7 важни неща, които трябва да знаем преди да захраним бебето

захранване на бебе съвети

Когато става дума за въвеждането на първата немлечна храна в менюто а бебето, съветвам ви да се ръководите от следното правило: по-добре късно, отколкото твърде рано.

Според съвременните тенденции в захранването на кърмачетата, препоръчително е то да стане най-рано след четвъртия-петия месец, тъй като преди това има риск от възникване на храносмилателни разстройства и поява на алергични реакции. Не бива да се забравя, че колкото по-малко е детето, толкова по-незряла е храносмилателната му система. Тя е с лесноранима лигавица и с увеличена пропускливост за бактерии и токсични вещества.

Важно е да се знае също, че захранването се прави според индивидуалните особености на всяко дете, а не при достигането на дадена възраст. Препоръчително е да се пристъпи към него, когато бебето само прояви интерес към друга немлечна храна.

Как да разберете дали моментът е дошъл?

Когато детето навърши 4-5-месечна възраст, го вземете със себе си на масата, докато цялото семейството се храни. Ако прояви интерес към храната на големите и не отблъсква с език предложената му лъжичка, значи вече е готово. Но ако захранването стане по принуда, има голяма вероятност да създадете отрицателно отношение на бебето към яденето с лъжичка и да го направите злоядо.

1. При въвеждането на нова храна детето трябва да бъде здраво, защото в противен случай е с намалени защитни сили и е по-податливо на храносмилателни разстройства и алергични реакции.

2. Всеки нов продукт се дава в малки дози (1-2 ч.л.), като количеството постепенно се увеличава. Така за около 10 дни едно цяло хранене се замества с новата храна. Поетапното увеличаване на количеството се налага, за да се даде възможност на храносмилателната система да се адаптира.

з. При въвеждането на всяка нова храна трябва да следите за появата на кожни обриви и храносмилателни смущения (подуване на корема, болки и куркане на червата, разстройство или запек). Ако се появят някои от тези симптоми, веднага трябва да преустановите даването на каквато и да е друга немлечна храна поне за 3-4 дни. След това продължете захранването отново, но вече с друг продукт. Разбира се, трябва да се обадите и на педиатъра на вашето дете.

4. Новата храна се дава в началото, докато детето е още гладно, за да може да поеме желаното количество.

5. Ако детето упорито отказва да приеме някоя нова храна, не го насилвайте. Просто не му я предлагайте около седмица, а през това започнете да въвеждате друга храна (например вместо зеленчуково пюре дайте каша).

6. Предлагайте новата храна с лъжичка, не с биберон. Не ползвайте лъжицата , с която вие сте се хранили. Всеки видимо здрав човек може да има в устната си кухина многобройни микроби, които за нас, възрастните, не са опасни, но могат да причинят заболяване на бебето.

7. Децата, родени със здравословни проблеми или с ниско тегло, се захранват по-късно и много по-предпазливо, под усилено наблюдение от педиатър.

Д-р Антоанета Антонова

Д-р Антонова е зам.-председател на Националното сдружение на педиатрите специалисти от извънболнинната помощ и работи като специалист педиатър в XXII диагностично-консултати- вен център в София и „Медицински център за детска неврохабилитация“

 

 

Вижте още:

Защо хапят малките деца

Захранване на бебето със зеленчукови пюрета – кога и как

Захранване – когато детето не иска да яде

Захранване на бебето с кисело мляко и млечни продукти – кога и как?