Колко струва да отгледаш дете в Германия?

За мнозина, които смятат, че отглеждането на деца в България е скъпо начинание, тази статия вероятно ще прозвучи плашещо и дори невероятно. Но е факт – за да отгледаш едно дете в Германия, е необходимо цяло състояние. От памперсите и бурканчетата с бебешка храна до уроците по музика и шофьорската книжка – за всичко това са нужни много, много пари.
Ето как DW описва живота с малки деца по немски стандарт и колко струва да отгледаш дете в Германия:

Родителите в Германия с удоволствие купуват всичко, което е необходимо за децата им, но разходите се оказват толкова високи, че нерядко надхвърлят възможностите на семейния бюджет. Има най-различни изчисления за разходите по отглеждането на едно дете, като най-достоверни са тези, които почиват на данните на Германската статистическа служба. От тях излиза, че през първите шест години от живота на едно дете родителите имат около 6 200 евро разходи на година. При това тази сума не включва най-първите разноски след раждането на детето, свързани с набавянето на дрешки, количка, легълце и пр. Тези първи разходи възлизат в Германия средно на 3 140 евро.

Разходи по немски – от А до Я

Друго перо, което не е включено в статистиката, са таксите за детските ясли и градини. Семействата, в които и двамата родители работят, плащат средно по 400 евро месечно за ясла и около 200 евро за детска градина. А онези майки, които започват работа само на половин работен ден, за да се грижат за децата си, понасят материални загуби, които също не са включени в споменатите изчисления.

С възрастта на детето нарастват и разходите по отглеждането му. Защото колкото по-голямо става детето, толкова повече неща са му необходими – книги, учебни пособия, дрехи, занимания в свободното време, които струват пари. Германският седмичник „Ди Цайт“ е изчислил, че между шестата и единайсетата си година едно дете създава разходи в размер на близо 50 000 евро. В тях са включени храната и напитките, обзавеждането на детската стая, разходите за ток, наем, медикаменти, учебни пособия, дрехи, играчки и други. Изданието твърди освен това, че родителите с по-високи доходи харчат около три пъти повече пари за децата си, отколкото хората с по-ниски доходи. В абсолютни числа разликата между двете категории изглежда така: 364 срещу 1 100 евро на месец.

Близо 150 хиляди евро

Почти всички младежи искат да вземат и шофьорска книжка, което струва средно 1 700 евро. Да не забравяме също така, че децата (не само в Германия) все по-рано получават и първия си смартфон. 37% от германчетата на възраст между 6 и 9 години имат собствен мобилен телефон. Сред по-големите – между 10 и 13 години – цели 84% притежават такъв.

Допълнителни разходи създава и евентуалната нужда от частни уроци. Същото важи и за занимания в свободното време, които струват пари – уроци по музика или по рисуване, тренировки по футбол, тенис, плуване. Такси се плащат и за частните училища и интернати. Взимайки предвид всички тези фактори, германският „Ди Цайт“ е изчислил, че първите 18 години от живота на едно дете струват на родителите общо 148 104 евро.

 

Вижте още:

Детските градини по света

Френският възпитателен модел – как французите отглеждат своите деца

Държавата, в която не се раждат деца с Даун

Какво е да отглеждаш дете в Швейцария