Да си отгледан от баща със Синдром на Даун – една истинска история

баща син ръце

„Всичко, което съм постигнал в живота си до тук, дължа на моя баща. Благодарение на него съм този, който съм“. Това са думите на Садер Иса е от Сирия, който в момента е студент по „Дентална медицина“ и се надява един ден да стане успешен зъболекар. Във всичко това няма нищо необичайно и спокойно бихме могли да погледнем на Садер като на един средностатистически млад мъж, който следва мечтите си и започва живота си на самостоятелен човек, ако не беше … необикновеното му семейство.

„Баща ми винаги е бил моята най-голяма подкрепа. Винаги, когато съм имал нужда“ – това казва младият мъж за своя татко – Джад Иса, който е роден със Синдрома на Даун. Това обаче не пречи на Джад да има пълноценен живот като съпруг и баща. Въпреки диагнозата си, работи в местната мелница и вече 20 години издържа семейството си. А отношенията между него и съпругата му техният вече пораснал син описва като изпълнени с любов, непринуденост и смирение във всяко едно отношение.

отгледан от баща синдром на даун

Садер цени изключително много грижата, подкрепата и голямата любов, което е получил от своя татко.

Той споделя, че дори да би имал възможност, никога не би променил факта, че Джад е негов баща и че е отгледан именно от него. А бащата е толкова горд от успехите на сина си, че всеки път, когато се срещне с нови хора, той им казва „Синът ми е лекар“. Садер обяснява, че в тези моменти очите на баща му се изпълват с радост и удовлетворение от това, че въпреки състоянието си е успял да отгледа и възпита един достоен млад човек, който ще получи медицинско образование и ще помага на другите хора.

Необичайната история

на семейство Иса всъщност стига до хората чрез едно трогателно видео на младия Садер, което става изключително популярно в социалните мрежи още с първото си показване. В него студентът споделя, че макар ситуацията в неговото семейство да изглежда неразбираема за другите, да бъдеш отгледан от човек със Синдрома на Даун лично за него означава цялата любов и нежност на света. Разказът на Садер докосва страшно много хора и някои от тях му задават въпроси за отношенията между родителите му, тъй като само баща му има този синдром, но не и майка му. На това младият мъж отговаря, че според него, когато двама души се обичат и гледат в една посока, за тях няма пречки да се оженят. Той описва родителите си като двама съвсем обикновени, но силно любящи и грижовни хора, които много си отиват.

Садер споделя и още нещо:

„Когато хората търсят информация в Гугъл, те най-често намират данни, че мъжете със Синдром на Даун са стерилни, така че нашият случай ги обърква. Но аз знам за поне още 6 случая на бащи като моя, тоест – този въпрос не е изследван достатъчно“, казва той. По статистики на Асоциацията на хората със Синдром на Даун във Великобритания вероятността възрастните с този синдром да създадат дете е обикновено по-малка от тази при останалите хора във фертилна възраст, а ако само единият родител е със Синдром на Даун, шансовете за бебе са от 35% до около 50%.

Садер Иса продължава редовно да публикува снимки и видеа на своето невероятно семейство в социалните мрежи. Младият мъж споделя, че откакто тяхната история става публично достояние, много родители на деца, родени със Синдрома на Даун, добиват нова надежда за по-добър живот на техните синове и дъщери.

Над статията работи: Яна Атанасова, Roditel.bg
Източник: theepochtimes.com

Вижте още:

Да си родител на дете със Синдром на Даун – историята на една майка

„Синдром на Мюнхаузен“ – когато родителите разболяват и нараняват децата си нарочно

Ранни насочващи симптоми, че детето може да има аутизъм (2-5 г.)

Детето има аутизъм? Въведете двуезичността у дома!