Стоматологът Катерина Митева със 7 ценни съвета за здравето на млечните зъбки

стоматолог детски зъби 

Всеки родител иска детето му да има здрави зъби и да посещава стоматолога колкото е възможно по-рядко. Още преди появата им обаче детските зъбки изискват редовни грижи. Кои са най-честите причинители на кариес при децата, опасно ли е нощното хранене и как зъбното здраве на родителите влияе върху здравето на техните деца? По тези и други въпроси разговаряхме със стоматолога д-р Катерина Митева.

Ето и най-важните правила, които родителите не бива да забравят, ако искат детето им да има здрави зъби и красива усмивка:

 

  1. Грижете се първо за своите зъби, така ще предпазите от опасност и вашите деца.

Денталното здраве на родителите предопределя какво ще бъде състоянието на зъбките и на техните деца. Кариесът е инфекциозно заболяване, за което е отговорна бактерията Streptococcus Mutans, a тя се предава дори чрез целувка. Лесно можем да заразим малчуганите със заболяване на венците или гъбична инфекция от вида Candida Albicans. Тук трябва да обърнем специално внимание на майките, които в бързината облизват изпуснатия биберон на бебето и го връщат обратно в устата му. Същото важи и за опитването на храната по време на нейното приготвяне. Не го правете, тъй като в случай, че съществува проблем във вашата уста, има реална опасност да го предадете и на детето си.

 

  1. Не хранете детето през нощта, освен ако не е с майчино мляко

Един от най-широко разпространените митове е, че кърмата има сладък вкус и вреди на здравето на зъбките. Навсякъде четем препоръки да изплакваме след хранене устата на детето с вода и възможно най-рано да се откажем от нощното кърмене. Това категорично не е необходимо, ако детето приема единствено майчино мляко. Даже напротив, бактерията-причинител на кариес е чувствителна към една от основните съставки на кърмата – лактоферинът, който ограничава нейното развитие. Приемът през нощта на адаптирано мляко, чайове за сън или плодови сокове обаче създава рискове за здравето на зъбите. За разлика от кърмата, адаптираното мляко създава киселинна среда, като намалява нивото на pH в устата. При хранене с бутилка механизмът на хранене е различен от този при кърмене. При храненето от гърда млякото буквално се впръсква в задната част на устата на бебето. В процеса на сучене бебето трябва да преглътне, преди да засуче следващата порция мляко, докато при храненето с бутилка с биберон течността механично капе в устата, без да се стимулира гълтането. По този начин течността остава в контакт със зъбите. Не на последно място, трябва да се знае, че майчиното мляко води до реминерализация на емайла, докато формулата причинява деминерализация.

 

  1. Започнете с устната хигиена още в ранна бебешка възраст

Почистването на устата на новородените, когато имунната им система е още незряла, цели да се предотврати появата на гъбична инфекция, по-известна като млечница. Достатъчно е само да се изплаква с вода устичката на бебето след хранене или в случаите на регургитация (повръщане). Щом се появят първите детски зъбчета – най-често това са предните резци долу и горе, трябва да започнете редовното им почистване вечер. Навийте стерилна марля върху показалеца си или използвайте специално предназначен гумен накрайник, който можете да закупите от всяка аптека. Най-важното в случая е създаването на позитивно отношение у детето към процеса на почистване. Още по-добре е, ако го превърнете в част от игрите преди лягане. В никакъв случай обаче не го правете насила.

 

  1. Избягвайте солетите, сладките и въглехидратни храни между храненията

Често на детската площадка можете да видите майка, която предлага солети или бисквитки, само и само да умилостиви непослушния малчуган. Солетите обаче са истински враг на млечните зъби, тъй като честият прием на въглехидрати нарушава процеса на реминерализация. Това не значи да ограничите децата си напълно от приема на сладки и въглехидратни храни. Ако похапват веднъж дневно след основното хранене и после измият зъбките си, рискът не е голям. Ключът е в честотата – бъдете внимателни и не допускайте непрекъснатото похапване на рафинирани храни като солети, зрънчо, чипс и курабийки, само защото е “на баба детето”. Обърнете внимание и на маскираните като полезни храни натурални сокове и сушени плодове, тъй като също създават опасност.

 

  1. Предлагайте цели ябълки и моркови, които децата да отхапват сами

Това е един от най-бързите начини за почистване от зъбната плака. Отхапването им стимулира отделянето на повече слюнка, която е отговорна за регулацията на баланса в устната кухина. Освен това, твърдите плодове и зеленчуци спомагат за заздравяване на венците и са добър вариант за прием между основните хранения, тъй като не полепват по зъбите, за разлика от рафинираните храни.

 

  1. Давайте добър пример на децата си и им покажете как да мият своите зъбки

Има три важни условия за доброто дентално здраве – хигиена, хигиена и пак хигиена. Целта е да се отстранява редовно зъбната плака и причиняващите кариес микроорганизми. Важното е от рано да започнем изграждането на хигиенни навици у децата. Най-добрият начин за това е личният пример на родителите, тъй като малчуганите обичат да имитират възрастните. Достатъчно е да видят, че мама и татко мият зъбите си с четка или ползват конец за почистване, за да се запали тяхното любопитство. Мийте зъбите си заедно с детето си – дайте му то да измие вашите, а вие неговите (всеки със собствената си четка). Създайте ритуал и засичайте времето, което прекарвате в банята, с някоя любима детска песничка.

 

  1. Не плашете детето със зъболекаря и не чакайте да се появи проблем, за да го заведете на преглед

Заведете детето за пръв път при стоматолога, много преди да има индикации за заболяване. Можете да го вземете с вас, когато самите вие отивате на профилактичен преглед. Така детето ще види как сядате на стола и може само да прояви желание да се “повози” на зъболекарския стол. Тук вече идва ролята на специалиста по дентална медицина да предразположи детето, за да създаде позитивно отношение при първия контакт със зъболечението. Не превръщайте посещението в събитие, а се дръжте по обичайния начин – както, когато отивате на ежедневната разходка. Не предавайте вашите собствени страхове и избягвайте превантивно да обещавате, че “няма да боли” – на детето няма как да му хрумне подобно нещо, освен ако някой „услужливо” не го подсети. Ако въпреки това вашият малчуган изпита притеснения, отменете посещението и запишете друг час. И запомнете: никога не плашете детето, че ако не слуша, ще го надупчат с „голямата игла” или с „ужасната машинка”. Веднъж създадени, подобни страхове могат да оставят трайна следа върху крехката детска психика.


SONY DSC

Д-р Катерина Митева

Стоматолог, специалист в областта на микроскопски подпомогнатата директна и индиректна възстановителна стоматология.

 

http://www.dentaconsult.bg/