10 съвета как да стимулираме децата си да се хранят здравословно

Все повече родители осъзнават важността на това децата да се хранят здравословно и се опитват да изградят навици и отношение към различните видове храни. Това трябва да стане в семейството с общите усилия и с участието на всички негови членове. Защото именно формирането на семейни навици и хранителната култура изиграват решаваща роля по-късно, когато хлапетата стават все по-самостоятелни, вече не са 24 часа в полезрението на мама и татко и ще трябва сами да решават какво да си вземат за ядене.

Как да научим децата си да избират полезните пред не толкова полезните храни и как да ги стимулираме да се хранят здравословно и правилно още от малки? Ето някои съвети:

1. Да бъдем добър пример за подражание

Няма как да очакваме децата да искат да се хранят здравословно, ако и ние самите не го правим. Личният пример е най-силното ни средство, когато искаме да научим малките си наследници на нещо. Те възприемат нас, родителите, като първи и най-близък пример за подражание. Децата са много по-склонни да се хранят здравословно, когато виждат, че техните родители и други членове от семейството го правят. Не е добре, а и няма да донесе желания резултат, да се опитваме да налагаме на децата си правила, които самите ние не спазваме. Нека не забравяме, че малкото човече не винаги прави това, което му се казва, но винаги ни гледа и попива всичко, което правим.


2. Да зареждаме хладилника и кухненския шкаф с полезна и разнообразна храна

Ако си поставим за цел и се научим да пазаруваме здравословни храни, ястията от ежедневното меню вкъщи също ще бъдат такива. Много е важно в хладилника и в шкафовете с хранителни продукти да преобладават основните храни, а не такива от типа junk food, които нямат особена хранителна стойност. Ако в кухнята на семейството присъстват само натурални и здравословни продукти, децата ще изберат с тях. Много е важно да има и голямо разнообразие на тези полезни храни. Така дори и някое от хлапетата да се мръщи на някакво здравословно ястие, ще може да избере друго нещо и изборът му винаги ще бъде правилен и полезен за здравето.

3. Да включваме децата активно в пазаруването и готвенето

Ангажирането на децата в пазаруването, подготовката и готвенето на храната, е много добър начин да ги научим на отговорно поведение към храненето и постепенно да формираме у тях предпочитания към здравословните продукти. Като включваме хлапетата активно в тези процеси, те ще се почувстват ангажирани и наравно отговорни с големите за приготвянето на семейното меню. Ако редовно готвим с любимите здравословни продукти на децата си и го правим заедно с тях, това може да се превърне в голямо забавление за мъничетата. Добре е да започваме от пресните храни, когато пазаруваме в магазина – плодове и зеленчуци, крехки меса, риби. Задължително е в пазарската ни кошница да присъстват варивата, млечните продукти, яйцата. Ако семейството обича хляб и паста – нека бъдат пълнозърнести. А за не толкова полезните храни винаги може да обясним на детето с кои здравословни продукти можем да ги заменим и да купим тях. Бихме могли също така да предложим и да си направим същото нещо, но вкъщи, по наш вкус и с продуктите, които току-що сме си купили. Повечето хлапета ще се радват да помогнат в приготвянето на домашна пица или домашен течен шоколад и ще ги заобичат.

4. Да даваме избор на децата, без да не ги насилваме при храненето

Нищо добро няма да излезе, ако се опитаме да налагаме свръхконтрол на децата спрямо храната и настояваме да ядат полезни неща, които те всъщност не понасят. Хлапетата не трябва да се чувстват принуждавани и да приемат храненето като насилие, защото е твърде вероятно това да доведе до бунт и до много проблеми в мисията ни да ги научим на здравословен хранителен режим. Ако детето не иска да изяде нещо от чинията си, дори и да седи на масата с часове, това няма да го накара да заобича тази храна. Специалистите твърдят, че колкото по-малко „насилваме“ децата да ядат определен продукт, толкова по-малко ще се съпротивляват. Хлапетата трябва да имат възможност да кажат „не“ и право на избор. Разбира се, най-добре ще бъде, ако им предоставим две или три достатъчно добри опции, от които да избират.

