Нуждата от сън при деца от 1 до 3 години

дете спи сън

От колко часа дневен сън се нуждае детето във възрастта между 1 и 3 години?

Потребностите от сън на децата на тази възраст са твърде различни. Характерно е, че общото количество на “сънните” часове започва бавно да намалява.
Нощният сън е около 11-12 часа, а дневният може да варира при различните деца от 30 минути до 4 часа.
На 1 година децата спят два пъти дневно: най-често от 10 до 12 часа, и от 15 до 16 часа. Към година и половина някои деца все още спят два пъти дневно по 1.5-2 часа, а други вече спят само следобед.
През третата година здравото, нормално развиващо се дете спи през деня по 1.5-2.5 часа.


Трябва ли детето да се приучва към еднократния дневен сън или то само се отказва от предиобедния сън?

Към година и половина детето вече бодърства непрекъснато близо 5 часа, затова е възможно да премине към едно спане дневно.

Преминаването от двукратен към еднократен дневен сън е преходен период за детето.
Ние, родителите, можем да му помогнем, като се постараем да облекчим детето в този преход. Не бива днес да го сложим да спи следобяд, ако до вчера сме го слагали в 10 часа. Внезапната промяна на режима може да предизвика нарушаване на съня, възбуда, капризи.

В продължение на 1-2 месеца режимът трябва да бъде преходен. Трябва да имате предвид, че продължителното бодърстване е доста обременително за детето на тази възраст. То може и да не покаже веднага умората си, но тя се натрупва и накрая вие забелязвате, че то “без всякаква причина” става капризно и неуравновесено.

Как да определим какъв режим на сън и бодърстване е подходящ за детето?

Това ще ви подскаже поведението на детето. Ако преди сън то е превъзбудено (вика, смее се безпричинно, лудува, върши неща, които са забранени, не слуша какво му говорят, започва да плаче), или обратно, омърлушено е (хленчи по най-малък повод, обижда се безпричинно), значи се е преуморило. В такъв случай най-добре е да съкратите бодърстването с 30-40 минути, ако се налага – и с повече. Ако когато го слагате да спи, детето е бодро, чувства се добре, но продължително време не заспива, можете да отсрочите съня с 20-30 минути.
Трябва да имате предвид, че са възможни колебания във времетраенето на съня и бодърстването в зависимост от физическото състояние на детето, от настроението му, от времето, от сезона.

Ако детето заспива трудно втория път, това означава ли, че вторият сън е излишен?

Трудно заспиват именно децата, на които вторият сън е особено необходим – лесновъзбудимите, впечатлителните деца. Решението не е да им се отнема спането, а да се положат грижи те да заспиват на тишина, след тихи и спокойни игри.

Какво да се прави, ако детето спи само половин час?

Децата имат различни потребности от сън през деня. На едни им стигат 20 минути, на други им са малко 2 часа. Вие трябва да сте наясно с нуждите на вашето дете и да не го сравнявате с другите деца.
За да разберете дали вашето дете си е отпочинало добре, наблюдавайте го, докато бодърства. Ако то се чувства добре, играе активно, не мрънка, значи се е наспало.

Трябва ли детето да се слага да спи в точно определени часове?

Създаването на режим е важно и необходимо както за здравето на детето, така и за спокойствието на родителя. Режимът трябва да се създава постепенно и в съответствие с индивидуалните потребности и характер на вашето дете, а не да му се налага. Не е необходимо режимът да се спазва “на всяка цена”.

Препоръчва ли се детето да се приспива?

Няма нищо лошо в това да помогнете на детето да се успокои и да заспи. Можете да му разкажете или да му прочетете приказка, да го целунете, да го погалите. Добре е да излизете от стаята, преди детето да е заспало напълно. Ако детето плаче, добре е да не излизате от стаята, преди да се е успокоило.

Какво да се прави, ако детето упорито отказва да заспи?

Причините за това могат да бъдат различни. В зависимост от това са различни и мерките, които трябва да предприемете.


•  Детето не иска да спи, защото в момента не му се спи.
Как да постъпите
Наблюдавайте детето. Постарайте се да разберете кога то вече се чувства уморено и го сложете да спи. Ако то въпреки всичко не желае да спи, опитайте се да го накарате поне да полежи известно време, за да възстанови силите си.
•  Детето няма установен режим на бодърстване и сън
Как да постъпите
Трябва да въведете дневен режим, съобразявайки се с биологическите потребности на вашето дете. Не нарушавайте често и без достатъчно основания създадения вече дневен режим.
•  Сънят през деня е свързан с неприятни емоции за детето
Как да постъпите
Детето не бива да възприема дневният сън като наказание. Убеждавайте го, че трябва да поспи, защото след това ще се чувства много по-добре, пълно със сили за нови интересни игри. Детето не бива да мисли, че трябва да спи, защото вие така казвате.
•  Детето проявява прояви упорство
Как да постъпите
Не превръщайте слагането на детето за сън в арена на военни действия. Ако не успеете да сложите детето да спи с мирни средства, по-добре е да го оставите да не спи, отколкото да го насилвате.

 

Вижте още:

Децата и неспокойния сън – как да се справим?

5 ползи за здравето и имунната система от овесените ядки

Ако бебето не наддава на тегло

6 ползи от игрите на открито за децата и тяхното здраве