Кърлежите – как да се предпазим и какво да предприемем при ухапване?

Епидемичният за развитието на кърлежи сезон започва от месец март до месец септември, когато са налице подходящите за развитието на кърлежи условия – висока влажност, висок тревостой и богата растителност, както и източници на кръв ( животни- кучета, котки, овце, кози или хора).
Какво обаче трябва да знаем за превенцията на този тип нашественици и какво да предприемем, ако в тялото ни се забие кърлеж?

Предварителни мерки, които можем да вземем за предпазване от кърлеж

 • Препоръчително е при разходка сред природата да се върви по утъпкани пътеки, да се играе на окосени площадки или да се почива и играе само върху одеяла или други постелки след като е проверено мястото, където те ще се поставят.
 • Задължително да се избягва директно сядането на земята, така вероятността от ухапване от кърлеж се свежда до минимум.
 • Не оставяйте оголени части от тялото, най-вече колянната гънка, в ингвиналната област, около врата, по гърдите. При децата често местата за ухапване са в тилната област, в окосмената част на главата (особено опасно и трудно за откриване на запития кърлеж място), както и по вътрешната част на ръцете.
 • Използвайте репеленти – за препоръчване е тяхното прилагане при излети и пребиваване на открито, като те не се прилагат на деца до тригодишна възраст. Има различни форми на приложение като лосиони, кремове, аерозолни формулации.
 • Задължително правете ежедневен оглед за впити кърлежи, с цел недопускане на продължителен престой върху тялото.

Какво да предприемем, ако все пак станем жертва на ухапване от кърлеж?

 • При откриване на запит в тялото на човек кърлеж незабавно да се потърси медицинска помощ, кърлежът да бъде своевременно отстранен.
 • Препоръчително е открития кърлеж да се свали от медицинско лице, но при условие, че лицето е извън населено място, в планината или др. по-важно е да бъде свален колкото се може по-бързо и затова трябва да се спазват следните препоръки: кърлежът трябва да се отстрани бързо, но много внимателно. Най-добре е това да стане с пинсети. Леко запития кърлеж може лесно да се изтегли и с ръка, но задължително с ръкавица. Отстраняването трябва да стане чрез постепенно издърпване, без обаче да се върти и извива. 
 • Много широко разпространена практика е да се върти обратно на часовниковата стрелка, но това е погрешно. Така кърлежът може да се скъса и част от устния му апарат да остане в кожата, което да наложи допълнително хирургично отстраняване.
 • Неправилно е и мазането на запития кърлеж с мазнина, алкохол, терпентин или изгаряне с кибритена клечка (особено рисково). Това води до връщане на чревно съдържимо в устния апарат на кърлежа, което увеличава шансовете за предаване на евентуална зараза.
 • Сваленият кърлеж не трябва да се размачква или да се изхвърля на земята, а да се унищожи чрез поставяне в съд със спирт или нафта .
 • След отстраняване на кърлежа, препоръчваме лицето да следи мястото на ухапване. При симптоми на зачервяване, поява на еритема мигранс (увеличаване на зачервеното петно ) незабавно да потърси личния лекар и съобщи датата на ухапването.
 • През последните години изследването на самите кърлежи не е наложително предвид високия процент на заразеност.  Все пак, ако решите, можете да занесете извадения кърлеж за изследване в НЦЗПБ, но имайте предвид, че това изследване не се поема от здравната каса.

 

Вижте още:

Лаймска болест след ухапване от кърлеж – симптоми и диагностициране

Как да предпазим децата през горещите летни месеци

Опасно ли е ухапването от комари и как да предпазим себе си и децата си

Как да обезопасим дома си за малкото дете?