5. Да се храним здравословно заедно – цялото семейство

Всяко семейство има свои „традиции“ и правила в храненето и най-малките му членове неминуемо ги усвояват. Ако се храним на изключен телевизор, без телефони на масата и с внимание, насочено към храната и към останалите членове от семейството, това е ясно послание за децата, че яденето заедно е приоритет. Днешният начин на живот позволява на семействата да се събират на масата предимно на вечеря и през уикендите. Нека използваме тези възможности максимално – да изградим традиция, според която часовете за хранене на вечеря през седмицата и за обяд и вечеря през уикендите да се спазва от цялото семейство. Това е и подходящо време, в което можем да поговорим с децата си  за ползите от здравословното хранене, за видовете храни, за изкусителните вредни продукти и въздействието им върху организма. И нещо много важно – правилата на масата и по отношение на храната трябва да важат еднакво за цялото семейство.

6. Да създадем рутина на хранене

Специалистите диетолози съветват да се храним семейно по възможност по едно и също време и на едно и също място. Изграждането на този навик ще помогне на децата да сядат на масата гладни и готови за хранене. Липсата на рутина обърква малчуганите и води до усвояване на вредни навици. Такива са например непрекъснатото приемане на „леки“ закуски между храненията, преяждането, ако се прескочат закуската или обяда, прибягването до нездравословни храни „за залъгване на глада“ и т.н.

7. Да предлагаме порции, съобразени с възрастта на детето

Силно препоръчително е порциите за децата да бъдат по-малки. Мнозинството съвременни специалисти по диететика и хранене са единодушни по тази тема. Едно малко дете трудно ще придобие усет към количествата, ако има навика да поглъща храната от препълнена чиния. Когато хлапето каже, че се е нахранило, че не може да поеме нищо повече, недопустимо е да го насилваме. То няма да остане гладно и, ако не е стресирано от реплики като „Да видя дъното на чинията“, „Всичко трябва да се изяде“ и други подобни, само ще поиска допълнително, в случай че храната не му е била достатъчна.

8. Да ограничим „изкушенията“

Нездравословните храни, които често определяме като „изкушения“ (защото в повечето случаи те наистина са много атрактивни, вкусни и с лъскави опаковки), трябва да бъдат ограничавани. Но не и тотално забранявани, защото тогава се превръщат в нещо много желано и привлекателно за децата. Не е добра идея и да складираме или „крием“ вкъщи нездравословни храни, защото е много вероятно децата да ги открият. Най-добре е те да знаят, че нездравословните храни не са част от основното меню на семейството, но не са и напълно забранени. Някои диетолози съветват да избираме определен ден от седмицата или просто от време на време да излизаме семейно на пицария или на сладкарница, но ясно да обясняваме на децата, че това е нещо различно от установения ни начин на хранене.

9. Да насърчаваме децата да пият вода, когато са жадни

Водата е изключително важна за детския организъм и по това две мнения няма. (Повече за приема на вода от децата можете да видите ТУК). Водата е най-добрата напитка за нашите малчугани, защото утоляването на жаждата с плодови сокове от кутия, газирани напитки, студен чай и други подобни, води до приемане на допълнителни съставки, които не са полезни за детския организъм. Тези продукти обикновено съдържат добавена захар, подсладители, често и консерванти. При редовна консумация „сладките“ напитки могат да доведат до наднормено тегло и до увреждане на зъбите. За да стимулираме децата да избягват газираните напитки и соковете от кутия, трябва да им обясним, че те не заместват водата. Ако искаме да сме последователни, ние също трябва да се откажем от тези нездравословни напитки и да ги изключим напълно от семейното меню.

10. Да не използваме храната като наказание или награда

Реплики от типа „Ако не слушаш, оставаш без вечеря“ или – „Ако си изядеш супата, ще те накажа“, са не само неефективни, но и вредни за децата. И в двата случая им даваме негативен сигнал. Психолозите смятат, че опитите да възпитаваме с помощта на храната могат да причинят редица проблеми, в някои случаи дори хранителни разстройства. Използването на храната като наказание – ако лишаваме децата от вечеря например – може да доведе до системно преяждане или ядене скришом, защото децата се страхуват, че ще гладуват. В другия случай – когато обещаваме дадена храна като награда (най-често сладкиши или бонбони или шоколад, които не са сред полезните за малчуганите храни), ние й придаваме по-голяма ценност, отколкото останалите храни. Децата трябва да приемат храната като храна, а не като инструмент, чрез който ги санкционираме за извършена лоша постъпка или ги награждаваме за нещо добро.

Автор: Яна Атанасова, Roditel.bg

Вижте още:

5 лесни рецепти за здравословни палачинки без брашно

5 ценни съвета за здравословно хранене на децата

8 мита за (не)здравословните храни

10 правила при хранене, които френските деца спазват