Болезнено никнене на зъбки – как да се справим?

болезнено никнене на зъби бебе дете

 

цветелина дучева

Автор: Д-р Цветелина Дучева, стоматолог и завеждащ детския прием към Дентална клиника Петър Дучев.

Д-р Дучева завършва дентална медицина през 2002 г. във Факултет по дентална медицина към Медицински университет в гр.София. Основни акценти в професионалната й кариера са ендодонтско (канално) лечение и детска дентална медицина. Има специализации по микроскопска микроинвазивна ендодонтия и лечение на деца под обща анестезия.

 

Болезненото никнене на зъбите може да е трудно време както за бебето, така и за цялото семейство. Първото зъбче обикновено пробива, когато бебетата са между 4 и 6 месечна възраст. При някои деца никненето на зъбите е безболезнено, но при други е процес, свързан с болка и промени в храненето и съня.

Симптоми при болезнено никнене на зъби

 • обилно отделяне на слюнка
 • подути и болезнени на докосване венци
 • бебето отказва храна
 • лапане на всякакви предмети
 • раздразнителност, плачливост
 • проблеми със съня

Повечето педиатри твърдят, че диарията, леко повишената температура и раздразнителността не са свързани с никненето на зъби, но за много майки тези симптоми са обичайни за техните бебета, когато им предстои да излезе поредното зъбче.

Винаги трябва да се обърнете към лекар, ако вашето бебе има симптоми, които ви притесняват или телесната температура е 38,5 градуса или по-висока.

Основното,с което трябва да се запасим при пробив на млечните зъбки е ТЪРПЕНИЕ.

За да се покаже в устата, млечният зъб трябва да „излезе“ от костта и да преодолее няколко слоя лигавица (венец). Така в устата се появява една “разкъсна“ рана, която под влияние на нормалните микрообитатели  в устата лесно се възпалява, зачервява, боли, отточна е и дори може да кърви. Все симптоми, които придружават всяко банално възпаление в нашия организъм и това обяснява дискомфорта, който детето изпитва.

Не ползвайте прекомерно често гелове за облекчаване на пробива, които съдържат лидокаин, овкусители и подсладители, те не са най-доброто за вашето дете. Вместо това, заложете на гелове за облекчаване на болката, които съдържат изцяло натурални съставки. Хомеопатичните препарати при някои деца действат, при други не, но е добре да пробвате.

Натуралните и изпитани продукти от времето на нашите баби, като например лайка, шипка и липа, имат много силен противовъзпалителен ефект.

Какво да правим, ако никненето на зъбки е болезнено?

 • Поддържайте добра орална хигиена, почиствайте зоната около зъба, за да се намали риска от вторично възпаление на венците поради натрупване на плака.
 • Дразненето и дискомфортът могат да бъдат облекчени и с помощта на гелове за никнещи зъби, но е важно те да бъдат изработени от натурални съставки и да не съдържат оцветители и спирт. Лидокаинът, който се съдържа в някои от геловете, не е добра идея и не е подходящ за честа употреба, ето защо е по-добре да заложите на варианти, разработени на билкова основа и без парабени.
 • Давайте на детето охладени зъбни играчки (пръстени за гризане) или хладни кърпи, които да дъвче.
 • Постарайте се детето да добре хидратирано и да приема достатъчно течности.
 • Потърсете лекарска помощ, ако симптомите сe задълбочат или продължават повече от 24 часа, за да се изключи инфекция на горните дихателни пътища и други общи заболявания
 • Хомеопатичните продукти срещу болезнено никнене на зъби могат да се комбинират с мерките по-горе
 • Първата среща с детски стоматолог трябва да се случи в рамките на 6-12 месеца след раждането

 

 

Вижте още:

Избор на детска паста и четка за зъби – какво трябва да знаем?

Първите зъбки – кога поникват и какви са симптомите

Силантите – какво представляват и как предпазват детските зъби от кариес?

Хомеопатия при болезнено никнене на зъби