С деца през лятото – съвети за безопасна лятна почивка

Списание Родител, Roditel.bg

Лятото е време за море, почивка, ваканция и много забавления. За да може обаче да се насладим качествено на този прекрасен сезон, е добре да сме подготвени за някои неприятни извънредни ситуации, особено, ако имаме деца. Ето кои са най-честите заплахи, които крие лятото и как бихме могли да се справим с тях.

Летни вируси

Най-често сме изложени на риск от летен тип вируси в морските курорти, където има много събрани хора накуп, както и около водни басейни със съмнителна чистота. Всеизвестен факт е, че нашето Черноморие не се слави с особено чиста вода, което прави рискът значителен. Децата, чийто имунитет е се още незрял, са още по-застрашени от подобни проблеми.

За разлика от зимните вируси, за които са по-характерни респираторните проблеми, хремата и кашлицата, летните вируси атакуват най-вече стомашно-чревния тракт. Симптомите на летните вируси включват:

 • Стомашно разстройство
 • Отпадналост
 • Гадене
 • Повръщане
 • Понякога – повишена температура
 • Липса на апетит
 • Как да се справим?

Когато става дума за летни вируси, най-важното е превенцията. Не чакайте кошмарът на стомашно-чревните проблеми да ви порази, за да вземете мерки. Вместо това още при пристигането си изключете напълно консумацията на чешмяна вода, в това число айран, лед в напитките и таратор, които също съдържат вода от чешмата. Достатъчно е дори минимално количество, за да се стигне до инфекция.

Не консумирайте храна от съмнителни източници и спазвайте стриктна хигиена – миене на ръцете възможно най-често, използване на антибактериални разтвори за ръце и т.н.

Друга важна стъпка е приемът на пробиотици. Приемайте пробиотици още при тръгването си с предпазна цел и ги приемайте през цялата ваканция. Съществуват варианти, както за възрастни, така и за деца.

Ако все пак летният вирус покоси вас или детето ви, не приемайте плодове и тежки храни и наблегнете на киселото мляко и течностите. Приемайте голямо количество пробиотици, за да възстановите стомашно-чревната флора.

 

Ухапване от кърлежи

Кърлежите са изключително опасни и много често техни „жертви” са децата, които обожават игрите в тревните площи. Ето защо – бъдете внимателни и всяка вечер оглеждайте себе си и своите малчугани за малки черни нашественици. Обърнете внимание на окосмената част на главата, около ушите, пъпа, гънките, под мишниците, между пръстите на краката.
Ако намерите кърлеж по тялото, в никакъв случай не чоплете, не го дърпайте с пинсети и т.н. Вместо това вземете памук, натопен с олио и задръжте така 10-15 минути върху кърлежа, за да се задуши. След това внимателно и бавно въртете памука по посока на часовниковата стрелка, докато кърлежът не излезе. Огледайте добре дали е цял – дори и малко парченце от него, останало в тялото, може да доведе до сериозни проблеми. Ако имате притеснения, болки или гадене след изваждането на кърлежа, непременно потърсете лекарска помощ.

 

Слънчево изгаряне

Друга заплаха, която крие лятото, е свързана със слънчевите изгаряния. Децата с по-светла кожа са много по-предразположени към изгаряне от слънцето. Изберете слънцезащитен крем, който да е с високо качество и висок фактор. Светлите дрехи и шапките с козирка също са от ключово значение.

Времето за плаж с деца трябва да е съобразено – вместо силните следобедни жеги, изберете време за плаж сутрин между 9 и 11 ч. и следобед между 4 и 6 ч. На плажа е важно да се консумират много течности. Много хора погрешно смятат, че къпането в морето или басейна има охлаждащ ефект и предпазва кожата от изгаряне. Точно обратното – водата действа като лупа и увеличава действието на слънчевите лъчи, което означава по-голям риск от изгаряния.

Ако се стигне до слънчево изгаряне: веднъж изгорена, на кожата трудно може да й се помогне особено, ето защо наблегнете на превенцията. Ако все пак се е стигнало до слънчево изгаряне на кожата, непременно прекратете излагането на слънце. Стойте на хладно, използвайте хладък, а не с горещ душ и овлажнявайте добре кожата с лосион или крем, който да не съдържа дразнещи вещества, например алкохол. Важно е да се приемат много течности, тъй като често изгарянето е съпроводено с дехидратация. Препоръчва се да приемате по 1,5 -2 литра вода през лятото, а при изгаряния това количество да се увеличи на минимум 3 литра.

 

Ужилване от пчела/оса

Опасно е не самото ужилване, а отровата, която се впръсква под кожата чрез жилото. Ако вие или детето ви сте предразположени към алергични реакции, непременно вземете за лятната ваканция антихистаминов препарат. Ако след приема на таблетката реакцията продължава да се засилва, веднага търсете лекарска помощ. При тежка алергична реакция се налага противоалергична инжекция, която може да се окаже животоспасяваща.

Първа помощ при ухапване от пчела или оса:

 • Ако жилото е останало в кожата, внимателно го извадете с пинсета. В никакъв случай не го притискайте, защото отровата ще се разпръсне.
 • Вземете памук, напоен с кислородна вода и намажете мястото на ухапването. Ако не разполагате с кислородна вода, използвайте вода със сол – една лъжичка на чаша вода.
 • Наложете парченца лед на ухапаното място.
 • Приемайте обилно количество течности, за предпочитане вода

Важно: Ако след ухапването се появят реакции като подуване, задушаване, обриви, припадък, затруднен говор или затруднено зрение, незабавно посетете най-близкото спешно отделение или повикайте лекар.

Списание РОДИТЕЛ, Roditel.bg

Вижте още:

Стомашно-чревни инфекции и лечението им с хомеопатия

Хранителните алергии при децата

Как да закалим детето: Закаляване стъпка по стъпка

6 ползи от игрите на открито за децата и тяхното здраве