Какво е значението на бащата в живота на момичетата?

баща дъщеря връзка отношения

До преди няколко десетилетия стойността и значимостта на бащата за децата като че ли силно се подценяваше. Днес обаче вече знаем, че родителските чувства на мъжа са също толкова силни, че той умее да се грижи също толкова добре за своите малчугани и че е точно толкова съществена част от живота им, каквато е и майката.

А специално за момичетата – чрез много изследвания е установено, че когато бащите вземат активно участие в отглеждането им, дъщерите имат много по-високо самочувствие, получават по-добри оценки в училище и съществува много по-малка вероятност да се появят проблеми като ранно забременяване, пристрастеност към алкохола или към наркотиците.


Самите бащи през последните години също се активизират и предприемат инициативата да прекарват много повече време с децата си – разговарят с тях, играят и ги учат. Това е огромна и много положителна промяна в сравнение с предишните поколения.

Защо бащите са важни за момичетата?

Още в много ранна възраст малкото дете разпознава баща си като източник на безопасност и закрила или пък на опасност и заплахи. Безопасността и доверието всъщност са най-важните чувства, на които дъщерите се радват с един добър и мил баща. Ние, възрастните, понякога забравяме и трябва да ни се напомня, че за малките деца сме едни гиганти, които се извисяват чак до небето. И бащите трябва да направят така, че тяхното дете да може да си каже, че с татко винаги се чувства в безопасност. Тази цел може да се постигне просто – с използването на по-тих глас например. Слухът на момичетата е по-чувствителен от този на момчетата. На тях по-често им се струва, че мъжете повишават тон, когато те просто говорят по-твърдо или по-строго.

Друго нещо, с което се отличават бащите – физическата сила – също трябва да бъде използвана в добра посока. Тази сила представлява нещо невероятно привлекателно за едно малко момиченце. Татковците, които сядат на пода и играят с малките си дъщерички като се правят на кон или камила, които те да яздят, или като се преструват на чудовище, с което момиченцата да се сражават шумно и буйно, им дават усещането за безопасност и ги правят по-заинтересувани към вълнуващите приключения в живота.

Повечето млади татковци изживяват прилив на вълнение, чувство за отговорност и желание да закрилят, когато се роди малката им принцеса. Въпросът обаче е ще останат ли така отдадени на малкото си момиченце? В миналото много по-често отговорът е бил отрицателен поради неосъзнатост на ролята на родител, неспособността тази роля да бъде приета или просто поради незаинтересованост. Липсата на обич от страна на бащата обаче може да накара едно момиче да не обича само себе си. Майките понякога компенсират, но недостатъчно. Затова татковците трябва да бъдат внимателни в това отношение, за да не нанесат дълбока рана на дъщеря си, която тя ще носи и в тийнейджърските си години ще прояви в крайно грубо и бунтарско отношение.

За едно момиче бащата е този, които го учи какво да очаква от мъжете и това е една от най-важните му задачи като родител.

Дъщерята може да се шегува, да спори или да води задълбочени разговори с баща си и тези нейни умения ще бъдат приложени в комуникацията и отношенията й с противоположния пол по-късно. Ако ги овладее добре, тя ще бъде по-самоуверена и неподатлива на манипулации. Ако бащата се отнася към нея с уважение, тя няма да се примирява с по-малко от страна на мъжете в живота си.

Психолозите са установили, че майката и бащата играят взаимно допълващи се роли за дъщерите си.

Казано по опростен начин, майките карат момичетата да се чувстват в сигурност и уют, но бащата осигурява чувството на самоуважение. Майката подкрепя дъщеря си като скала, непоклатима и твърда, а таткото я вдига нагоре като хеликоптер. Ако едно момиче знае, че баща й проявява интерес към нея и се вълнува от гледната й точка, тя придобива усещането, че е интелигентна и значима.

Значението на общуването с бащата

Някои татковци, които може и да се смятат за добри, почти не говорят с дъщерите си и може да се каже, че все едно не живеят в същата къща. Или поне момичетата им имат такова усещане. Други бащи са избрали сериозното присъствие. Интересът им към дъщерите е ежедневен и отделят внимание да слушат или дори да имат някаква редовна съвместна дейност, например – да разхождат кучето заедно, да играят, да карат колело и др., което им дава шанс да поговорят. Те задават въпроси за живота на дъщерите си, изслушват разказите им за приятели, планове, за онова, което харесват или не харесват в училище. Тази комуникация, това време, прекарано заедно с момиченцето, създава една много важна връзка с бащата, която изиграва много съществена роля в живота на младата жена впоследствие.

Дъщерите тийнейджърки и техните бащи

Дъщерите тийнейджърки са нещо като синоним на проблемно поведение. Те са умни и говорят бързо, понякога се държат предизвикателно с възрастните и това е плашещо за родителите. Момичетата в тийнейджърска възраст и бащите им лесно могат да стигнат до сериозен разрив, ако общуват по погрешен начин, ако постоянно се предизвикват един друг и ако бащите не се опитат да погледнат под повърхността на промененото поведение на тяхното момиче.

