Ако бебето не наддава на тегло

бебе тегло

Наддаването на тегло е един от основните критерии за развитието на бебето през първите месеци. Затова и много стриктно следим колко е наддало бебето през изминалия месец и си вадим изводи дали се храни добре, дали е здраво, дали се развива според очакванията за възрастта. Много важно е да отбележим, че всяко дете се развива индивидуално и ако бебето не наддава според предписанията в книгите, това не означава задължително, че не се храни достатъчно или има някакъв проблем, но при всички случаи, недостатъчното наддаване на тегло е повод да се консултирате със специалист, за да проверите дали всичко е наред. През първите 6-8 месеца при недостатъчно наддаване на тегло на първо място е важно да се консултирате с консултант по кърмене и на второ място с педиатъра на бебето, ако се установи, че няма проблем с кърменето. След 8 месечна възраст, ако бебето не наддва на тегло и особено, ако спадне на тегло се консултирайте с педиатър, който да прецени дали детето е здраво.

В настоящата статия ще разгледаме най-честите причини за недостатъчно наддаване на тегло през първите месеци от живота на бебето и какво можем да направим в тези ситуации.

Най-честата причина за ненаддаване при новороденото е проблеми с кърменето. Или млякото все още не тръгва и бебето се храни недостатъчно, или майката има достатъчно мляко, но бебето не суче ефективно и не поема достатъчно количество мляко. Разбира се причините могат да бъдат и други, но на първо място при ненаддаване на тегло през първите седмици, ако няма видими белези на заболяване при бебето, проблемът най-често е свързан с храненето.

Причини за недостатъчно наддаване на тегло:

Недостатъчно кърма

Ако все още нямате достатъчно кърма и от гърдите Ви се отделят само няколко капчици коластра, не бързайте да дохранвате бебето от шише. Най-доброто в този момент е честото кърмене. Слагайте бебето на всеки час на гърдата, като след като изсуче млякото от едната гърда, предлагайте втората, за да бъдат стимулирани и двете и бебето да суче възможно най-много мляко. Най-ефективният начин за стимулиране на лактацията е честото кърмене. Ако го практикувате за няколко дни, количеството мляко ще се увеличи достатъчно и ще покрива нуждите на бебето. Изключително важно е, преди да започнете да слагате бебето често на гърдата да се уверите, че бебето захапва добре и суче правилно. При неправилно поставяне на гърдата, бебето няма да стимулира достатъчно гърдите и те няма да произвеждат достатъчно мляко. Също така е много вероятно неправилното поставяне на гърдата, особено в комбинация с често кърмене да доведе до разраняване на зърната, което е болезнено и неприятно.

Неправилно поставяне на гърдата

За да се храни достатъчно и да стимулира лактацията е необходимо бебето да поема добре гърдата. Това означава да захапва не само зърното, а с широко отворена устичка и извити навън усни да поема освен зърното и ареолата (тъмния кръг около зърното). Само така с венците и езичето си бебето ще стимулира производството и потичането на мляко и ще се храни пълноценно без да причинява болка и дискомфорт със сученето си. Ако имате разранени зърна, това е най-често знак за неправилно поставяне на бебето на гърдата. Потърсете консултант по кърмене или опитна кърмачка, които да Ви покажат как да поставяте бебето правилно на гърдата. В интернет също има доста клипчета и снимки за правилно поставяне, което могат да Ви послужат за ориентир.

Сънливо бебе

Често майката има достатъчно мляко и бебето поема добре гърдата, но новороденото е сънливо и няма силата да суче продължително, бързо се изморява и се храни недостатъчно. За да стимулирате сукателния рефлекс на своето бебе:

