Силантите – какво представляват и как предпазват детските зъби от кариес?

силанти дете зъби

С появата на постоянните зъбки неизменно се увеличават и грижите за тяхното здраве. Контролът върху денталната хигиена обаче е предизвикателство за много родители. Какво можем да направим, за да предпазим децата от кариеси още във възрастта, в която трудно се справят с четката и пастата за зъби?

Една от възможностите е поставянето на силант – това е специално покритие върху дъвкателната повърхност на зъбките, което играе ролята на щит и намалява риска от развитие на кариес.

Каква е ползата от поставянето на силанти?

Силанти се поставят върху постоянните дъвкателни зъби (молари), непосредствено след тяхното изникване. Това е периодът, в който зъбите са силно предразположени към възникване на кариес поради анатомичната им особеност – те са с изразен релеф, с много на брой и дълбоки фисури. Природата е създала този релеф, за да може храната да се сдъвква по-лесно. Той обаче е предпоставка за задържането зъбна плака. Току-що изникнали, постоянните зъби не винаги са напълно минерализирани, което ги прави особено уязвими към образуването на кариеси. Като прибавим и липсата на умения у децата да чистят добре зъбите си и честата консумация на рафинирани и сладки храни – рискът се увеличава значително.

 

Какво представлява силантът?

По своя състав силантът е сред материалите, използвани при лечение на кариес – фотополимеризиращ композитен материал, обогатен с флуор. Силантът запълва дълбоките фисури на зъбчетата, като по този начин се изглажда релефът и се предотвратява задържането на бактериална плака. Силантите предпазват дъното на фисурите до завършването на пълната им минерализация и служат като резервоар за флуоридни йони.

 

Каква е процедурата по поставяне на силант?

Първо зъбчето се почиства с четка и паста. След това дъвкателната повърхност се обработва с киселина, както при поставянето на пломба. Върху обработената повърхност се поставя залепващ агент. Силантът се нанася в течно състояние – разстила се, след което се „запечатва” с фотополимеризационна лампа.

 

На каква възраст е подходящо да се поставят силанти?

Добре е да се поставят възможно най-скоро след изникването на постоянните зъбки. Важно условие е да се е показала дъвкателната им повърхност, но да не е изникнал напълно целият зъб.

Първите постоянни молари изникват на 6-7 годишна възраст, а вторите – между 11 и 13-годишна възраст, така че това се счита за подходяща възраст.

 

Ще усеща ли детето болка при процедурата?

Процедурата по поставянето на силанти е абсолютно безболезнена за детето и зъбът не се обработва с машинка, нито е необходимо поставянето на упойка.

 

Какви са показанията?

Силант може да се сложи като профилактика на появата на кариес при всички деца. Особено важно e да се постави, когато рискът от кариес е по-висок.

 

Как се отстранява силантът?

Добре е да се знае, че силантът не се премахва с отделна процедура. Чрез дъвкателната функция той се изтрива с течение на времето. През този период се извършва стандартна грижа за зъбите, защото поставянето на силанти не изключва добрата зъбна хигиена.

SONY DSC

Автор: Д-р Катерина Митева

Стоматолог, специалист в областта на микроскопски подпомогнатата директна и индиректна възстановителна стоматология.

http://www.dentaconsult.bg/

https://www.facebook.com/dentaconsult

 

 

Вижте още:

Стоматологът Катерина Митева със 7 ценни съвета за здравето на млечните зъбки

Развитие и растеж на млечните зъби (графика)

Защо хапят малките деца

Comments are closed.