Първа помощ при счупвания, изкълчвания и натъртвания при децата

Детето пада и започва да плаче силно. Притиска ръката си, крака си или друга чест на тялото, която е поела удара от падането. А ние се чудим да се подадем ли на стреса и паниката, да тръгнем веднага към Спешното или да изчакаме да видим дали мястото ще се подуе и посинее. Звучи ли ви познато? Сигурно отговорът е „да“, тъй като всеки родител е попадал в такава или близка до тази ситуация, защото децата са деца и докато растат е нормално да падат и да се удрят.

Знаем ли обаче как да реагираме в такива моменти и как да окажем първа помощ на детето? Можем ли да различим счупването от по-леките травми? Кога задължително трябва да потърсим професионална помощ и какво да правим при по-тежки случаи? Как да помогнем на детето, докато чакаме линейката, и какво да НЕ правим в никакъв случай? Ето някои отговори:


Какво е фрактура, изкълчване и разтежение?

Фрактурата е счупване, усукване или изкривяване на костта. Симптомите при фрактура включват болка, оток, синини, деформиране на крайника, ограничение на движенията, болка при натоварване.

Изкълчването е разкъсване, изместване на костите от ставите или разтягане на ставните връзки.

Разтежението е разтягане на мускулните влакна или сухожилията. Симптомите при изкълчване и разтежение обикновено са болка, подуване, схващане или напрежение, затруднено движение на ставите, синини. 

Как да окажем първа помощ на детето при счупване и натъртване?

 • Най-напред установете дали засегнатото място кърви и ако е така, приложете директен натиск върху раната с чиста и суха превръзка. Задръжте плътно, но внимателно, 5 до 10 минути, преди кървенето да стихне. Ако кръвта попива тъканта, не я сменяйте заради риск от премахване на съсирека и подновяване на кървенето. Сложете друга тъкан върху първата.
 • Ако травмата е на рамената или в горната част на ръката, обездвижете ръката с триъгълна поддържаща превръзка и я завържете за тялото. Може да я направите като сгънете по диагонал квадратно парче плат с размери метър на метър. Придържайте ръката и внимателно подпъхнете сгънатата превръзка под нея. Диагоналът, по който е сгъната, трябва да се пада от страната на лакътя. Когато обвиете ръката с широката част, съберете двата остри върха на триъгълника при врата на детето. Завържете краищата на възел отстрани на тила.
 • Ако травмата е на крайник или пръст, обездвижете засегната част с шина и бинт в позицията, в която сте я заварили. Шината се използва не само за обездвижване при травми, но и за предотвратяване на по-нататъшни усложнения. За да я направите, използвайте корав, плосък материал – дъска, линия, пръчка, навито на руло списание, в краен случай твърда възглавница или навито одеяло. Ако шината е от много груб материал, увийте в дреха или кърпа. Шината трябва да е достатъчно дълга, за да обхване двете стави под и над счупването – само така ще се постигне нужното обездвижване. Шината се прикрепя с помощта на ивици плат, колан, тиксо, шалове. Ако пръстите станат студени или побелеят, когато шината е на ръката например, тя трябва да се разхлаби. Възлите не бива да притискат мястото на травмата.
 • Ако травмата е в областта на бедрата или таза, докато чакате линейката, обездвижете мястото, като поставите навита кърпа, одеяло или дрехи  между краката на детето. Не позволявайте на хлапето да движи краката си.
 • Ако травмата е в областта на бедрата или таза и детето се налага да бъде преместено, засегнатото място трябва да бъде обездвижено на носилка. Ако е възможно, извикайте и други хора на помощ. Използвайте твърда дъска (например дъска за гладене), който да обхваща детето от главата до петите. Завъртете заедно тялото на хлапето с лице към вас като внимавате главата, вратът и гърбът да са на една линия. Сложете дъската успоредно на тялото. Завъртете тялото върху нея, държейки го здраво. Сложете навити на руло кърпи, одеяла или дрехи между краката на детето. Закрепете го неподвижно на носилката с колани, въжета, тиксо или ивици плат. Носете детето на носилката колкото е възможно по-хоризонтално.
 • Ако детето не се чувства добре, сложете студени компреси върху травмираното място, за да намалите болката и отока.

 

Как да окажем първа помощ при изкълчване и разтежение?

 • Осигурете на детето покой в удобна за него позиция.
 • Ако е възможно, повдигнете засегнатото място над нивото на сърцето, за да забавите кръвотечението и да намалите отока.
 • Сложете студен компрес върху засегнатото място за 10-15 минути, за да намалите отока и болката.
 • Ако подуването продължава, слагайте студен компрес на всеки 20-30 минути, докато отшуми отокът.

Кога да потърсим професионална помощ?

При счупване повикайте незабавно Спешна помощ ако:

 • се съмнявате за травма на гръбначния стълб на детето;
 • предполагате, че може да има сериозна травма на главата;
 • има вероятност за множество счупвания;
 • има травма на гръдния кош, която предизвиква затруднения в дишането.

При счупване или натъртване на крайник, заведете детето при личния лекар или в болница.

При изкълчване и разтежение се обадете на личния лекар, ако:

 • детето се оплаква от силна болка и засегнатото място е подуто;
 • движението е ограничено;
 • костта е деформирана и се съмнявате, че може да е счупена;
 • мястото продължава да е болезнено след 24 часа;
 • детето не може да окаже натиск с травмираната част. 

Какво НЕ трябва да правим при счупване или изкълчване?

 • Ако смятате, че има травма на гръбначния стълб, счупено ребро, тазова или бедрена кост, не местете детето, освен ако не е абсолютно наложително. Ако трябва да бъде преместено, обездвижете засегнатото място на носилка като закрепите детето неподвижно.
 • Не се опитвайте сами да наместите счупена или изкълчена кост.

Какво да наблюдаваме?

Ако травмираното място кърви, наблюдавайте детето – дали му се вие свят, губи ли съзнание, има ли бледа, студена и лепкава кожа, има ли слабо доловим бърз пулс. При тези симптоми вероятно детето е в шок. Важно е най-напред да спрете кръвотечението и да се обадите веднага на Спешна помощ. Шоковото състояние изисква незабавно лечение, за да се предотврати увреждането на основни тъкани и органи.

Статията е базирана на материали от книгата на д-р Стоян Бахчеванов „Преди да дойде линейката“, предоставена от издателство „Милениум

Вижте още:

Първа помощ при охлузване и порязване при малките деца

Първа помощ при ухапване от животни и ужилване от насекоми

Какво трябва да съдържа домашната аптечка за първа помощ

Кърлежите – как да се предпазим и какво да предприемем при ухапване?