Държавата, в която не се раждат деца с Даун

Исландия е на крачка да се превърне в първата страна, в която няма да се раждат деца със синдрома на Даун.

Малко след 2000 г. северната държава въвежда пренатални тестове и почти всички жени, които получават положителен резултат, прекратяват бременността си. Въпреки че тестовете не са задължителни, всички майки са информирани за възможността, и 85% от тях ги правят, пише Actualno.com.

Става въпрос за т.нар Комбиниран тест, който включва ултразвук и кръвни изследвания, взимайки предвид и възрастта на майката. Такъв тест се прави и у нас, но не всички бъдещи родители могат да си го позволят.

Резултатите показват дали плодът има хромозомна аномалия, която най-често означава Синдром на Даун.

Според исландското законодателство аробтите след 16-ата гестационна седмица са разрешени, ако плодът има аномалии, а Синдромът на Даун попада в тази категория. Като цяло, годишно със Синдром на Даун в Исландия се раждат не повече от 1-2 бебета. Понякога това се дължи на неточен тест.

„В страната ни все още се раждат деца със Синдром на Даун. Някои от тях са били нискорискови в скрининговите тестове и затова не са били засечени“, заявява Хулга Хяртардотир, експерт по пренатална диагностика.

Психоложката Хелга Сол Олафсдотир пък консултира жени, обмислящи да прекратят бременността си, пише Independent.

„Това е твоят живот и ти имаш право да решиш как да изглежда той“, казва тя на бъдещите майки. „Ние не гледаме на аборта като на убийство. Гледаме на него като на прекъсване на живот, който би имал много усложнения, предотвратявайки по този начин страданието и на детето, и на семейството. Мисля, че това е по-правилно от тезата за убийството. Животът не е черно-бял, обикновено е сив“, допълва тя.

Подобна гледна точка предизвика ред дискусии от страна на родителите и това дали трябва да гледаме на Синдрома на Даун като не нещо толкова страшно, което задължително трябва да бъде изкоренено.

„Моето дете е с такъв синдром и за нищо на света не бих се отказала от него. Тя може много повече, отколкото хората очакват„, споделя майката на 6 годишната Лара. Според нея, родителите трябва да имат право на информиран избор, но в никакъв случай не бива да бъдат заставяни да се откажат от детето си, а хората  имат нужда да са далеч по-информирани относно това какво представлява Синдром на Даун и как можем да направим тези деца  част от обществото ни.

Вижте още:

Да си родител на дете със Синдром на Даун – историята на една майка

Коментарите са изключени.