Първите зъбки – кога поникват и какви са симптомите

първи зъби бебе дете

 


Поникването на първите зъбки е един доста вълнуващ момент за повечето родители, който обаче е изпълнен и с немалко тревоги, безсънни нощи и повод за безпокойство и раздразнителност от страна на малките деца. Кога започват да растат първите зъбки, какви са симптомите и какви мерки е добре да вземем, ако поникването е болезнено? Ето някои полезни съвети, свързани с появата и развитието на млечните зъби при децата:

Кога поникват млечните зъби?

Зародишите на млечните зъби всъщност започват да се формират в много ранен етап, още през бременността – от 7-ма гестационна седмица до 10-та гестационна седмица, а за постоянните зъби – от 4-ти ембрионален месец до 9-ти месец след раждането. Разликата в продължителността на залагането на зародишите при временните и постоянните зъби е свързано с продължителността на техния живот.

Зъбният пробив на млечните зъби при бебетата започва от 4 до 6 месец след раждането, когато вече е преминал периода на колики, създали сме връзка с малкия човек и сме се адаптирали взаимно.

Обикновено появата на първите зъбки се смята и за логичен момент да се пристъпи към захранване.

Периодите за пробив на зъбите са ориентировъчни и варират при различните деца. Обикновено зъбите се появяват симетрично, по групи, най-напред в долната, а малко по-късно и в горната челюст.

Последователността на пробива се проследява по месеци, като за напълно оформено и завършено млечно съзъбие говорим около 3 година след раждането.

Има деца, при които 12 месеца след раждането не е поникнало нито едно зъбче, но това не е причина за тревога, особено, ако детето е здраво и без придружаващи заболявания. Според много от изследователите, по-късният пробив на зъбите осигурява по-висока степен на минерализация на зъбните структури и по-голяма устойчивост на кариес. Независимо кога пробиват зъбите – по-рано, по късно или навреме, срещата с детски стоматолог е задължителна в рамките на 1-вата година от живота му .

Симптоми на поникване на първите зъби

Първите признаци на зъбен пробив започват месеци преди зъбките да се видят реално в устата. Най-често около 4-тия месец започва обилно слюноотделяне, лапане на всякакви предмети, но най-вече – на ръцете. В повечето случаи детето е по-раздразнително, плаче без видима причина, като плачът може да е много внезапен на пристъпи. Може да има лека температура до 37,7-37,8 градуса при добро общо състояние, възможна е поява на лека хрема или секрет от носа, обрив и зачервяване около устата и по лицето, намален апетит, влажни очи, зачервяване на венците.

Как да се грижим за млечните зъби и какво е важно да предприемем, когато започнат да поникват:

  • Поддържайте добра орална хигиена, почиствайте зоната около зъба, за да се намали риска от вторично възпаление на венците поради натрупване на плака.
  • Болката, дразненето и дискомфортът могат да бъдат облекчени и с помощта на гелове за никнещи зъби, но е важно е те да бъдат изработени от натурални съставки и да не съдържат оцветители и спирт. Лидокаинът, който се съдържа в някои от геловете, не е добра идея и не е подходящ за честа употреба, ето защо е по-добре да заложите на варианти, разработени на билкова основа и без парабени.
  • Давайте на детето охладени зъбни играчки (пръстени за гризане) или хладни кърпи, които да дъвче, ако никненето на зъбки е болезнено.
  • Постарайте се детето да добре хидратирано и да приема достатъчно течности.
  • Потърсете лекарска помощ, ако симптомите на болка и дискомфорт сe задълбочат или продължават повече от 24 часа, за да се изключи инфекция на горните дихателни пътища и други общи заболявания
  • Първата среща с детски стоматолог трябва да се случи в рамките на 6-12 месеца след раждането.

 

цветелина дучева

Автор: Д-р Цветелина Дучева, стоматолог и завеждащ детския прием към Дентална клиника Петър Дучев.

Д-р Дучева завършва дентална медицина през 2002 г. във Факултет по дентална медицина към Медицински университет  в гр.София. Основни акценти в професионалната й кариера са ендодонтско (канално) лечение и детска дентална медицина. Има специализации по микроскопска микроинвазивна ендодонтия и лечение на деца под обща анестезия.

 

Вижте още:

Хомеопатия при болезнено никнене на зъби

Първи стъпки в миенето на зъбки – как да научим детето на дентална хигиена

6 важни мерки, с които да избегнем кариеса при децата

Силантите – какво представляват и как предпазват детските зъби от кариес?