Как да съхраняваме хомеопатичните лекарства?

хомеопатичните лекарства, хомеопатия, съхранение, Списание Родител, Родител.бг

Хомеопатичните лекарства представляват потенцирани енергийни разтвори, приемани на капки или на гранули, импрегнирани с лекарство. За да се запази тяхната енергия и ефективност, с хомеопатичните лекарства трябва да се борави по малко по-особен начин. Ако лекарството е съхранявано правилно, то запазва силата и ефективността си в продължение на десетилетия.

Лекарствата са чувствителни към силна слънчева светлина и трябва да се съхраняват в тъмни стъкленици, които да не бъдат излагани на директно слънчево греене. Обичайната стайна светлина не им влияе. Опитвайте се да избягвате отварянето на шишенцето и приемането на лекарството под директна слънчева светлина. След прием винаги затваряйте здраво шишенцето. Тъй като лекарствата са енергийни, те трябва да бъдат предпазвани от други енергийни източници.

Лекарствата не трябва да се съхраняват в близост до силни електро-магнитни полета, рентгенови лъчи или микровълново излъчване. Те могат да повлияят на лекарството дори през стената на шишенцето. Дръжте лекарството на поне 30-40 см от електрически кабели или малки уреди като лампи. Внимавайте за микровълновите печки – дръжте лекарството на поне метър и половина от такива. Озвучителни системи с високоговорители имат магнити и също трябва да бъдат избягвани. Никога не дръжте лекарство върху високоговорител.

След атентатите в САЩ пренасянето на хомеопатични лекарства при задгранични пътувания стана доста по-трудно. Охраната на летищата сканира на рентген всичко, което хората носят, с изключение на това, което е облечено на тях. При такива пътувания не поставяйте лекарствата в багажа си. Най-добре е да поискате лекарството да бъде инспектирано по друг начин, а да не минава през скенера. Ще ви помолят да минете и през детектор за метали, който излъчва електро-магнитно поле. Вие и лекарството се излагате на това поле за кратко, то няма да има негативни последици.

Не е препоръчително да носите лекарството със себе си продължително време – така ще бъдете в контакт с енергията на лекарството непрекъснато, тъй като то се намира във вашето енергийно поле. Когато пътувате, носете лекарството със себе си, само когато сте на терминала. Преминете ли през него, най-добре поставете лекарството в чантата, за да не сте в непрекъснат контакт с него.

Силните миризми може да имат отрицателен ефект върху хомеопатичното лекарство. Избягвайте всякакви миризми на камфора, евкалипт, чаено дърво и пр. Същото се отнася и за химически миризми като терпентин, хлорирани продукти и др.

Не бива никога да докосвате хомеопатичното лекарство. Винаги сипвайте гранулите в капачето и после – директно в устата без да ги докосвате. Когато приемате лекарство, устата ви трябва да бъде в естественото си състояние. Ако усещате някакъв вкус или аромат в устата си, изчакайте и отложете приема. Обикновено няма проблем да пиете вода или да си изплаквате устата с вода преди прием. След приема оставете гранулата да се разтвори и изчакайте поне 15 до 30 минути преди да поставите нещо друго в устата си. през следващите няколко часа избягвайте аромата на мента.

Не дръжте лекарствата на много топло. Всяка температура над 60º С прави лекарството безполезно. Такива температури лесно може да се получат в тъмна чанта или в автомобил през горещ ден. Това е може би най-често допусканата грешка, която засяга потенциала на лекарството.

Ако приемате лекарството ежедневно, дръжте лекарството близо до леглото, да речем в нощното шкафче. Доста хомеопати смятат, че е най-добре лекарството да се приеме веднага след събуждането сутрин, затова е добре да ви е ‘под ръка’. Тогава устата е в естественото си състояние, най-много да се наложи да я изплакнете с вода.

Спазването на тези простички правила ще запази ефективността на вашите хомеопатични лекарства.

Обикновено, хомеопатичните лекарства не са скъпи. С течението на годините, през които използва хомеопатични лекарства, пациентът или хомеопатът събират много такива. Това си е направо инвестиция. Правилното съхраняване и боравене с лекарствата ще запази тази инвестиция и вашата аптека винаги ще бъде адекватна и на ваше разположение. Едно от най-неприятните неща е да дадеш лекарство, очаквайки да подейства, а то да не предизвика ефект. Тогава трябва да се преценява дали липсата на ефект се дължи на погрешно предписание, или на това, че лекарството е компрометирано от неправилно съхранение или неправилен начин на приемане. Ако лекарствата се съхраняват и приемат правилно, този проблем отпада.

 

Източник: ХомеоХелп Холистично Училище и Издателство

Вижте още: 10-те най-важни хомеопатични лекарства за деца