Захранване на бебето със зеленчукови пюрета – кога и как

пюре картоф карфиол

Зеленчуците са важен компонент от храненето на детето през първата година. С тях започва захранването на бебето и запознаването му с разнообразието от продукти.


Днес все повече специалисти препоръчват захранването да става между четвъртия и шестия месец. Ако детето се кърми и наддава добре първите храни започват да се въвеждат в края на шестия месец. В случаите когато детето е на изкуствено хранене, има рахит, анемия, изостава в растежа или има сериозен запек захранването може да започне по-рано. Начина на захранването се обсъжда с педиатърът на детето, който най-добре е запознат с особеностите на неговото развитие.

Предимства на зеленчуците като първа храна.

  1. Има богат избор от хипоалергенни продукти (тиквички, всички видове зеле, зелен грах, зелен боб), които могат да се дават на алергични деца.
  2. Зеленчуците са по непретенциозни по отношение на съхранението на готовото пюре (особено картофите), а това е много важно когато приготвяте храната на бебето в домашни условия. Когато приготвяте зеленчуците у дома, те трябва да се варят на пара или в малко подсолена вода (така съхраняват най-добре полезните си свойства ) след което се пасират в блендер и към тях се добавя малко растително масло, а от 7-7,5 месеца по 3-5 грама масло.
  3. Целулозата в зеленчуците има лечебен ефект при запек.
  4. Зеленчуците са богати на витамини и микроелементи.
  5. Ниското съдържание на захар в зеленчуците (в сравнение с плодовете), помага да се изградят правилни вкусови навици. От плодове е по-трудно да да се премине към зеленчуци от колкото от зеленчуци на плодове.

Най-подходящото време за започване на захранването е когато бебето е бодро и здраво и няма обострена алергия. Между ваксинацията и момента на захранване трябва да има интервал от 5 до 7 дни. Препоръчително е захранването да започне през първата половина на деня и поне в началото да се води хранителен дневник, за да може лесно да се следят реакциите на детето.

Нов продукт трябва да се въвежда постепенно (5 -10 г или около 1 \ 2 ч.л). При добро преглъщане, отсъствие на алергична реакция, промени в изпражненията, колики и др. в продължение на 1-2 седмици, постепенно се увеличава обема до препоръчителната доза, като наблюдението за алергична реакция продължава.

 

Възраст (в месеци) 6 6.5 7 8 9 10.12
Зеленчукови пюрета, гр 10-50 60-100 150 170 180 200

 

Ако сте сигурни, че няма проблем, можете да постепенно да разнообразявате менюто чрез въвеждане не на нови продукти с интервал от 4-5 дни

За захранване е най-добре да се избират еднокомпонентни (съдържащи един вид зеленчук) без добавки. Това помага да се идентифицира причината ако възникне алергия или друга непоносимост. Подходящи за захранване са : моркови, картофи, тикви, тиквички, а след това и зеле, зелен фасул, грах. Доматите и лука се въвеждат по-късно, около 10-11 месец.

От седмия месец зеленчуковите пюрета могат да се комбинират с месо. Ако към зеленчуковото пюре се добави месен бульон се получава супа. Така детето плавно преминава от зеленчуковото пюре към пълноценна храна, която да замести едно от кърменията.

Автор: Жанна Смирнова, педиатър.

Child-doctor.ru

Източник: Babyfoodsrecipes.blogspot.bg

Вижте още:

10 рецепти за домашни бебешки пюрета и ястия (6-12 месеца)

Примерна схема за захранване на детето през първата година

Захранване – когато детето не иска да яде

Захранване на бебето с кисело мляко и млечни продукти – кога и как?