Деца със синдром на Даун се учат да четат по специална програма

Със специален метод обучават деца със Синдром на Даун как да пишат, четат и говорят. Методът е на американката Натали Хейл, която е у нас, за да предаде опита си на педагози и специалисти от различни краища на страната.

С най-честата генетична аномалия всяка година се раждат хиляди деца по света. Майка на едно от тях е Габриела, която дава живот на Лука преди 7 години. Още докато е бременна лекарите я съветват да направи аборт, защото има голяма вероятност детето да е със Синдром на Даун. Тя обаче категорично отказва.

Детето ни се роди със Синдром на Даун. Какво да правим?

„Той всъщност е на нивото на развитие на другите деца и в момента е в първи клас както всички останали деца”, разказва Габи.

Роденото с една хромозома в повече момче не само, че говори, но и чете.

„Работим с него от 2-годишен, на него му се показват думи, картинки. С него работи цялото семейство. Всеки ден гледаме да ангажираме за по 5 минути на ден, за да запомня нещата”, добавя Габи.

Тригодишно дете със Синдром на Даун брои до 10. Тайната на постигнатите резултати е в метода на обучение. Един от най-популярните е именно на Натали Хейл. Тя учи децата със специални потребности как да четат,а  някои дори успяват да проговорят с нейна помощ. Важна роля имат т.нар. „флаш карти”, на които са изписани отделни думи. Има и изисквания как трябва да изглежда визуално написаното в книгата.

България е първата европейска държава, в която Натали идва. Канят я родители на деца със синдром на Даун. В следващите два дни американката ще предаде опита си на специалисти и родители в краища на страната.

НАМЕРЕТЕ НИ ВЪВ FACEBOOK


Коментарите са изключени.