Всъщност проблемите между бащата и дъщерята в тази възраст на подрастването най-често се свеждат до следното – таткото, който критикува дъщеря си, започва разправията с нея и не може да приеме, че тя има различна гледна точка. Момичето пък иска да се изгради като самостоятелна личност и е много чувствително към опитите да бъде контролирано. Така че, когато бащата избухне, дъщерята избухва два пъти по-силно и нещата се объркват ужасно. Затова отношението към момичето трябва да бъде много внимателно.

Бащите трябва да приемат, че при разговорите с дъщеря им, понякога тя няма да бъде доволна, а може дори и да бъде разочарована. Те трябва да се възползват от всяка възможност да попитат какво намира за дразнещо и ако момичето отговори, да не се опитват да убеждават в противното. Вместо това ще бъде добре да се опитат да разгадаят емоциите, за които говори дъщеря им – да я попитат дали е тъжна, ядосана или уплашена. А след това, колкото и да е трудно, да пробват да настроят действията си в съответствие с отговора. От гледна точка на тийнейджърката тя притежава толкова малко власт, а родителите (и специално бащата) – толкова много. Затова, ако таткото промени поведението си или предприемете нещо, което дъщеря му го е помолила, това ще я накара да се почувства прекрасно, защото емоциите й са били зачетени.

Принцесата на татко

Някои бащи допускат една сериозна грешка и тя е да се отнасят към дъщеря си като към принцеса. Това особено важи за случаите, когато татковците имат големи финансови възможности, но малко време извън работните ангажименти. Те обикновено купуват скъпи подаръци на своите дъщери, техните принцеси разполагат по всяко време с големи суми пари, не им се налага да помагат в домакинството, защото някой е направил всичко вместо тях. Това води до интересен резултат впоследствие – пораснало момиче с емоции на 2-годишно дете и крайна обсебеност от собствената личност. Избухвания, искания, крясъци са все симптоми, че е налице такъв синдром. Лечението е внимателно, но категорично трябва бащата трябва да започне да поставя граници на дъщеря си и да има изисквания към нея. Важно е двамата родители да са на едно и също мнение по този въпрос и да се предприемат мерки – колкото по-скоро, толкова по-добре. Защото момичетата-принцеси неминуемо ще се сблъскват с реалността по болезнен начин и колкото по-късно в живота им стане това, толкова по-наранени ще бъдат.

Практични съвети към бащите на момичетата

  • През бебешките години на дъщеря ви и в ранна детска възраст прегръдките, боричкането и игрите на конче на пода ще позволят на дъщеря ви да разбере, че сте забавен и че времето, прекарано с вас е вълнуващо. Бъдете внимателен и следете лицето на детето, за да се уверите, че нищо не го тревожи.
  • Докато е още малка, четенето на приказки или измислянето на истории преди сън например, е чудесен начин да се създаде връзка между вас и дъщеря ви, а и това би дало „глътка въздух“ на съпругата ви от грижата за децата.
  • Ако сте заинтересован баща отрано, това ще улесни запазването на близостта ви с момиченцето ви и ще се отрази положително на развиването на отношенията ви, докато тя расте. Открийте допирни точки и намерете общи интереси с дъщеря си, правете неща, които допадат и на двама ви, създайте си традиции. Излезте сред природата, засадете заедно дърво, ходете заедно на кино, това ще ви даде много приятни изживявания и прекрасни спомени.
  • Бъдете добър слушател за дъщеря си. Момичетата обичат да говорят, така че бащите трябва да се научат да слушат. Интересувайте се за какво мисли и мечтае, какво желае от живота. Приемайте я сериозно. Попитайте я за най-хубавото нещо, което й се е случило тази седмица, и за най-лошото. Ако сподели нещо лично с вас, не го разгласявайте пред другите. Дъщеря ви има нужда да знае, че може да ви се довери.
  • Бъдете добър пример като представител на мъжете. Грижете се за външния си вид, за хигиената, обличайте се добре. Обърнете особено внимание на поведението си – не ругайте, не използвайте нецензурни думи. Дъщерите имат изострена чувствителност и дори самите те да се държат грубо, не харесват това у баща си. Начинът, по който дъщеря ви ви вижда да се отнасяте към жените, ще доведе до голяма разлика в погледа й към мъжете по-късно в живота. Дръжте се безупречно с нея, с майка й, с приятелки и роднини жени. Учтивостта и внимателното отношение ще допринесат много за това да поставите правилно летвата по отношение на мъжете в живота на дъщеря ви в бъдеще.

Над статията работи: Яна Атанасова, Roditel.bg

Статията е базирана на книгата „Как да възпитаваме момичета“ на Стив Бидълф,
австралийски семеен терапевт и автор на книги за отглеждането на деца

Вижте още:

Децата се нуждаят от грижовен и отдаден татко – или каква е ролята на бащата в семейството

Каква е ролята на бащата за здравето на детето

Да си баща на дъщеря

Как да засилим връзката между баща и син – 8 съвета за татковци