Пие ли детето ви достатъчно вода?

дете вода

Моето дете не иска вода. Но има ли как да го накараме да пие? – Колко вода трябва да пие детето според възрастта? Каква вода да му давам – минерална, изворна или чешмяна? Тези и други въпроси си задават повечето майки на малки деца.

И ако за повечето възрастни е ясно колко е важно да се пие достатъчно вода, при децата, особено ако те са по-малки, често се случва така, че водата да не е от най-любимите напитки или, улисани в игри,  забравят да пият нужните количества от нея.


Ето някои симптоми, сигнализиращи, че водата, която поема вашето дете на дневна база, може да е недостатъчна, което повишава риска от обезводняване:

  • Замаяност
  • Потъмняване на урината
  • Сухота в устата
  • Отсъствие на сълзи, когато детето плаче
  • Главоболие

Какво количество вода трябва да поемат децата?

Общото правило е да предлагаме вода през целия ден, а не само когато детето е жадно. Нуждите от вода при децата зависят от няколко фактора, като например възраст и ниво на физическа активност. Влажността на въздуха, температурата навън и общото здравословно състояние на детето също са от значение.

Макар да не съществуват строгоопределени норми колко точно вода на ден е добре да приема едно дете, все пак има някои общи рамки, които могат да послужат за ориентир:

таблица нужда от вода дете
* Според препоръките на Institute of Medicine of the National Academies, САЩ

„Освен директно, децата си набавят вода и от пресните плодове и зеленчуци, така че не ги пропускайте в менюто им. Някои деца не обичат вкуса на чистата вода, затова може да го освежите като добавете към нея резен лайм или киви, клонка мента или ароматна ягодка”, съветва експертът по здравословно хранене Маги Пашова.

Каква вода да даваме на детето? Минерална, изворна, чешмяна?

Диетолози и педиатри съветват да избирате внимателно водата, която давате на детето си. Най-добре е тя да е изворна, която има много слаба минерализация, за разлика от вода, на чийто етикет пише „минерална“. При малките деца минералната вода не е препоръчителна, тъй като бъбреците им са все още в процес на развитие и могат да бъдат натоварени от минералния състав.

Водата от чешмата също не е препоръчителна, освен, ако не я пречиствате (със специални пречиствателни кани).

Как да накараме детето да пие вода?

Тук думата „накараме“ е погрешна. Всъщност – не правете пиенето на вода нещо насилствено. Обикновено децата забравят да пият течности, улисани в игри. Достатъчно е да ги подсещате и да носите бутилка вода винаги със себе си. Ако детето е болно, тогава вече трябва да обърнете по-сериозно внимание, тъй като има сериозен риск от дехидратация, особено при повишена температура.

Що се отнася до бебетата, повечето педиатри са на мнение, че не е нужно да се дава допълнително вода, тъй като те си я набавят от кърмата. Това обаче не се отнася до бебенца, хранени с адаптирано мляко. Повече информация вижте ТУК.

Добре е да знаете:

  • Приемът на вода по време на хранене не е препоръчителен. Вместо това, давайте вода на детето, след като е приключило с храната.
  • При малките деца е добре да се консумира изворна вода, която е с ниска минерализация и мек балансиран вкус, а също е подходяща за ежедневна употреба.
  • При повръщане рискът от обезводняване се увеличава, тъй като детето губи ценни минерали като калий, натрий и хлор, които са отговорни за водно-електролитния баланс. Ето защо се уверете, че вашият син или дъщеря приема достатъчно течности при състояния от този тип.
  • Приемът на вода има влияние върху състоянието на имунната система при малчуганите, тъй като тази важна течност подпомага пречистването на лимфната система, което подобрява имунния отговор.

Списание РОДИТЕЛ, Roditel.bg

Вижте още:

Занимания с вода и насипни материали по метода „Монтесори“

Водата през бременността – каква да пием и в какви количества

6 смути рецепти, с които да подобрите имунната система на децата

8 важни неща, свързани с детския имунитет