Класация с 10-те най-полезни храни за нашето здраве

полезни храни

Световната здравна организация класира 10-те най-полезни храни, които всеки от нас би трябвало да слага по-често на трапезата си и да използва по-често в менюто си, тъй като те зареждат организма с полезни съставки и не позволяват да се развиват в тях опасни болести.

Първата от тях е броколите. Повечето от здравословните си свойства те дължат на фитохимикалите, наречени изотиоцианати. Изследванията показват, че те са изключително важни за предотвратяване на някои видове рак. Като една от ненадминатите супер-храни на майката природа, те са с високо съдържание на витамин С, А и Е, както и на много други важни витамини и минерали.

 

Втората от чудесните най-полезни храни е канелата. Половин чаена лъжичка на ден помага за намаляването на нивата на кръвната захар.

Зеленолистните зеленчуци също попадат в класацията с нaй-полезни храни. Те са добър източник на желязо, богати са на фитохимикали, витамин С, бета каротин и омега-3 мастни киселини.

Кокосът също е в списъка. Кокосовото мляко е много подобно на плазмата в човешка кръв. Така че, всеки път, когато пиете кокосово мляко, смесено с някакъв друг пресен сок, давате на тялото си невероятен тласък на мощ и енергия.

Авокадото е следващият продукт сред необходимите най-полезни храни. Множеството здравословни мазнини и хранителни вещества, открити в него – олеинова киселина, лутеин, фолиева киселина, витамин Е, мононенаситените мазнини и глутатион, помагат да защитите тялото си от сърдечно-съдови заболявания, рак, дегенеративни очни и мозъчни заболявания.

Следващата храна е бобът и бобовите култури. Те повишават нивото на хормона лептин, който контролира апетита. Те са мощна комбинация от витамини, калций, калий и фолиева киселина.

Ореховите и бадемовите ядки също спадат към списъка с най-полезни храни.

Само една малка шепа орехови ядки на ден доставят необходимата доза за организма омега-3, алфа-линоленова киселина, мелатонин, мед, манган и гама-токоферол под формата на витамин Е, който подпомага сърдечната дейност. Орехите предпазват мозъка и предпазват от болестта на Алцхаймер и болестта на Паркинсон.

Сред останалите в списъка с най-полезни храни, които трябва да си осигуряваме всеки ден, са рибата, горските плодове и полезните масла като зехтин, ленено, конопено, тиквено масло, шарлан.

Вицте още:

Хранителните алергии при децата

11 полезни храни, с които да избегнем анемията при децата

20 храни, които тровят нас и децата ни с ГМО

7 храни, които сриват детския имунитет

Коментарите са изключени.