Водата през бременността – каква да пием и в какви количества

вода бременност2

Всички знаем колко е важно пиенето на вода за здравето, както на децата, така и на възрастните. Но приемът на вода е от особено значение по време на бременността, когато потребността от тази жизненонеобходима течност се увеличава.


Защо водата през бременността е толкова важна?

През първия триместър много бъдещи майки изпитват сутрешно гадене, съпроводено с повръщане и дискомфорт. Ако подобни проблеми са налице, приемът на по-големи количества вода е абсолютно задължителен, за да се избегне риска от дехидратация. Правилото тук е, че трябва да изпивате поне по 100 мл. вода след всеки неприятен момент, свързан с повръщане.

Друга основна причина да увеличите приема на вода по време на бременност е, че тя помага на ценни хранителни вещества да достигнат до отделните клетки. Имунната система на бъдещата майка ще бъде в по-добро състояние, ако тя пие достатъчно вода, което редуцира риска от вирусни и бактериални инфекции.

Водата помага на тялото да усвои витамините и минералите и да ги транспортира до кръвните клетки. Тези богати на полезни елементи кръвни клетки достигат до плацентата, а оттам и до бебето. Винаги носете със себе си бутилка с вода и често отпивайте на малки глътки”, съветва експертът по здравословно хранене Маги Пашова.

През деветте месеца от бременността, жената се сблъсква с различни проблеми като подуване на крайниците, запек, киселини, хемороиди, повишено кръвно налягане, проблеми със съня. Всички тези състояния се повлияват благоприятно от пиенето на вода. Колкото и нелогично да звучи, отоците и задържането на вода намаляват именно чрез прием на вода. Когато приемате вода, тялото се освобождава от задържаните течности, намалява се лимфния застой и се пречистват токсините, което е от огромна полза за бременната жена, чийто организъм работи на много по-бързи обороти от обичайното.

devin butilkaБъбреците и пикочният мехур също се нуждаят от достатъчно вода, тъй като в последните месеци от бременността матката притиска мехура и така той не може да се освободи напълно. Това повишава риска от възникването на уроинфекции, които често мъчат бременните жени. За да редуцирате този риск, пийте повече вода, така пикочните пътища ще се пречистят.

Каква вода да пие бременната жена?

Изборът на вода е от голямо значение през периода на бременността. Не пийте чешмяна, тъй като организмът на бременната е много по-податлив към различни проблеми и водата от чешмата може да се окаже източник на стомашно-чревни инфекции. Много жени се колебаят между изворната и минералната вода. Най-добре е да се заложи на изворната вода, тъй като тя се отличава с по-ниска степен на минерализация и мек, балансиран вкус, а също така се препоръчва от специалистите за ежедневна и постоянна употреба, включително от бременни жени.

Какви количества вода са необходими по време на бременност?

Препоръчителният прием на вода през бременността е 2 литра на ден. Важно е това количество да бъде разпределено равномерно – не чакайте тялото да започне да се обезводнява. Винаги носете в чантата си бутилка вода. Това е особено важно през първите месеци, когато бъдещите майки често страдат от гадене, световъртеж и повръщане и е добре водата да е под ръка. Температурата на водата също е от значение – не пийте леденостудена вода през горещите летни месеци, а такава на стайна температура. И не забравяйте – водата е жизненоважна, както за вас, така и за малкото бебче, което се храни и расте чрез вашето тяло.