8 природни алтернативи на антибиотиците

природни антибиотици

Ако и вие сте влизали в омагьосания кръг на антибиотичното лечение, значи знаете отлично до какво води това. Сценарият е ясен – инфекция, антибиотик, отслабен имунитет, нова инфекция, нов антибиотик и накрая се стига до там, че организмът не е способен да реагира адекватно на нахлуващите микроорганизми и дори най-малката настинка води до сериозни последици.

Разбира се, антибиотиците имат своята важна роля и дори могат да се окажат животоспасяващи, но злоупотребата с тях и ненужното им изписване е опасна практика. Да не говорим за риска от развитие на резистентност към антибиотичните препарати, когато те се изписват и приемат безразборно, в следствие на което се появява опасността да няма какво да бъде приложено, когато са наистина необходими.


 

За щастие, природата и тук идва на помощ. А средствата от народната медицина, които имат мощен антибактериален ефект, никак не са малко. Ето някои от тях:

1. Невен

Знаете ли, че невенът е една от билките, която има изключително мощно антибактериално действие? Приемът на невен под формата на чай или под формата на тинктура много бързо унищожава бактериите, особено стафилококи и стрептококи. Златистият стафилокок е много бързо адаптиращ се микроорганизъм, който се приспособява към антибиотиците и става резистентен. Приемът на невен разрешава този проблем.

2. Чесън и лук

Чесън и лук, два от най-популярните ароматизатори, съпровождащи готвенето днес, не служат само за кулинарна цел. Те са чудесни природни антибиотици, но без вредните странични ефекти на химията. Има изследвания, че чесънът има по-мощно действие дори от пеницелина, но за да се случи това, трябва да не се готви, а да се консумира суров и намачкан.Така се освобождава алицин, веществото, на което се дължи уникалното качество на чесъна.

3. Пчелен клей (прополис) срещу бактерии и за по-добър имунитет

Пчелният клей се образува по кошерите на пчелите и  представлява налеп, чрез който те се защитават от вредни микроорганизми. Прополисът е мощен естествен антибиотик и съдържа над 70 активни вещества, има противогрипно и антивирусно действие, облекчава болката и възпалението.
За да се извлекат активните вещества на този природен имуностимулант, е най-добре той да се консумира под формата на тинктура.

4. Червена боровинка срещу ешерихия коли

Тези малки червени плодчета са изключително добро средство за заместване на антибиотика, когато бактериалната инфекция е свързана с пикочните пътища. Червената боровинка действа мощно срещу бактерията ешерихия коли. За разлика от антибиотика, който действа на макрониво (не толкова избирателно), веществата, съдържащи се в червената боровинка, действат много по-прецизно. Те унищожават само връзката на патогенната бактерия с рецепторите, без да унищожават цялата популация E.coli, някои щамове от която са част от полезната микрофлора в червата.

5. Джинджифил – естествен антибиотик и антиоксидант

Джиндифилът съдържа 14 основни биоактивни компонента, като основните му свойства се дължат на феноли, известни с името джинджероли. Коренът съдържа още кверцетин, кампферол, рутин, нарингин, катехини и малки количества куркумин.

Смята се, че веществата, съдържащи се в екстракта от джинджифи,л са сред най-силните антибактериални средства. Има данни за убийственото им действие срещу бактерии, които са устойчиви на редица антибиотици.

6. Риган – мощен антибиотик от природата

Риганът e ecтecтвeн aнтибиoтиĸ, ĸoйтo cъдъpжa пoвeчe oт 50 aнтибaĸтepиaлни cъcтaвĸи и e дaлeч пo-пoлeзeн oт фapмaцeфтичнитe мeдиĸaмeнти, а и нямa cтpaнични eфeĸти, ĸaтo в cъщoтo вpeмe ce бopи c миĸpoби, ĸoитo нe cтaвaт peзиcтeнтни ĸъм нeгo.

Macлoтo от риган мoжe дa yнищoжи opгaнизми, ĸoитo дoпpинacят зa paзвитиeтo нa инфeĸции нa ĸoжaтa и пpoблeми c xpaнocмилaнeтo, пиĸoчния мexyp, ĸaĸтo и xpaнитeлнo oтpaвянe.Освен това риганът има много силно имуноукрепващо действие.

7. Салвия – срещу стафилококи, салмонела и ешерихия коли

Растението салвия (Salvia apiana), познато още като градински чай, ефективно действа при салмонела, унищожава стафилококите и бактериите еширихия коли. Салвията е официално призната от здравната комисия в Германия като мощно атибактериално средство.

8. Черна ряпа

Черната ряпа има изключително мощно антибактериално действие и лекува кашлица, болно гърло и ангина. Сокът от този зеленчук притежава силата на естествен антибиотик и имуностимулант. Има два начина за приготвянето й – чрез изцеждане на сокоизстисквачка или чрез извличането на сока с пробиване на дупка, която се пълни с мед. Как да си приготвите сок от черна ряпа може да прочетете ТУК.

 

Вижте още:

Антибиотиците в храните за животни и ефектът им върху детското здраве

6 начина да стопираме вирусната и грипна инфекция

Учени: пробиотиците са с по-мощно действие от антибиотиците

10 признака, че детето е с отслабен имунитет