Френският възпитателен модел – как французите отглеждат своите деца

Много хора забелязват, че децата във Франция като цяло се държат добре. Те рядко са непослушни и разтревожени, ядат това, което им сервира, и учтиво поздравяват съседите. Сайтът Bright Side се опита да разбере каква „тайна съставка“ добавят френските родители към възпитанието на децата си.

Първата година на бебето

Младите майки във Франция се връщат на работа по-малко от 10 седмици след раждането. Ако държат да останат с децата си за по-дълъг период от време, те трябва да се откажат от заплатата си в полза на социални помощи.

След края на отпуска по майчинство детето постъпва в детска градина. От ранна възраст то е заобиколено от нови хора, което му помага да се адаптира по-бързо и да стане по-независимо в живота.


Бебето спи в отделна стая

Децата още от бебета се учат да спят в собствените си легла, дори и в отделни стаи.

Ако детето се събуди през нощта и започне да плаче, майката обикновено чака няколко секунди, за да се увери, че присъствието й е наистина необходимо.

Свобода

Френските родители дават на децата си толкова свобода, с колкото могат да се справят. Много рядко се вижда родител, който да придружава неотлъчно детето на детската площадка.

Те не се намесват в конфликтите между децата, позволявайки им да се справят сами със ситуацията.

Добър съвет за родителите е да се създаде ясно разграничение между невинни шеги и наистина лошо поведение. Само лошото поведение трябва да бъде наказвано, така че вашето дете да знае разликата.

Бабите и дядовците не са детегледачки

Френските деца общуват с бабите и дядовците си обикновено на семейни празници или в почивните дни.

Рядко можете да видите възрастни хора да се грижат за внуците си. По-вероятно е те да се наслаждават на чаша вино или кафе.

Няма „бебешка храна“

Храната е едно от най-важните неща в живота на французите, а обедната почивка може да продължи 2 часа.

Децата и възрастните ядат една и съща храна, защото в Франция няма такова нещо като „храна за деца“. Родителите не принуждават децата си да ядат това, което не харесват, но настояват поне да го опитат.

Добрите маниери говорят много

Добрите маниери говорят много и френските деца знаят това. Те поздравяват своите гости и съседи, не се тръшкат на обществени места и отстъпват мястото си в автобуса на по-възрастните.

От много ранна възраст те научават четири важни учтиви фрази и поздрава: „Благодаря“, „Добър ден“, „Добре дошли“ и „Довиждане“.

За образованието си има подходящо време

Много често децата не могат да четат на 5-годишна възраст, а за родителите това не е проблем. Детството е времето, в което те трябва да се научат да мечтаят, да изследват света и да бъдат учтиви и отговорни. А на 6 години ще се научат да четат и броят.

Неделя е ден за семейството

Неделя е най-доброто време да отидете на пикник в парка, да си организирате барбекю или да покарате велосипед. Френските родители са много съзнателни относно неделните дейности и се подготвят предварително.

Децата получават джобни от ранна възраст

По време на пазаруване децата обикновено са спокойни и не правят голям въпрос от отказа на родителите да им купуват бонбони в блестяща опаковка.

Те започват да получават джобни пари на 7-годишна възраст и им се позволява да ги похарчат, както искат. Месечният размер на джобните пари обикновено е равен на възрастта на детето.

Вижте още:

Как една майка учи 6 годишния си син на уважение към жените и на добри обноски

Те чистят, подреждат и сервират – или просто образование по японски

Мъдрите правила, с които еврейските родители възпитават успешни деца

10 правила при хранене, които френските деца спазват