От какво зависи полът на бебето?

пол бебе

Полът на бебето се определя още в момента на оплождането. Яйцеклетката, съдържаща хромозома Х, се среща със сперматозоид, който може да съдържа хромозома Х или У. Ако сперматозоидът оплодил яйцеклетката носи Х хромозома, то новообразуваната се клетка има ХХ хромозоми  (Х от яйцеклетката и Х от сперматозоида) и бебето е момиченце. Ако яйцеклетката бъде оплодена от сперматозоид с У хромозома, то новообразуваната клетка носи хромозоми ХУ и бебето е момченце. Вероятността да се зачене момче или момиче е 1:1.


Можем ли да влияем върху случайността и да предопределим ние пола на бъдещото си дете?

Избор чрез време за сношението

Смята се, че сперматозоидите У са по-бързи, но пък по-нежизнеспособни от сперматозоидите Х. Това означава, че ако в деня преди овулацията сте имали полов акт, то сперматозоидите У ще пристигнат първи до яйцеклетката, но тъй като все още не сте в овулация, те ще са измрели до момента, в който яйцето бъде освободено. Оттук можем да заключим, че ако искате да заченете момче, трябва да осъществите сношението възможно най-близо до момента на овулацията или обратното – ако искате момиче, половият акт трябва да бъде осъществен преди овулацията.

Избор чрез влагалищна среда

Спермата има алкална среда (сперматозоидите не могат да живеят в киселинна среда). Според степента на киселинност или алкалност на средата сперматозоидите ще живеят или ще бъдат унищожени. Първите жертви са сперматозоидите У, понеже са по-неустойчиви. Това означава, че ако влагалището има по-алкална среда, сперматозоидите У ще имат шанс и вие може би ще родите момче. Обратното – ако влагалището е с по-силно киселинна среда, ще оцелеят само сперматозоидите Х и ще родите момиче. Ето защо някои жени, които искат да родят момче, преди сношение правят влагалищни промивки с воден разтвор на сода бикарбонат, а тези, които искат да родят момиче – с разтвор на вода с оцет или кисело мляко. Резултатът, естествено, съвсем не е гарантиран.

Избор чрез диета

Наличието на повече калий в женския организъм е предпоставка за зачеване на мъжки бебета. Магнезий в големи количества дава по-големи шансове за момиченце. Храните, които осигуряват калий, са сухи меса, салами, риба (особено препоръчителна е изсушена и осолена риба), ориз, спагети, боб и пресни зеленчуци. Белият хляб, кроасаните, изсушените плодове, медът и газираните напитки също създават предпоставка за зачеване на момчета.
Момичета раждат майки, които хапват и пийват повече богати на калций и магнезий храни и напитки. Такива са млечните продукти, яйца, чай, кафе, натурални сокове, вино, бира, кисело мляко. Препоръчително е да се яде безсолно. Този метод обаче означава спазване на строга диета в продължение на няколко месеца преди зачеването, а гаранции за успех няма.

Ин витро оплождане

Засега единственият сигурен метод да родите дете от желания пол е след оплождане ин витро, да се имплантира в матката зародиш от избрания пол.

Полът на бебето може да бъде установен при преглед с ултразвук в началото на четвъртия месец от бременността в случай, че бебето е застанало в подходяща позиция и може да бъдат видяни половите му белези.

Важно е да не се забравя, че няма натурален метод, който да гарантира желания пол дете. Без значение какъв е полът на бебето, най-добре за него ще бъде да е създадено с любов. :)

 

Автор: Нели Василева-Стефанова

Психолог – специалист по ранно детско развитие

http://babysling-bg.com

Вижте още:

ТЕСТ: Какъв пол ще е моето бебе?

Момиче или момче – изчислете пола на бебето чрез китайския календар

Какъв тип майка сте според зодията?

Къде да хвърлим пъпчето на бебето?