Д-р Бахчеванов, стоматолог: „Има определени храни, които предизвикват кариес при децата“


Иван Бахчеванов е стоматолог, работещ приоритетно с деца в собствена частна практика, както и в медицински център „Пансанус“, гр. София. Дипломира се като лекар по дентална медицина в Медицински университет – София през 2009 г. и практикува стоматология оттогава насам. Ето какво разказа той пред Roditel.bg за проблемите, свързани с денталното здраве в ранна детска възраст, за това кои са факторите, допринасящи за развитието на кариес и какво е добре да знаят родителите относно грижата за млечните и постоянни зъби при децата.

 – Д-р Бахчеванов, какво бихте посъветвали родителите не малки деца – кога трябва да се проведе първият профилактичен преглед при зъболекар?

– Първият профилактичен преглед е добре да се случи при пробива на първите млечни зъби, още преди детето да има каквито и да било оплаквания. Така то ще може да свикне с обстановката в зъболекарския кабинет, без да има страх от това. Друга важна причина за осъществяването на профилактичен преглед през този ранен етап е, че повечето родители не са наясно, че още при появата на първото зъбче трябва да се спазва добра дентална хигиена. Те трябва да започнат да участ детето си да мие своите зъбки, но и да участват в измиването, за да има наистина ефект от него, тъй като докато децата се учат на този процес, той често е неефективен.

В тази ранна възраст е важно да се профилактира „биберонния“ кариес, който разрушава млечните резци. Доста разпространена родителска практика е даването на биберон, намазан най-често с мед. Това вреди по два начина. Първо – на бактериите им се предоставя готова храна, и не по-маловажно, медът в ранна възраст е силен алерген.

– Кои всъщност са най-честите причини за кариеса в детска възраст и има ли храни които помагат той да бъде избегнат и съответно – допринасят за появата му?

– Причина за развитието на кариеса са „кариесогенните“ бактерии. Няма човешко същество без наличие на такива в устната кухина. Въпросът е до колко им се дава храна за развитие. Храните, които спомагат за развитието на кариеса, са тези, съдържащи въглехидрати и имащи лепкава консистенция. Децата много трудно биват ограничавани от такъв тип храни, затова е добре след консумацията им да приемат и храни, намаляващи киселинността в устата (например – сирене и кашкавал). Ябълките също имат добро очистително действие на зъбите след консумация на лепкави храни.

– Какво е мнението Ви за силантите – наистина ли това е най-доброто средство за предпазване на зъбите? Кога се поставят – на млечни или на постоянни зъби?

– Емайлът на постоянните дъвкателни зъби при пробива не е достатъчно „зрял“. Неговата минерализация не е завършена. Особено податливи към кариес са дъвкателните повърхности. Релефът е силно изразен и допринася за задържането на хранителни остатъци (субстрат за бактериите). Силантът е материал, който има ролята на механична преграда за увреждане на емайла и съдържа флуор, спомагащ за достигане на оптималната му минерализация. Силантът не защитава междузъбните повърхности. Междузъбните пространства се почистват с конци за зъби. Поставянето на силанти няма особена профилактична стойност при млечните зъби, но е препоръчителна при постоянните. Това е безболезнена процедура, която има смисъл и за да свиква детето с обстановката в зъболекарския кабинет, естествено – под формата на игра.

– Как най-лесно може да се преодолее страхът от зъболекар? Има ли нещо, което би помогнало и съответно – какво не бива да правят родителите?

– Половината от работата на зъболекаря е работа на родителите. Обикновено спокойните и уравновесени родители предават това и на децата си. Малчуганите никога не трябва да се плашат с лекари и зъболекари. Играта в зъболекарския кабинет е важно условие да спечелиш доверието на децата, както и стимулирането им с дребни подаръци и награди за проявено търпение и смелост. Както обичам да казвам „търпението им е на върха на носа“, затова посещенията трябва да са кратки. Голяма награда е и „зъболекарската ваканция“.

– В някои западни държави стоматолозите прибягват до пълна упойка, ако детето отказва да седне на зъболекарския стол. Какво е мнението ви за това? Изобщо – кога се прибягва до локална и до пълна упойка?

– Пълната упойка е опция за лечение при деца, чиято нетърпимост към стоматологични процедури надделява, а малчуганът е с болка. След лечението с пълна упойка посещенията в зъболекарския кабинет не трябва да се преустановяват. Важно е детето да преодолее страха и ужаса си, защото млечните зъби престояват в устата за кратък период от време, докато постоянните са за цял живот. Пълната упойка е винаги крайна мярка. Локалната упойка е наложителна за безболезнено зъболечение и бива често използвана при децата.

– Какво поема в момента Здравната каса при децата? Много родители не са запознати с това.

– Здравната каса поема профилактичен преглед и направата на четири пломби (с частично доплащане, ако е фотополимер). Когато се налага лечение на зъб, пакетът, отпускан от здравната каса, покрива лечението на два зъба, включително и пломбите (отново с частично доплащане).

– Има теории, че минералната вода влияе негативно на детските зъби. Вярно ли е това? И на какво се дължи почерняването на зъбките при някои подрастващи?

– Минералната вода съдържа флуор и при прекомерна употреба причинява флуороза при деца, което се изразява с тебеширени петна по зъбите, в тежките случаи и с почерняване. Минералните води на нашия пазар не съдържат големи количества флуор. Изворните води са подходящи за децата, тъй като имат ниска степен на минерализация.

Интервюто взе: Ася Георгиева

Вижте още:

Гениален начин да накарате детето си да мие редовно своите зъби

Стоматологът Катерина Митева със 7 ценни съвета за здравето на млечните зъбки

Силантите – как предпазват от кариес и какво представлява процедурата по поставянето им

Избор на детска паста и четка за зъби – какво трябва да знаем?