  • Разсъблечете го и го оставете да се охлади леко. Масажирайте стъпалата и дланите му, за да стимулирате хватателния рефлекс, тъй като той засилва и сукателния рефлекс.
  • Пресъздайте ситуацията „Първи контакт“: Легнете по гръб леко надигната и поставете бебето на корема си, най-добре на голо – кожа до кожа. Така се стимулира вродения инстинкт на бебето да се покатери до гърдата на майка си и да суче. Бебето постепенно ще започне да отваря устичка и да върти главичка в опит да намери гърдата и ще започне да се оттласква с крачета в опита да допълзи до гърдата. Насочвайте го нежно и нежно му помогнете в търсенето, но оставете на него основната част от работата. За да сработи този рефлекс е нужно не ние да напъхаме гърдата в устата на бебето, а то само да достигне до нея с малко помощ от нас.
  • Видимо отпуснатото бебе може да се стимулира като майка му го хване за двете бузки и му помогне да направи „нацупени устички“ по време на сукането. Масажирайте и двете бузки, защото ако докоснете само едната, бебето ще се обърне в тази посока и ще изпусне гърдата.
  • Леко притиснете гърдата с ръце от двете страни и изцедете няколко капки кърма. Мирисът на млякото ще подейства като стимул на бебето да отвори устичка и да захапе гърдата, а ако гърдата е вече в устата му, когато прилагате тази техника, в устата на бебето ще влязат няколко капки мляко и ще подейстат като стимул да засуче.
  • Ако бебето е отпуснато и сънливо, не чакайте то да инициира храненето. Слагайте го на гърдата често, дори да няма признаци за глад и ако спи продължително време го будете нежно и стимулирайте да суче на всеки 2 часа през първия месец. Често поради жълтеница, продължително раждане или преждевременно раждане бебето е отпуснато и сънливо, няма достатъчно сили, за да даде знак за своя глад, да будува и да суче и за това е изцяло наша отговорност да му предлагаме често храна, да го стимулираме и подпомагаме в храненето.

Хранене под час

През първите седмици от живота си бебето има изключително малко стомахче и не може да поема големи количества кърма. В следствие на това бебето има нужда да се храни начесто, всеки път, когато отваря устичка и търси храна, мрънка или плаче. Храненето под час, с паузи от три часа междухраненията и дълга нощна пауза води до недостатъчно стимулиране на гърдите и недостатъчно кърма за бебето. Най-добрият начин за хранене на малкото бебе е храненето на поискване. Обикновено през първите седмици бебето, което е хранено на поискване суче през около 2 часа през деня и прави една по-дълга нощна пауза, която продължава средно около 5 часа. Изкуственото намаляване на храненията и заместването на нощното хранене с вода може да доведе до недохранване на бебето.

Приемане на течности от шише

Както стана дума по-горе, малкото бебе има изключително малко стомахче. На 1 седмица стомахчето на бебето има размера на черешка, а на 4 седмици е голямо, колкото орехче. Ако между храненията бебето пие вода или чай, с няколко глътки то запълва стомахчето си и след това не суче достатъчно мляко, защото просто няма къде да го побере. Това е една от причините Световната здравна организация да препоръчва изключително кърмене през първите шест месеца от живота на бебето, което означава бебето да бъде хранено само с кърма без да приема други течности.

Средни норми за наддаване на тегло през първите месеци

Всяко бебе наддава различно и ако бебето е здраво, активно и спокойно, храни се добре и не е нито нервно, нито отпуснато и сънливо, водещо е състоянието на бебето, а не показанията на кантара. В даден месец може бебето да наддаде по-малко, а в следващия месец да навакса. Освен това, ако решим да мерим теглото на бебето твърде често (всеки ден или всяка седмица), нищо чудно да се притесним, че то не наддава добре на тегло. Това е така, защото бебето не наддава равномерно на тегло – има периоди, в които наддава повече и периоди, в които изобщо не наддава и ако мерейки детето улучим период, в който то не наддава или наддава малко, излишно ще се разтревожим, без на практика да има какъвто и да било проблем. Затова меренето на теглото е добре да става веднъж месечно и само при проблеми с храненето или здравословни проблеми на бебето е оправдано по-честото следене на теглото му.

Средните норми за тегло през първите месеци са:

За момичета

Възраст Минимум Максимум Средно
При раждане 2,507 4,067 3,287
Край на 1 месец 2,890 5,030 3,960
2 месеца 3,552 6,398 4,960
3 месеца 4,111 7,209 5,675
4 месеца 4,699 7,955 6,827
5 месеца 5,197 8,633 6,915
6 месеца 5,636 9,244 7,440

За момчета:

Възраст Минимум Максимум Средно
При раждане 2,500 4,380 3,400
Край на 1 месец 2,960 5,330 4,100
2 месеца 3,880 6,800 5,300
3 месеца 4,560 7,800 6,100
4 месеца 5,460 8,500 6,800
5 месеца 5,700 9,240 7,500
6 месеца 6,150 9,960 8,000

Не бива само, защото според кантара бебето е наддало малко, да си мислим, че има проблем. Това, което е нужно да направим, ако за един месец бебето е наддало изключително малко, въобще не е наддало или е спаднало на тегло е да се конслутираме с консултант по кърмене и с педиатъра на бебето, за да преценим дали бебето се храни пълноценно и дали е физически здраво.

Автор: Нели Василева-Стефановa,
детски психолог и специалист по ранно детско развитие.  info@babysling-bg.com

В статията са използвани материали от „Азбука на кърменето“ на Гру Нюландер.