Подсичане на бебето – причини и решения

podsichane-bebe-kozha

Подсичането е често срещан проблем при малките бебчета, който се превръща в повод за дискомфорт и безпокойство, както за тях, така и за родителите. Бебетата са много по-склонни към подсичане от възрастните поради особеностите на тяхната кожа, която е изключително нежна, деликатна и чувствителна към различни дразнения.

Какво всъщност представлява подсичането?

Подсичането е едно от най-често срещаните кожни проблеми в ранна възраст, като се появява най-често в периода от 6 месеца до 2 годинка. От подсичане могат да страдат всички гънки по бебешкото телце, тъй като там кожата е изключително чувствителна и нежна. Най-често обаче подсичането се наблюдава на зоната на дупето, в следствие на замърсяването с урина и изпражнения, както и запарването на кожата от памперса. Най-просто казано, подсичането е разраняване и възпаление на кожата, като може да варира от леко до по-тежко състояние.


Какви са симптомите на подсичане при бебето и малкото дете?podsichane

Симптомите на подсичането се разпознават лесно и едва ли ще ги объркате с друг кожен проблем. Кожата изглежда зачервена и по нея се виждат малки червени пъпчици. Ако по върховете на тези пъпчици са се образували бели връхчета, задължително потърсете мнението на педиатър.

При поява на подсичане детето е силно раздразнително, особено, ако е засегната памперс зоната. Това прави всяко изхождане по малка или голяма нужда в пелената доста болезнено и се налага бързо сваляне на памперса, измиване и намазване с крем.

Какви са различните фази на подсичането?

Подсичането може да бъде в лека фаза или остра фаза. В първия случай се наблюдава само зачервяване, без да са налице разранявания и тази форма на подсичане е по-безболезнена за бебето. При острата фаза вече има образуване на рани и кожата е силно възпалена. Важно е да се вземат бързи мерки при поява на зачервяване и да се спазва стриктна хигиена, за да се избегне острата фаза.

Основни причини за появата на подсичане

Причините за това състояние можем да търсим в няколко фактора или комбинацията от тях – чувствителната бебешка кожа, пелените, урината, изпражненията, триенето и претоплянето. Поради поддържането на влажност при постоянния контакт с памперса, слабините и дупето се излагат на подсичане, ето защо бебетата с пелени са най-често страдащите от подобно състояние. Невъзможността на кожата да диша, когато се претопля от памперса и от повече дрехи, предизвиква отделянето на пот, а оттам дразнението се засилва. Не са малко случаите на подсичане заради третиране с алергизиращи съставки, агресивни измиващи препарати или употребата на ароматизирани пелени.

Как можем да избегнем появата на подсичане при бебета?

Хигиената

Спазвайте стриктна хигиена и подмивайте детето при всяко преобуване. Сменяйте пелените често и не оставяйте бебешкото дупе в тях, ако са напишкани. Важно е също да не използвате прекалено топла вода, когато подмивате бебето, както и да изберете подходяща козметика, която да не дразни неговата кожа.

Температурата

Не претопляйте детето, това не само не му помага да е по-здраво, а напротив – пречи на неговото правилно закаляване и устойчивостта му към инфекции и дразнения. Претоплянето на стаята, в която детето спи, както и навличането с дрехи, влошават проблемите, свързани с подсичането. Температурата в стаята обикновено трябва да бъде между 20 и 22 градуса. Тя много често е по-висока, поради страха на майките от простуда. Въздухът не трябва да бъде сух, нито много влажен. Най добре е относителната влажност на въздуха да е между 30% и 60%.

Козметиката

Козметичните продукти, които ползвате при къпане и тоалет на бебето, са от много важно значение, ето защо – заложете на такива, изработени без алергени и парабени и специално създадени за бебета. Погрешно е схващането, че крем против подсичане трябва да се ползва само, ако бебето има проблем. Напротив, можете да мажете бебешкото дупе превантивно, за да не се стига да зачервяване, раздразнена кожа и плач.

Дрешките

Облеклото също е от значение, когато говорим, както за състояния на подсичане, така и за превенцията му. Доверете се на добре познатото правило детето да е с един кат дрехи повече от мама, за да сте сигурни, че не му е студено или прекалено горещо. Също така – изберете удобни дрехи от естествени материи, които да не стягат, убиват или драскат. За малките деца пелените са като част от облеклото, при това в 24 часа от денонощието, така че – изберете такива, които да са изработени от качествени материали, а и да са в подходящ размер. Прекалено малкият размер пелени може да се превърне в предпоставка за подсичане. Ако се е стигнало до това състояние и зоната около дупето е зачервена и възпалена, можете да събуете детенцето за известно време, за да оставите кожата му да диша.