Шао Линг-Лим, детски психолог и специалист по ранно детско развитие.

Според нея, тези занимания не е нужно да са формални или структурирани по определен начин. Ето някои идеи, които можем да практикуваме заедно с бебето у дома:


Трениране на зрението

Вземете кукла или плюшена играчка, с която да привлечете вниманието на бебето. След това движете играчката бавно наляво и надясно, така че очичките му да я следят. Ако видите, че детето участва в играта и това му доставя удоволствие, започнете да местите играчката в кръг, но не твърде бързо.

При възрастните периферното зрение е много добре развито, но при бебето не е така. Чрез това упражнение му помагате да се фокусира, да тренира мускулите на очната ябълка, а и да се позабавлява заедно с мама и татко.

Игра с различни текстури

В ранната детска възраст сензорното развитие е много важно. Добър начин да помогнете на бебето да опознае различните материи и да развие сетивата си, е да използвате различни текстури. Давайте му да опипва различни материи с ръце, оставете го да пипа водата, да играе в пясъка.

Много майки държат да хранят бебето, но е важно да го оставите да пипа храната с ръце, когато вече може да седи самостоятелно в столчето за хранене. Оставете му парченца плодове, царевица, хляб. Не се тревожете, че ще се нацапа, по-важното е да докосва храната.

Топло, студено, тихо, шумно, сладко, солено

Използвайте всички сетива на бебето, за да го научите на различни понятия като топло, студено, твърдо, меко, сладко, кисело, тихо, шумно и т.н. Винаги използвайте една и съща дума, когато показвате конкретно нещо. Така не само развивате сетивата, но и говорните умения на бебето, тъй като то заучава определени фрази.

Трениране на паметта

На 6-месечна възраст вече можете да тренирате паметта на вашето мъниче. Вземете позната играчка на детето и я скрийте пред него. След това го попитайте къде е скрита. Повторете играта с 2-3 или 4 играчки, които да скривате, докато то гледа, а след това го попитайте къде са, за да ги посочи.

На около годинка вече можете да стимулирате и речевите умения, заедно с паметта. Когато сте на разходка, показвайте му заобикалящата ви среда – например – листо, дърво, кола, куче. След време детето само ще започне да посочва и да назовава предмети.

 

Вижте още:

Проговаряне и развитие на речевите умения при децата

Развитие на детето от 0 до 4 години (ГРАФИКА)

Игри за развитие на фината моторика при децата

Двигателно развитие на бебето: сядането